ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε βαθύ κόκκινο, η αδιαφορία της Νέας Δημοκρατίας και το… αλτσχάιμερ της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της πανδημίας απέδειξε την αδιαφορία της για τη Δημόσια Υγεία. Ελάχιστες προσλήψεις, μηδενική οικονομική ενίσχυση σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, τεράστια οργανικά κενά στα Νοσοκομεία της χώρας μας, με τρανό παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας.
Η Κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών, όμως αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ιδιαίτερα των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλληνίας, σε μία σημαντική πρωτοβουλία συμφώνησε στην οικειοθελή συμμετοχή 3 ιδιωτών Παθολόγων στη μάχη κατά του covid. Όμως η προσφορά των ιατρών του νησιού μας, δεν αρκεί για να κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα. Το Κίνημα Αλλαγής, έχει προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συγκεκριμένα:
Την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και ειδικά των μεγάλων, που έχουν πλήρεις δομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, ώστε να συμμετάσχουν σε ενιαίο σχεδιασμό, με τους ίδιους όρους με το Δημόσιο, με υποχρεωτική ένταξη του προσωπικού τους, ένταξη και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο σχεδιασμό.
Την υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών με συγκεκριμένες ειδικότητες (πνευμονολόγοι, παθολόγοι κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία, για την κάλυψη των αναγκών στις νέες covid κλινικές που δημιουργούνται.
Τον πολλαπλασιασμό των τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό με σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Εξασφάλιση rapid-test για όλους τους μη covid ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία και τους συνοδούς τους.
Την άμεση λειτουργία κλιμακίων (taskforce) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την συμμετοχή και ιδιωτών ιατρών – και ειδικά αυτών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ – για επίσκεψη στα σπίτια σε ασθενείς covid, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
Τη δημιουργία ειδικού συντονιστικού κέντρου, ικανού να παρέχει υποστήριξη και οδηγίες στους γιατρούς των νοσοκομείων και στα κλιμάκια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Για το Νομό μας, απαραίτητη κρίνεται η λειτουργία της Μ.Ε.Θ. έστω και προσωρινά υπό μορφή Μ.Α.Φ. προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα σοβαρά περιστατικά. Παράλληλα, η ενίσχυση του Ε.Κ.Α.Β. ώστε να υπάρχει ταχύτατη μετάβαση σε Νοσοκομείο εκτός των νησιών μας, όταν αυτό απαιτείται. Σημαντική είναι επίσης, η παροχή κινήτρων σε ιατρούς για να έρθουν στα νησιά μας, όπως η δωρεάν στέγαση και η δυνατότητα μετάθεσης σε Νοσοκομείο επιλογής τους, εφόσον πρώτα συμπληρωθεί συγκεκριμένος χρόνος υπηρεσίας. Τέλος καθίσταται αναγκαία, η διάσπαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου – Δυτικής Ελλάδας) και η δημιουργία αυτόνομης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων, άλλη μία προεκλογική υπόσχεση του Πρωθυπουργού που ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Όσον αφορά τις ανακοινώσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον έχει ξεχάσει τα (μη) πεπραγμένα της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της περιόδου 2015 – 2019, όταν ουδεμία ενέργεια έγινε για τη λειτουργία της Μ.Ε.Θ., για τη στελέχωση με ιατρούς του Γ.Ν.Κ. και του Ματζαβινάτειου, για τη κτιριακή αποκατάσταση των Νοσοκομείων από τους σεισμούς του 2014. Ίσως πλανώνται, πως η κοινωνία μας διαθέτει κοντή μνήμη… Το Κίνημα Αλλαγής ως η υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη, συνεχίζει τη προσπάθεια που ξεκίνησε από την αρχή της πανδημίας, να προασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να κατακρίνει τις εσφαλμένες κυβερνητικές επιλογές αλλά και να είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που καταθέτει προτάσεις και έχει σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας.

Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed