Ποιες επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1, 2 και 3, τι θα ισχύσει με την Επιστρεπτέα 5 και 6 που θα ακουλουθήσουν

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιστρεπτέα προκαταβολή προβλέπει το κράτος να επιδοτήσει μόνο ένα μέρος από το σύνολο των 145.000 επιχειρήσεων που έλαβαν φθηνά κρατικά δάνεια, στους τρεις πρώτους γύρους.
Koύρεμα» του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής των τριών πρώτων γύρων μόνο σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν σημαντική απώλεια εσόδων τους τελευταίους μήνες του 2020 και θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλες ζημίες και τους πρώτους μήνες του 2021, προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Η οριστική απόφαση αναμένεται να «κλειδώσει» στις αρχές Μαρτίου, αφού προηγηθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς κατά την ένατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση του Φεβρουαρίου. Ειλημμένη απόφαση είναι το «κούρεμα» των κρατικών δανείων, να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αφού η δημοσιονομική επιβάρυνση είναι αποτρεπτική για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Το σχέδιο για την επιδότηση
Αντίθετα, εξετάζεται να παρασχεθεί ως επιπλέον στήριξη σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πιο δυσμενή κατάσταση. Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει το κράτος να επιδοτήσει μόνο ένα μέρος από το σύνολο των 145.000 επιχειρήσεων που έλαβαν φθηνά κρατικά δάνεια, στους τρεις πρώτους γύρους, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από κριτήρια που θα οριστικοποιηθούν την άνοιξη. Οσες επιχειρήσεις τηρούν τις προϋποθέσεις, δεν θα επιστρέψουν το 50% του ποσού το οποίο έλαβαν. Σημειώνεται ότι, παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις.

Πότε ξεκινούν 5ος και 6ος κύκλος
Στις αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει αρχές Μαρτίου ένας 6ος κύκλος, που θα καλύπτει τη μεταβολή του τζίρου των επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed