Μαραντόνα: Όλοι τους και μόνος του, αντισυμβατικός και αυτοκαταστροφικός, αγέρωχος και αθυρόστομος δεν άφηνε πέτρα πάνω στην πέτρα

Τέτοιες ώρες δεν έχει σημασία να αναρωτηθούμε αν ήταν ο καλύτερος που πέρασε από τα γήπεδα. Σημασία έχει ότι έφυγε ο άνθρωπος που πήρε δύο ομάδες από το χέρι και τις οδήγησε στην κορυφή. Την Εθνική Αργεντινής και τη Νάπολι.
Ουδέποτε στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου υπήρξε παίκτης που κατάφερε να οδηγήσει δύο ομάδες στην κορυφή. Όλοι του απόδωσαν προσωπικά αυτή την επιτυχία. Οι συμπαίκτες του αναφέρονται απλά ως συμπαραστάτες. Λίγοι θυμούνται τώρα μετά από τριάντα πέντε χρόνια ποιοι ήταν μαζί του. Ο Πελέ και ο Μέσι είχαν συμπαίκτες που θα μνημονεύονται. Οι συμπαίκτες του Μαραντόνα δεν άντεξαν στον χρόνο. Τους σκέπασε η προσωπικότητα και η λάμψη ενός ποδοσφαιρικού μύθου. Διότι ο Μαραντόνα ήταν μύθος μέσα κι έξω από τα γήπεδα.
Αντισυμβατικός και αυτοκαταστροφικός, αγέρωχος και αθυρόστομος δεν άφηνε πέτρα πάνω στην πέτρα. Όπως δεν άφηνε κι αντίπαλο σε ησυχία. Ένα προς έναν του εξέθετε όλους. Τους άφηνε να κοιτάζουν την φανέλα με το νούμερο 10 χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν την ποδοσφαιρική γραφή του. Δεν μπορούσαν να διαβάσουν στη γλώσσα του Ντιέγκο. Γιατί οι επινοήσεις του ξεπερνούσαν την φαντασία και τα σόλα του μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με εκείνα των μεγαλύτερων βιρτουόζων της μουσικής. Ο κοντόχοντρος με το πλούσιο μαλλί άφησε βαθύ το αποτύπωμά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κανένας παίκτης στην ιστορία του αθλήματος δεν υπήρξε τόσο επιδραστικός όσο αυτός. Και κανένας δεν λατρεύτηκε περίπου σαν θεός όσο λατρεύτηκε αυτός σε Αργεντινή και Νάπολι.
Τα χρόνια πέρασαν ο Μαραντόνα εξακολουθεί να μαγεύει ακόμα κι εκείνους που δεν πρόλαβαν να τον δουν παρά μόνο στα βίντεο που υπάρχουν για να υμνολογούν την τέχνη του. Τι κι αν ο ίδιος με πράξεις και παραλείψεις του μουντζούρωνε την λαμπερή του εικόνα. Οξύς, σαρκαστικός και έξω από νόρμες και κανόνες ο Μαραντόνα ενίσχυσε τον μύθο του και διάλεγε πάντα από την σωστή πλευρά της ιστορίας. Ήταν πάντα με εκείνους που νοιάζονταν για του φτωχούς και τους αδικημένους. Έβγαλε την γλώσσα του στην εκκλησία και στους ισχυρούς του κόσμου. Βαρύνεται με ατοπήματα που υπονόμευσαν την ίδια του τη ζωή επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα την υγεία του.
Έφυγε, αλλά ο μύθος του θα μένει απρόσβλητος στους αιώνες. Μπορεί οι ισχυροί του κόσμου να μπαίνουν στα Φόκλαντς και να πανηγυρίζουν για την πολεμική ισχύ τους, αλλά μπορεί κι ο Ντιέγκο με μια μπάλα να τους ταπεινώνει. Γιατί εντέλει αυτός ήταν ο Μαραντόνα: Μόνος του και όλοι τους…

Γιώργος Χελάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed