Ψήφισμα διαμαρτυρίας της Δ/Κ Ληξουρίου προς το Λιμενικό Ταμείο

Κύριοι, διαμαρτυρόμαστε διότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης για το έτος 2021 το μοναδικό έργο που συμπεριλάβατε για το Λιμάνι του Ληξουρίου είναι το εξής: «Αποκατάσταση βλαβών παραλιακής οδού Ληξουρίου-Λεγατάτων».
Ένα έργο που το κόστος του ανέρχεται στα 1 .122,72 Ε όταν το σύνολο του ποσού που θα διαθέσετε με ιδία χρηματοδότηση για Κεφαλονιά και Ιθάκη ανέρχεται στις 491.832,16 Ε. Διαμαρτυρόμαστε και νιώθουμε αδικημένοι διότι το Ληξούρι είναι η πόλη της Κεφαλονιάς που υπέστη σοβαρότατες ζημιές από τους καταστροφικούς σεισμούς του 2014. Καμία άλλη περιοχή της Κεφαλονιάς δεν υπέστη τόσο σοβαρές ζημιές σε κτήρια και υποδομές. Έκτοτε οι ανάγκες μας είναι μεγάλες και ουδέποτε πλησιάσαμε την εικόνα που είχαμε προ σεισμών.
Το Λιμάνι του Ληξουρίου αποτελεί το πιο κομβικό σημείο της πόλης καθώς αποτελεί είσοδο της πόλης, τουριστική είσοδο της πόλης αλλά και σοβαρότατο οικονομικό κόμβο της πόλης. Το Ληξούρι έχει ως κεντρικό άξονα ανάπτυξης το Λιμάνι του. Σε αυτό δραστηριοποιούνται καθημερινά οι κάτοικοι του Ληξουρίου αναπτύσσοντας οικονομικές δραστηριότητες των οποίων μέρος αυτών καταβάλουν στο Κοινωφελές Λιμενικό Ταμείο.
Αν το σκεπτικό διανομής το χρημάτων-έργων είναι ανταποδοτικό θεωρούμε ότι το ποσό είναι μηδαμινό σε σχέση με αυτό που προσφέρει το Ληξούρι. Αν πάλι τα κριτήρια σας είναι απόλυτα ανταποδοτικά τότε πιστεύουμε ότι κάνετε δεύτερη φορά το ίδιο σφάλμα, καθώς είναι σαν να καταδικάζετε μια περιοχή ευθύνης σας σε καταστροφή επειδή δε σας προσφέρει μεγάλες οικονομικές απολαβές. Θεωρούμε ότι ένα Κοινωφελές ΝΠΔΔ οφείλει να λειτουργεί αξιοκρατικά και να αποδίδει τα μέγιστα σε κάθε περιοχή και με τη καλύτερη δυνατή αναλογία.
Σας καλούμε να ενσκήψετε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη περιοχή ευθύνης σας στο Ληξούρι και να προσπαθήσετε στον ελάχιστο χρόνο που μας απομένει μέχρι το καλοκαίρι να δώσετε ένα διαφορετικό τόνο στη όψη αυτού του Λιμανιού της Κεφαλονιάς. Άλλωστε όπως προείπαμε το Λιμάνι μας αποτελεί οικονομική πηγή ζωής για τους Ληξουριώτες οι οποίοι εν μέσω σεισμών, λοιμών και Ιανών προσβλέπουν το προσεχές καλοκαίρι ως σανίδα σωτηρίας. Ελπίζουμε στο μέλλον να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας το συγκεκριμένο ψήφισμα διαμαρτυρίας και να μας το αποδείξετε, αποδίδοντάς μας ως πόλη έστω και λίγα, αλλά σημαντικά έργα ανάπτυξης μέσω του Τεχνικού σας Προγράμματος.
Τέλος, μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς & Ιθάκης με το ποσό των 500.000 Ε λόγω Ιανού είναι πλέον στο χέρι σας να αποδώσετε έστω και τώρα τα ανάλογα στο τόπο μας. Απαραίτητα έργα που μπορείτε να υλοποιήσετε τα οποία επιτακτικά ζητά ο Δήμος μας και οι πολίτες: 1) Μελέτη για αποκατάσταση βλαβών λόγω Ιανού στο Πόρτο και στη Προσφορέλα 2) Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από το Λιμεναρχείο μέχρι τα Λεγατάτα 3)Μελέτη για λιμενική εγκατάσταση μαρίνας και 4) προσκρουστήρες ώστε να προστατεύονται τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι. Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα και οικονομικώς εφικτά.

Για το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Ληξουρίου
Ο Πρόεδρος
Γρηγορόπουλος Κυρ. Ανδρέας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed