Παναγής Καππάτος «Ίδρυση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ στο Ληξούρι, μόνιμες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στα σχολεία»

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια μέρα που αναδεικνύει τα ζητήματα εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας με αναπηρία.
Η πλήρης ένταξη των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή κοινωνικής δραστηριότητας είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια και αποτελεί δείκτη ποιότητας της δημοκρατίας μας, που πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους τους πολίτες της. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας και η κατανόηση των θεμάτων των ΑμεΑ είναι ένα ζητούμενο. Είναι μια μάχη που κερδίζεται καθημερινά με τη συμπεριφορά όλων μας και το σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε, ώστε να μην γινόμαστε εμπόδιο στις καθημερινές δραστηριότητες των ΑμεΑ, αλλά και να στηρίζουμε τις οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.
Σε τοπικό επίπεδο η σημερινή μέρα είναι σπουδαία για τα ΑμεΑ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, λόγω της ανακοίνωσης της ίδρυσης της «Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ» στο Ληξούρι από την Ένωση ΑμεΑ «Υπερίων», που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Μάρτιο του 2021. Πρόκειται για μια μοναδική υποδομή για όλα τα Ιόνια Νησιά και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για αυτό το πολύ σπουδαίο έργο για τα ΑμεΑ στο νομό μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Πρόεδρο της Ένωσης «Υπερίων» κ. Σοφία Μαροπούλου και την Περιφερειάρχη κ. Ρόδη Κράτσα. Οφείλω δε να ευχαριστήσω την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου για την έμπρακτη στήριξή της στο έργο της Ένωσης ΑμεΑ «Υπερίων».
Σε εθνικό επίπεδο έγιναν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας μόνιμες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στα σχολεία, ενώ βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία», που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα ΑμεΑ στην Ελλάδα με:
Θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού
Κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης
Θεσμοθέτηση Κάρτας Αναπηρίας
Δημιουργία της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας
Δημιουργία νέου προγράμματος στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς για έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση.
Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Η ανεμπόδιστη αστική κινητικότητα, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που η πολιτεία πρέπει να εργαστεί για να βελτιώσει. Οι λύσεις που η τεχνολογία προσφέρει όλο και περισσότερο σήμερα, όπως η ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, μας κάνει αισιόδοξους ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή των ΑμεΑ καλύτερη.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed