Χρονογραφία για δύσκολους λύτες

Ένα νέο βιβλίο, πόνημα του Κεφαλλονίτη Διονύση Μεσσάρη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Τίτλος του βιβλίου «Χρονογραφία για δύσκολους λύτες».
Ο Διονύσης (που ας σημειωθεί είναι πρωτοξάδελφός μου) δεν ασχολείται μόνο με το γράψιμο. Λατρεμένες του ενασχολήσεις είναι το θέατρο, η μουσική και ο χορός. Να τι αναφέρει στον αντιπρόλογο του βιβλίου του:
ΑΝΤΙΠΡΟΛΟΓΟΣ
Λογικό είναι να περιμένει κανείς έναν πρόλογο ή έστω ένα «Αντί προλόγου». Μα όχι δεν μου είναι λογικό, μιας και διαπνέομαι από έναν εγγενή αντικομφορμισμό. Δεν νοιώθω την ανάγκη να προλογίσω τα επόμενα, ούτε να προϊδεάσω για το τι μέλλει αναγνωσθήναι. Το σύνολο των σελίδων αφορά ένα σπονδυλωτό έργο από ανεξάρτητα χρονογραφήματα. Έτσι ο πρόλογος του ενός ίσως, επαναλαμβάνω ίσως, πρόδιδε το ένα ή το άλλο από αυτά. Πάντως αν έγραφα έναν πρόλογο θα ήταν πάνω-κάτω κάπως έτσι: «Τα χρονογραφήματα αυτά αποτελούν τα δύσκολα πνευματικά πονήματα μίας διαταραγμένης και ακαθόριστης περιόδου κάπου μεταξύ 15/07/2011 6:30 π.μ. και 04/08/2013 11:45 μμ.». Έχω την αίσθηση ίσως, λέγω ίσως, ότι δεν σας άρεσε και πολύ αυτή μου η προσέγγιση, για αυτό και θα προσπαθήσω να διασκεδάσω τα πράγματα στην συνέχεια.
Το χρονογράφημα ξεκίνησε σαν λίβελλος εναντίον της Αυλής του Λουδοβίκου και της Αντουανέτας. Σαν όρος πρόκειται για νεολογισμό του 19ου αιώνα. Το είδος αυτό πέρασε μέσω του ιερού τέρατος της δημοσιογραφίας του Πωπ του «Γοργία» στην Ελλάδα για να φτάσει μέχρι σε εμένα. Σταματήστε να με κοιτάτε περίεργα. Δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα «www.avecnews.gr», όπου και δημιουργήθηκαν, αναρτήθηκαν, αγαπήθηκαν και πέρασαν στην λήθη. Σκοπός μου είναι η συμμάζωξη τους, κατόπιν απαίτησης φίλων μου, όθεν και συνεμορφώθην. Τα πεζά αυτά άρθρα εμπνεύστηκα από διάφορα περιστατικά επικαιρότητας, πολιτικά και προσωπικής αντίληψης. Όμως μπορεί να είχαν μία αφορμή αλλά συνάμα έχουν και ένα ηθοπλαστικό τέλος. Η γραφή δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είμαι της άποψης ότι κάτι πρέπει να κάνει και ο αναγνώστης. Όσο και να προσπάθησα να το αποφύγω μία φθίνουσα, κατ’ άρθρο, δόση θλίψης διαφαίνεται δια μέσου των άρθρων. Σαν μία μακρά πορεία ίασης από μία ασθένεια που επανέκαμψε. Λυπάμαι για αυτό και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Πάντως θα μου αναγνωρίσετε μία προσπάθεια μέσω των ευφυολογημάτων να ιλαρύνω την κατάσταση.
Καλή ανάγνωση!
Διονύσιος Μεσσάρης

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Διονύσης Μεσσάρης γεννήθηκε το 1955. Αποφοίτησε Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, Μεταπτυχιακά στο ΕΜΠ, Υγιεινολόγος ΥΣΑ, Εκπαιδευτικός ΠΑΤΕΣ, Σχολή Αξιωματικών Μηχανικού, Εθελοντής Σαμαρείτης ΕΕΣ και έλαβε πλήθος από επαγγελματικές καταρτήσεις επί ευρέως αντικειμένου. Στον επαγγελματικό στίβο δραστηριοποιήθηκε επί 42 έτη ως: κατασκευαστής μελετητής, επιβλέπων σε Ιδιωτικά και Δημόσια Έργα, Εργολήπτης Δημοσίων Έργων, Τεχνικός Ασφάλειας Διευθυντής Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ κ.ά. Μετά την συνταξιοδότηση του ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με δραστηριότητες τέχνης, όπως: Θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, διεύθυνση χορωδιών και χοροδιδάσκαλος, οργάνωση λογοτεχνικών βραδιών, αλλά και στη συγγραφή πεζού και ποιητικού λόγου.
Συνιστώ το βιβλίο του Διονύση Μεσσάρη στους δύσκολους λύτες αλλά και σε οποιοδήποτε αγαπάει τη διαφορετικότητα. Αν θέλετε να προμηθευτείτε το βιβλίο, ο βιβλιοπώλης σας μπορεί να το παραγγείλει από τον εκδοτικό οίκο Black Rows, Στεφάνου Βυζαντίου 40, Αθήνα 111 44, τηλέφωνο 212 107 3159.

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed