Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Το πολιτικό bullying και η εκτέλεση “συμβολαίων πολιτικού θανάτου” χτυπούν την περιφερειακή μας παράταξη»

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές, συνεχίζουν να συντηρούν κλίμα ανησυχίας στον χώρο της παράταξης μας, καθώς ορισμένα στελέχη, μέσω της παρουσίας τους στα τοπικά ΜΜΕ, επιδίδονται μετά παρρησίας σε εκτέλεση «συμβολαίων πολιτικού θανάτου».
Το νέο φαινόμενο της πολιτικής βίας ή πολιτικό bullying, έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ξεφεύγοντας από τον χώρο του πολιτικού στίβου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα στελέχη αυτά δεν έχουν καμία διάθεση να γίνουν κοινωνοί των προσδοκιών της κοινωνίας μας και να συνεργαστούμε συλλογικά προς την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους Επτανήσιους πολίτες. Επιλέγουν ανορθόδοξες πολιτικές πρακτικές, διασπείροντας ανακρίβειες και συκοφαντίες με πρόθεση να δημιουργήσουν κλίμα διάσπασης, σε μια περίοδο κομβική για το Κίνημα Αλλαγής.
Συντάσσονται δε με τοπικά κέντρα εξουσίας, τα οποία είναι διαχρονικά απέναντι στην δημοκρατική παράταξη. Συστήματα εξουσίας τα οποία δίνουν γη και ύδωρ, για να βρουν πρόθυμους συνεργάτες, σε μια προσπάθεια εξαΰλωσης του πολιτικού μας φορέα. Αναφερόμαστε στα ίδια κέντρα, τα οποία προσπάθησαν να αφήσουν ακέφαλο το Κίνημα Αλλαγής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τρείς μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Οι ίδιοι οι οποίοι διατείνονταν ότι η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» δεν θα ξεπεράσει το 3%, με το ψηφοδέλτιο που είχε τελικώς καταρτιστεί.
Γινόμαστε μάρτυρες της αγωνιώδους προσπάθειας ορισμένων, οι οποίοι πασχίζουν να πείσουν για την ακυρότητα επιλογών της αυτοδιοικητικής μας παράταξης, επισημαίνοντας μετά βδελυγμίας τα πολιτικά μας, όπως υποστηρίζουν, ατοπήματα ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να εκθέτουν το Κίνημα Αλλαγής, παραλείποντας και ανασκευάζοντας σκοπίμως γεγονότα, δηλώσεις και απόψεις. Δεν έχουν κατανοήσει ότι τούτες τις ημέρες της κρίσης, της αγωνίας των πολιτών, της ανατροπής των σταθερών και της αβεβαιότητας για το αύριο, οφείλουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να επιδείξουν νηφαλιότητα και σύνεση και όπου χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία. Αυτοί είναι μερικοί βασικοί κανόνες ακόμα και σε συνθήκες πολέμου. Η στείρα σύγκρουση δεν ωφελεί κανέναν και δεν διαμορφώνει συνθήκες ενότητας, τόσο απαραίτητες σε μείζονες κρίσεις.
Η περιφερειακή παράταξη μας, παραμένει παρούσα σε κάθε πρόκληση, διατηρώντας τον ενιαίο και αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της. Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να καταστεί χρήσιμη στο λαό των Ιονίων Νήσων. Οι αυτοδιοικητικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων των πολιτών, ώστε μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις και συνεργασίες να δημιουργηθούν οι όροι μιας καλύτερης ζωής για τους κατοίκους των νησιών μας. Κουβαλάμε όπως έχουμε ξαναπεί, υπερήφανα μια ιστορία, υπερασπιζόμενοι την διαδρομή και την προσφορά του πολιτικού μας φορέα στa Ιόνια Νησιά. Είναι υποχρέωση μας να κρατήσουμε ζωντανή την φλόγα όλων των προηγούμενων προοδευτικών Επτανήσιων, οι οποίοι πάλεψαν για ελευθερία και ισότητα, αναζητώντας ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στα νησιά μας. Δηλώνουμε υπέρμαχοι της ελευθερίας της έκφρασης, μιας και εκεί βρίσκεται ουσιαστικά ο θεμέλιος λίθος κάθε δημοκρατικού οικοδομήματος.
Στην παράταξη μας υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε κάθε διαφορετική άποψη και οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγικό διάλογο, αποτελώντας μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, όπου με διαδραστικό τρόπο ανακαλύπτεις νέους ορίζοντες ή πτυχές ενός θέματος που δεν είχες εντοπίσει πριν. Σε αυτή την περίπτωση κάθε άποψη, από όπου κι αν εκπορεύεται είναι σαφώς καλοδεχούμενη, διότι συμβάλλει στην πολιτική μας εξέλιξη. Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις όπου τα κίνητρα δεν είναι πάντα αγνά και δεν αφήνουν περιθώριο διαλεκτικής προσέγγισης, αντιθέτως υποκρύπτουν δόλια μέσα που απειλούν την συνοχή και την ενότητα της παράταξης και του χώρου μας. Υπάρχουν όρια, που υπαγορεύονται από την πολιτική τιμιότητα και προσωπική ακεραιότητα του ατόμου και τα όρια αυτά δεν πρέπει να υποσκάπτονται, γιατί εύκολα περνά κανείς στην αντίπερα όχθη.
Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που το κοινό αίσθημα βάλλεται από τις πολυσχιδείς επιπτώσεις της πανδημίας και τις απρόβλεπτες ακόμα συνέπειες της σε σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας. Σε τέτοιες δύσκολες ώρες απαιτείται ηθική συνέχεια στις πεποιθήσεις και στα πολιτικά πεπραγμένα του καθενός. Η επικοινωνιακή τακτική, η ρητορική της σύγκρουσης, η ανήθικη προσωπική επίθεση κατά καταξιωμένων στελεχών και συντρόφων, αναδεικνύει απωθημένα, που δεν έχουν θέση στην δική μας πολιτική θεώρηση. Η πρακτική αυτή, στο εξής δεν θα μένει αναπάντητη, αφού φαίνεται ότι η σιωπή μας μέχρι σήμερα, δεν ερμηνεύτηκε σωστά και θεωρήθηκε αδυναμία.
Θεωρούμε ότι η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» είναι ουσιαστικά δημιούργημα μιας νέας πολιτικής θεώρησης, προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Είναι η κοινωνική, αυτοδιοικητική δύναμη που μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Είναι γέννημα της απαίτησης του Επτανησιακού λαού που έμαθε να διεκδικεί όσα δικαιούται, να παλεύει και να εργάζεται με ζήλο. Δεν θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα όμως αν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση. Χρέος όλων ημών, είναι να πράξουμε τα μέγιστα για το καλό όλων των πολιτών, να είμαστε χρήσιμοι, ταπεινοί και ουσιαστικοί, χωρίς κραυγές, φανατισμό και συγκρουσιακές πρακτικές.

Αλέξανδρος Αλεξάκης
Αντιπεριφερειάρχης
Επικεφαλής “Επτανησιακής Πρωτοβουλίας”

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed