Τα κατάλοιπα του αρχείου του Ευάγγελου Τσιμαράτου

Ο Ληξουριώτης φιλόλογος, μελετητής και συγγραφέας Ευάγγελος Σπ. Τσιμαράτος (Ληξούρι 1874-Αθήνα 1954) υπηρέτησε ως φιλόλογος καθηγητής στο Ελληνικό Σχολείο και το Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου, του οποίου χρημάτισε και διευθυντής.
Μετά τη συνταξιοδότησή του πήγε στην Αθήνα, όπου δίδαξε για δέκα περίπου χρόνια στην ιδιωτική «Ιόνιο Σχολή». Ως εκπαιδευτικός διέθετε στέρεη επιστημονική γνώση και διακρινόταν για το παιδαγωγικό του ήθος, ως μελετητής και συγγραφέας κινήθηκε ελεύθερα και υπεύθυνα, διατυπώνοντας ρηξικέλευθες απόψεις, ενώ πολιτικά εξέφραζε συντηρητικές πολιτικές θέσεις, χωρίς όμως να αμφισβητεί κανείς τη γνησιότητα της φιλοπατρίας του και το εθνικό του φρόνημα. Το αρχειακό υλικό που έχει κατατεθεί στη Βιβλιοθήκη μας περιλαμβάνει περισσότερα από 1500 χειρόγραφα φύλλα του Τσιμαράτου με ομιλίες, ποιήματα και κυρίως με αδημοσίευτες ιστορικές μονογραφίες, γλωσσολογικές μελέτες, φιλολογικά και φιλοσοφικά δοκίμια. Είναι τιμή για την Ιακωβάτειο που έχει στο Αρχείο της τα Κατάλοιπα του Ευάγγελου Τσιμαράτου, αυτού του άξιου τέκνου του Ληξουρίου.

● Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΥΛ ΣΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η συγγραφέας κ. Μαρία Τουλ, που ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, είναι εγγονή της Κάτες Ιακωβάτου Τουλ, χάρη στην τελευταία επιθυμία της οποίας τα παιδιά της προώθησαν την ίδρυση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη μας διατηρεί επαφή με την κ. Μ. Τουλ‧ στο πρόσφατο παρελθόν, μάλιστα, παρουσίασε βιβλίο της στο Ληξούρι. Πρόσφατα, η κ. Μ. Τουλ με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Πέτρο Πετράτο γνωστοποιούσε τη ρήτρα που έχει καταχωρίσει στη διαθήκη της: να περιέλθουν το σύνολο των βιβλίων της προσωπικής της βιβλιοθήκης (6 πλήρεις ξύλινες βιβλιοθήκες) και κάποια σημαντικά έπιπλα της νόνας της Κάτες Ιακωβάτου Τουλ (ανάμεσά τους ένας πανέμορφος καθρέφτης – πραγματικό στολίδι) στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο της. Και φυσικά, η Διευθύντρια και το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης μας την ευχαρίστησαν θερμά γι’ αυτήν τη δωρεά της.

● ΔΙΑΦΟΡΑ
◘ Με πρόσφατη επίσκεψή τους ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στ. Τραυλός και ο δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γ. Κατσιβέλης έκαναν αυτοψία στους χώρους και τα κτήρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Ληξουρίου, όπου τώρα στεγάζεται η Βιβλιοθήκη. Ο Δήμος αυτήν την περίοδο συντάσσει μελέτη ανακατασκευής της στέγης του Μουσείου, στη δαπάνη της εφαρμογής της οποίας θα συμβάλει και η Περιφέρεια, ενώ η τελευταία θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει τη μόνωση της εξωτερικής επιφάνειας του κτηρίου.
◘ Έχει προχωρήσει ο Δήμος Ληξουρίου σε κινήσεις και ενέργειες, που θα φέρουν το σπίτι της Ντιάνας Αντωνακάτου στην ιδιοκτησία του Δήμου. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προωθείται η αγορά του με ταυτόχρονη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.
◘ Είναι ήδη σε λειτουργία το Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων, στο οποίο συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη- Μουσείο Ληξουρίου. Έχουν πραγματοποιηθεί διαδικτυακές συναντήσεις, έχουν ανατεθεί επιμέρους καθήκοντα και λειτουργούν ειδικές επιτροπές για την καταγραφή προβλημάτων και ελλείψεων, για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων, τη δημιουργία ιστοσελίδας κ.λπ.

● Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας ( http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el ) ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης» (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ). Έτσι, ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους. Ελπίζουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2021 να έχουμε συμπληρώσει τον παραπάνω κατάλογο με άλλες 5.000 νέες εγγραφές βιβλίων, καθώς η εργασία αυτής της καταλογογράφησης βρίσκεται σε εξέλιξη.

● ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Απευθύνουμε έκκληση προς τους Κεφαλονίτες, Ιθακήσιους και γενικότερα Επτανήσιους συγγραφείς να συνεχίσουν να στέλνουν στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη αντίτυπα των βιβλίων τους, προκειμένου να εμπλουτίζεται συνεχώς το Επτανησιακό Τμήμα της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης.

● ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας:
▬ ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.
▬ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).
Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.
Σύμμικτα Παλικής, οι δύο τόμοι, 1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.
Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται… 10 ευρώ.

● ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Οφείλουμε ευχαριστίες
▬ σε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, που προσφέρουν βιβλία από την προσωπική ή οικογενειακή τους βιβλιοθήκη στη Βιβλιοθήκη μας (τα ονόματά τους θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας: Υποστηρικτές → Δωρητές),
▬ στη «Μεταφορική Κεφαλονιάς -Λυκούδης» για τη δωρεάν μεταφορά δεμάτων που προορίζονταν για τη Βιβλιοθήκη από την Αθήνα,
▬ στον κ. Παναγή Ατσάρο για την πολύτιμη χορηγία του για συγκεκριμένη επισκευή του κτηρίου του Μουσείου. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Μ’ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed