Όταν ένα πλοίο έγινε… αξιοθέατο στην Σκάλα

Το μηχανοκίνητο οχηματαγωγό πλοίο (M/V) “Nanomark” (RoRo Cargo/Ferry) καθελκύστηκε τον Ιούνιο 1972 από την Ankerlokken Verft, Glommen A/S, Frederikstad, Norway (Ολ. μήκος 105m, Μεικτή χωρ. 557-770, IMO: 7224710).
Αρχικά εξυπηρέτησε τις γραμμές Δανία-Βρετανία και Ιρλανδία-Γαλλία, τον Δεκέμβριο του 1974 μετονομάστηκε σε “RoRo Dania” και τοποθετήθηκε στην γραμμή Ιρλανδίας-Βρετανίας. Το 1976 μετασκευάστηκε και επιμηκύνθηκε και μεταφέρθηκε στην Μεσόγειο για την σύνδεση Γένοβα-Βηρυτό-Τρίπολη-Βαλέτα. Το 1979 επέστρεψε στην Βρετανία (στην γραμμή Roscoff-Plymouth/Cork). Το 1985 καταχωρήθηκε στην Transom Shipping Co. Ltd. Panama και το 1986 μισθώθηκε στην Ultramar για την εξυπηρέτηση της γραμμής Ιταλία-Ελλάδα-Αίγυπτος.
Στις 11 Οκτωβρίου 1986 (ή στις 13 σύμφωνα με άλλες πηγές) έχοντας αναχωρήσει από την Ιταλία με προορισμό τον Πειραιά και ανοικτά των νότιων ακτών της Κεφαλονιάς ξέσπασε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μερική απώλεια ελέγχου διακυβέρνησης του πλοίου και κατόπιν την πλήρη ακυβερνησία. Το πλοίο παρασύρθηκε προς την ακτή στην Άκρα Μούντα (στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου), καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή τα επικρατούντα επιφανειακά θαλάσσια ρεύματα είναι δυτικά (συνήθης κατεύθυνση προς την ανατολή) και αρκετά ισχυρά. Τελικά το πλοίο προσάραξε στα βραχώδη αβαθή του ακρωτηρίου και κηρύχθηκε ολική απώλεια.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του το επισκέπτονταν κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ αυτών και οι Μάρκος και Φίλιππος (τους οποίους ευχαριστώ για τις πληροφορίες). Θυμούνται την θέση του προσαραγμένου πλοίου (σημειώνεται στις εικόνες) στα βράχια της ακτής στην δυτική πλευρά του ακρωτηρίου όπου παρέμεινε έως τον Ιούλιο 1987 οπότε αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά. Τελικά τον Αύγουστο του ίδιου έτους πωλήθηκε σε μια τουρκική εταιρεία στην Aliaga για παλιοσίδερα οπότε και έπλευσε στην θάλασσα για μια τελευταία φορά.

Τηλέμαχος Μπεριάτος
Δύτης 3 Αστέρων CMAS, PSS Technical Diver

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed