ΑΝΑΣΑ: Λεία επιτήδειων το μεγάλο έργο «Συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων»;

Όταν την 1η Ιουλίου 2019 συνυπογράψαμε ως ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ την τριμερή Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου (ΙΜΖ) και του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) με αντικείμενο την Συντήρηση και Αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Στροφάδων, είμαστε περήφανοι και ευτυχείς γιατί είχαμε συμβάλει καθοριστικά στην διάσωση ενός εξαιρετικού θρησκευτικού και πολιτιστικού μνημείου που μεταφέρει μαζί του οκτώ αιώνες ιστορίας για τον ελληνισμό και την χριστιανοσύνη.
Η συμβολή της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ στον προϋπολογισμό του έργου ήταν 10.500.000 ευρώ, ενώ το ΥΠΠΟ προσέθεσε 3.500.000 ευρώ. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ ανέλαβε την υποχρέωση για την διενέργεια του διαγωνισμού και την επίβλεψη του έργου. Κάπου εδώ φαίνεται ότι αρχίζουν τα προβλήματα. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου στην εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού 13.900.000 ευρώ, είχε προγραμματιστεί για την 16/11/2020, πλην όμως αναβλήθηκε επειδή κατατέθηκαν προσφυγές ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά του κύρους της διακήρυξης του διαγωνισμού αυτού. Οι πληροφορίες μιλούν για απαράδεκτους όρους διαγωνισμού που εκφεύγουν της νομιμότητας και στοχεύουν να δώσουν στην αναθέτουσα αρχή την δυνατότητα να επιλέξει ανάδοχο, όχι αυτόν με την πιο συμφέρουσα τιμή, όχι αυτόν με την βέλτιστη προσφορά ποιότητας-τιμής, αλλά αυτόν που ή ίδια επιθυμεί!
Έχοντας πρόσφατα τα γεγονότα από την διαπιστωμένη προσπάθεια (σύμφωνα και με την θέση του ΤΕΕ/Τμήμα Κέρκυρας) της ΠΙΝ/Κράτσα να «ελέγξει» τις διαγωνιστικές διαδικασίες των μεγάλων έργων θέτοντας σειρά καταχρηστικών όρων, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, πληροφορούμενοι την ανάλογη στάση του ΥΠΠΟ και των υπηρεσιών του για το μεγάλο έργο των Στροφάδων. Με την ευθύνη της υπογραφής μας για την υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου, αξιώνουμε από κάθε αρχή την τήρηση της πλήρους νομιμότητας, της διαφάνειας και της ισονομίας. Ο σεβασμός στην ιστορική και πολιτιστική παράδοση που συμβολίζει εξαιρετικά το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, καθώς και η υποχρέωση της προστασίας του δημόσιου χρήματος, ας είναι οι οδηγοί για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Η ΑΝΑΣΑ θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις και θα σταθεί εμπόδιο σε όσες και όσους προσπαθούν να επωφεληθούν σε βάρος της ποιότητας και της ολοκλήρωσης του έργου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed