Εγκαταλελειμμένες ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν τη Νότια Ιθάκη

Ο εξοπλισμός και τα κλουβιά από σχεδόν επί δεκαετία χρεοκοπημένη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών ρυπαίνουν στεριά και θάλασσα αποτελώντας κίνδυνο για το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη ναυσιπλοΐα.
Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται εδώ και χρόνια στη νοτιοανατολική Ιθάκη όπου, μετά τη χρεοκοπία τής «Ιχθυοτροφεία Ιθάκης Α.Ε.», δεν έχουν απομακρυνθεί ο εξοπλισμός και τα κλουβιά των ιχθυοκαλλιεργειών, με αποτέλεσμα τη χερσαία ρύπανση του ακρωτηρίου της Μακριάς Πούντας και τη σοβαρή καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το θέμα ανέδειξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικά ΜΜΕ ο Γιώργος Λίλας, εκπαιδευτής καταδύσεων και μέλος της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ιθάκης, που μιλώντας στην εφημερίδα μας περιέγραψε ένα ευρύτερο ζήτημα με τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στο τουριστικό νησί του Ιονίου όπου υπάρχουν αρκετές προστατευόμενες περιοχές.
Όπως αναφέρει ο δύτης Γιώργος Λίλας, ο βυθός κάτω από τις ιχθυοκαλλιέργειες είναι στην ουσία νεκρός ακόμα και 9 χρόνια μετά την παύση λειτουργίας τους. Παράλληλα, τρεις παραλίες έχουν μπλοκαριστεί από τα κατεστραμμένα κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών που πλέουν ακυβέρνητα στην περιοχή, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο και για τη ναυσιπλοΐα. «Κατά τον κυκλώνα «Ιανό», από τα 25 κλουβιά που είχαν μείνει στη μονάδα ελευθερώθηκαν τα 7, τα οποία και αγνοούνται», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στις συγκεκριμένες παραλίες η ρύπανση από τα φελιζόλ, τις πλαστικές σημαδούρες και τα μεγάλα μεταλλικά και σκουριασμένα κομμάτια καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας και πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό τους.
Η μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία της το 2012 και για τα επόμενα 3-4 χρόνια έμειναν στην περιοχή μόνο φύλακες ώστε να μην πραγματοποιηθούν κλοπές και άλλες φθορές. Πλέον, η έκταση έχει περάσει στον έλεγχο τραπεζών που είχαν δώσει δάνεια στα «Ιχθυοτροφεία Ιθάκης», ενώ έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία τουριστικής μονάδας στην περιοχή. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λίλας, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και σχετικού φωτογραφικού υλικού ήρθε σε επικοινωνία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπου αρμόδιοι του εξέφρασαν την επιθυμία να καθαριστεί η θαλάσσια περιοχή των ιχθυοτροφείων. Ωστόσο, σοβαρή ρύπανση παρατηρείται και στο χερσαίο κομμάτι της έκτασης -σύμφωνα με τον έμπειρο δύτη, έχει μετατραπεί σε μια μικρή χωματερή από πλαστικά υλικά- για το οποίο η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν είναι αρμόδια.
Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Ιθάκης, Διονύση Στανίτσα, που μας επισήμανε ότι ο δήμος και το λιμεναρχείο Ιθάκης έχουν πιέσει την αποκεντρωμένη διοίκηση, ζητώντας να καθαριστεί η περιοχή και να απομακρυνθούν τα κλουβιά και οι δίσκοι των ιχθυοκαλλιεργειών. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Αποκεντρωμενη Διοίκηση Ιονίου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ στην εταιρεία των ιχθυοτροφείων. «Ως δήμος έχουμε μαζέψει κατεστραμμένα κλουβιά σε παραλίες του νησιού, αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος του συνολικού καθαρισμού της περιοχής, ούτε είμαστε αρμόδιοι νομικά καθώς έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες. Η έκταση έπρεπε να έχει καθαριστεί χθες. Είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.». Επίσης, ο κ. Στανίτσας μάς ενημέρωσε για ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Ιθάκης το 2018 ενάντια στην ανάπτυξη νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στη νότια Ιθάκη που περιλαμβάνονταν στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο των Ιονίων Νήσων.

Μιχαήλ-Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed