Χρήστος Κοκκόλης: «Η ‘Ασσος μπορεί να ζήσει με τα προβλήματα των κατοίκων μεταξύ τους, αλλά δεν μπορεί να συνεχίζει να ζει χωρίς νερό»

Κρίνω απαραίτητη την παρέμβαση μου εν όψη του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα με θέμα την τοποθέτηση της μονάδας αφαλάτωσης νερού στον οικισμό της Άσσου.
Ύστερα από 30 και βάλε χρόνια συνεχών προσπαθειών των κατοίκων του οικισμού, των προέδρων του οικισμού και των δημάρχων της περιοχής μας έφτασε η στιγμή να πραγματοποιηθεί ένα σημαντικότατο έργο για το χωριό μας, κάτι που για χρόνια το πρόβλημα της ποιότητας και ποσότητας νερού αποτελούσε μείζον πρόβλημα. Άλλωστε αποτέλεσε και προεκλογική υπόσχεση στις τελευταίες εκλογές όλων των πολιτικών συνδυασμών. Ο κύριος δήμαρχος Γεράσιμος Μονιάς που πήρε τη σκυτάλη της δημαρχίας από τον Δήμο Κεφαλονιάς κράτησε την υπόσχεσή του και δείχνοντας την ανάλογη σοβαρότητα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κατάφερε με την βοήθεια του δημοτικού συμβουλίου, την δική μου, του προέδρου του ΠΕΦΚ συλλόγου ΑΣΣΟΣ και αρκετών κατοίκων του οικισμού να υλοποιήσει και να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που επισφραγίστηκε κατά την επίσκεψή του κύριου Πλακιωτάκη, υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στην Άσσο αμέσως μετά την καταστροφή που υποστήκαμε από τον Ιανό.
Αμέσως ο κύριος δήμαρχος απευθύνθηκε σε μένα σαν πρόεδρο του οικισμού να τον βοηθήσω στο να βρεθεί ένας χώρος κατάλληλος για την τοποθέτηση της μονάδας και εγώ έπραξα ακριβώς αυτό. Γνωστοποίησα στον κύριο δήμαρχο όλους τους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους ώστε να ερωτηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο ποιος από αυτούς τους χώρους πληροί τις προϋποθέσεις για εγκατάσταση της αφαλάτωσης. Ταυτόχρονα του υπέδειξα και ένα ιδιωτικό τεμάχιο όπου ένας κύριος φερόμενος σαν ιδιοκτήτης προσφερόταν να παραχωρήσει για κάποια χρόνια δωρεάν την ιδιοκτησία του προς τον Δήμο με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν δημοτικό πάρκινγκ και σαν χώρος εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης. Ως γνωστόν σε πολλούς από εμάς το συγκεκριμένο τεμάχιο διεκδικείται και από έναν χωριανό μας, ο οποίος διαχειρίζεται και παραμένει στον χώρο αυτό.
Προσθέτοντας ότι δεν είναι κάτι το πρωτοφανές μιας και που το 40 % των ιδιοκτησιών στον οικισμό έχουν περάσει σε χέρια άλλων χωριανών με το νόμο της χρησικτησίας, προσπαθήσαμε να τους φέρουμε σε επαφή για να βρεθεί μία λύση κάτι που τελικά απέτυχε και το θέμα έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης! Η όλη διαδικασία πήρε αρκετό χρόνο με συνέπεια να κινδυνεύει να χαθεί ολοκληρωτικά η χρηματοδότηση του έργου. Κάτι που άλλωστε έθιξα και σε πρόσφατη συνέντευξή μου. Στην αναζήτηση λύσης έπεσε στο τραπέζι και ο χώρος πάνω στον ισθμό που μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο σαν χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. (Το 1982 ο τότε υπουργός χωροταξίας και περιβάλλοντος Αντώνης Τρίτσης έγκρινε την αναμόρφωση της πλατείας και στον χώρο του Ισθμού δημιούργησε 14 θέσεις σκεπαστού πάρκινγκ κάτι που μεταγενέστερα για αισθητικούς λόγους καταργήθηκε).
Το συγκεκριμένο σημείο δείχνει να αποτελεί δυστυχώς την άμεση και μοναδική λύση που έχουμε. Μιας και που το αγροτεμάχιο στη θέση Λαγκάδα που προσφέρω εγώ ο ίδιος δωρεάν στον δήμο Σάμης αποκλείστηκε γιατί δεν εξασφαλιζόταν η επαρκή ποσότητα άντλησης νερού. Ύστερα από το κάλεσμα του Δήμου Σάμης στο να βρεθεί ένα σημείο εκτός Ισθμού την τελευταία στιγμή βρέθηκαν δύο χωριανοί να παραχωρούν αγροτεμάχιο σε άλλο σημείο της περιοχής. Όμως σύμφωνα με τον δήμαρχο, τους εμπειρογνώμονες, την ΔΕΥΑΚ και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σάμης τα σημεία αυτά για διαφορετικούς λόγους δεν είναι κατάλληλα. Το ένα γιατί δεν έχει πρόσβαση και το δεύτερο γιατί υπάρχει ένα τεράστιο ρίσκο στο να μην βρεθεί η ποσότητα νερού που χρειάζεται για να λειτουργήσει η αφαλάτωση (σημείωση το συγκεκριμένο βρίσκεται στη θέση Λαγκάδα 500 μέτρα πιο πάνω απ το τεμάχιο που προσφέρω και εγώ).
Σέβομαι απόλυτα την ανεξάρτητη κίνηση πολιτών του χωριού που αντιστέκονται στην τοποθέτηση της μονάδας στην περιοχή του Ισθμού, σέβομαι και τη γνώμη του ΠΕΦΚ Συλλόγου ΑΣΣΟΣ, όμως σέβομαι και τους μόνιμους κατοίκους του οικισμού που πρέπει να ζήσουν 365 ημέρες το χρόνο με αυτήν την κακιά ποιότητα νερού και έτσι είμαι υποχρεωμένος (όσο και να μη μου αρέσει η τοποθέτηση της μονάδας στην συγκεκριμένη περιοχή) να συμφωνήσω, με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος Σάμης δεν θα σταματήσει να ψάχνει μέρος ώστε η τοποθέτηση στον Ισθμό να είναι απλά προσωρινή. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να τα βρούμε μεταξύ μας οι Ασσιώτες, χωρίς τον σύλλογο, χωρίς αυτούς που αντιστέκονται, χωρίς αυτούς που συμφωνούν, χωρίς αυτούς που διεκδικούν, χωρίς αυτούς που μένουν αμέτοχοι και ρίχνουν το μπαλάκι στους άλλους, χωρίς τον πάρεδρο Χρήστο Καρβούνη, κανένας μας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό!

Χρήστος Κοκκόλης
Πρόεδρος Άσσου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed