Πραξικόπημα του στρατού στην Μιανμάρ, που ελέγχει τη χώρα

Ο στρατός της Μιανμάρ έχει αυστηρά υπό τον πλήρη έλεγχό του τη χώρα σήμερα Τρίτη, μία ημέρα μετά το αναίμακτο πραξικόπημα στη διάρκεια του οποίου συνέλαβαν την ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ενώ οι στρατηγοί δεν έχουν απαντήσει στις πολλές καταδίκες του πραξικοπήματος από τη διεθνή κοινότητα.
Αμφισβητώντας τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι στρατιωτικοί κήρυξαν χθες τη Μιανμάρ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο, τερματίζοντας αιφνιδιαστικά μια δεκαετή δημοκρατική παρένθεση. Συνέλαβαν την 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλα στελέχη του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, λίγο πριν την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Το πραξικόπημα έχουν καταδικάσει πολλές χώρες, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα. Σήμερα το πρωί στη Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, δεν υπήρχε σημαντική στρατιωτική παρουσία, ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχουν οι στρατιωτικοί για την εξουσία τους, σύμφωνα με παρατηρητές. Το δίκτυο τηλεφωνίας και το διαδίκτυο λειτουργούν σήμερα και πάλι, έπειτα κάποιες διακοπές χθες, ενώ οι τράπεζες έχουν ανοίξει και πάλι, αν και το αεροδρόμιο της Ρανγκούν παραμένει κλειστό. Οι αγορές και οι δρόμοι, που συνήθως είναι πολυσύχναστοι παρά την πανδημία του κορωνοϊού, ήταν πιο ήρεμοι. Οι περισσότεροι φοβούνται να μιλήσουν στη χώρα αυτή που από την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948 έχει ζήσει σχεδόν 50 χρόνια σε καθεστώς δικτατορίας.
«Οι άνθρωποι φοβούνται να επικρίνουν ανοιχτά (το πραξικόπημα), αν και δεν μας αρέσει αυτό που συμβαίνει» δήλωσε ο Μάουνγκ Ζάου, ιδιοκτήτης ενός κρεοπωλείου. Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι «βρίσκεται στα χέρια των στρατιωτικών, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά», υπογράμμισε ένας οδηγός ταξί. Ο στρατός δεν έχει ανακοινώσει καμία πληροφορία σχετικά με το πού κρατείται η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ, αλλά ούτε οι άλλοι συλληφθέντες. «Μας είπαν ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, στο σπίτι της στη Ναϊπιντάου», την πρωτεύουσα της Μιανμάρ, δήλωσε ένας βουλευτής του κόμματός της που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ανησυχούμε» πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο κτήριο όπου διαμένουν οι βουλευτές. Ωστόσο το Δίκτυο Νέων της Γιανγκόν, μια από τις μεγαλύτερες ακτιβιστικές οργανώσεις της Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής. «Το Δίκτυο Νέων της Γιανγκόν κήρυξε και καλεί σε πολιτική ανυπακοή ως απάντηση στο πραξικόπημα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Twitter, επισημαίνοντας ότι οι γιατροί σε νοσοκομείο της Μανταλέι έχουν επίσης ξεκινήσει αντίστοιχη εκστρατεία.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed