Στην… κατάψυξη η Ελλάδα, κλεισμένοι πολλοί δρόμοι

Την εμφάνισή της στην Αττική έκανε από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία «Μήδεια», που κινείται από βόρεια προς νότια, ενώ οι χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της χώρας.
Χιόνι πέφτει σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων, ενώ κλειστή είναι από τις 05:30 το πρωί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας για όλα τα οχήματα, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που καθιστά πολύ επικίνδυνη την κυκλοφορία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ τονίζεται ότι «λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και για λόγους ασφαλείας οδηγών και οχημάτων, η εθνική οδός από τον κόμβο Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τη Λαμία θα παραμείνει κλειστή. Οι οδηγοί ήδη με αναστροφή επιστρέφουν από τα σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο. Στο επόμενο τρίωρο θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση (από ώρα 05:30)». Επίσης, στην Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία, ώρα 07:20, τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας-Θήβας, από τον κόμβο Βιλίων μέχρι τα Βίλια και στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το Νεκροταφείο προς τον Υμηττό.
Δύσκολες ώρες βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι στη Μαγνησία από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας που συνεχίζει να σαρώνει την περιοχή, αφού δρόμοι έχουν κλείσει στο Πήλιο και στην Όθρυ, στις Σποράδες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση των νησιών και ο Βόλος είναι βυθισμένος σε χιόνι που ξεπερνά και τα 30 εκατοστά ακόμα και στο κέντρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά στη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο από αργά χθες τη νύχτα λόγω της πτώσης μεγάλων δένδρων πάνω σε καλώδια υψηλής τάσης, σε περιοχή του Νοτίου Πηλίου, που τροφοδοτούν την ηλεκτροπαροχή προς τις Σποράδες, με αποτέλεσμα και τα τρία νησιά να έχουν μεγάλα προβλήματα. Τα νησιά παραμένουν χωρίς ρεύμα για πάνω από 12 ώρες. Νωρίτερα είχε προηγηθεί και άλλη βλάβη στην ίδια περιοχή, που αποκαταστάθηκε σχετικά γρήγορα από συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και που αφορούσε την ηλεκτροδότηση της Σκιάθου. Στην «κατάψυξη» έχει μπει και η Ήπειρος, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία στον Νομό Ιωαννίνων, στην ορεινή Άρτα και τον Δήμο Σουλίου. Όλα τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν δρόμους και ρίχνουν αλάτι, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει τις ορεινές επαρχιακές οδούς σε παγοδρόμια, όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων.
Προβλήματα σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Κορινθίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων εργάζονται συνεχώς προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Στο μεταξύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν από τις 05:00 το πρωί σε τμήματα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και του κλάδου Λεύκτρου-Σπάρτης, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 05:00 το πρωί ισχύει η προσωρινή επιβολή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 88ο χιλιόμετρο έως το 210ο χιλιόμετρο στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και από τον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτης έως το 45ο χιλιόμετρο. Το ίδιο μέτρο ισχύει και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όλα τα οχήματα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed