Διαχείριση απορριμμάτων και αποκαταστάσεις από τον «Ιανό» στο επίκεντρο των συναντήσεων της Περιφερειάρχη με Πέτσα, Σκρέκα και Αμυρά

Η συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, η λειτουργία του διαβαθμιδικού Φο.Δ.Σ.Α. και η αποκατάσταση των ζημιών από τον «Ιανό», βρέθηκαν σε περίοπτη θέση στις -εν Αθήναις- συναντήσεις της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, με τις νέες ηγεσίες κομβικών Υπουργείων, όπως είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος.
Την ευκαιρία να συναντηθεί με τις νέες ηγεσίες, έπειτα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, κομβικών Υπουργείων, είχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, κατά την παρουσία της στην Αθήνα, την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην πρωτεύουσα, η Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, όπως και με τον νέο Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, αλλά και με τον νέο Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα. Με τα θέματα, αφενός της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο σύνολο των Ιονίων Νήσων, αφετέρου της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών από τον «Ιανό», να βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην ατζέντα της επικεφαλής της Π.Ι.Ν., η κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου αντάλλαξε απόψεις με τα κυβερνητικά στελέχη και διαπίστωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για τις υποθέσεις της Περιφέρειας.
Στη συνάντησή της με τον Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, η Περιφερειάρχης τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στα Ιόνια Νησιά. Οι δημοπρατήσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα, όπως και το ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης -κι ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα σχετικό ν/σ του Υπουργείου- βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Στην ενημέρωση του Υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, η κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου αναφέρθηκε στη μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία και στις ιδιαίτερες προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές Περιφέρειες, σαν τα Ιόνια Νησιά, όπως αυτή της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές. Παράλληλα, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Περιφερειών με τις Δασικές Δ/νσεις, με σκοπό την αναβάθμιση της προστασίας δασικών περιοχών και την μεγαλύτερη ασφάλεια, τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών των νησιωτικών προορισμών.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, αυτή κινήθηκε γύρω από δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε το εγχείρημα, το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει, έπειτα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, της συνεργασίας των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, για την λειτουργία του νέου διαβαθμιδικού περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.). Άλλωστε, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο νέος Υφυπουργός -στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται τα θέματα Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης- προσδοκούν άμεσα θετικά αποτελέσματα στο πεδίο αυτής της συνεργασίας. Παράλληλα αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και ο σύγχρονος σχεδιασμός βάσει του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.). Ο δεύτερος άξονας, γύρω από τον οποίο, κινήθηκε η συνάντηση του κ. Πέτσα με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ήταν αυτός της αποκατάστασης των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από το καιρικό φαινόμενο «Ιανός», με προτεραιότητα το νησί της Ιθάκης, λόγω του επίκαιρου προβλήματος, που προκλήθηκε από τις σοβαρές ζημιές στον δρόμου του Μπροστά Αετού. Στο πλαίσιο αυτό, την συζήτηση απασχόλησε και η αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσε ο «Ιανός» σε χώρους που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά. Ο νέος Υφυπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε στην Περιφερειάρχη ότι θα επισκεφθεί άμεσα τα Ιόνια Νησιά, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed