«Μητέρα των μαχών» ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα κατακτήθηκαν με μεγάλους αγώνες και θυσίες του εργατικού κινήματος και εκφράζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ισότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
Η εργασία αποτελεί πεδίο μάχης ιδεών, πολιτικών και συμφερόντων ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους και αντιλήψεις, πεδίο ταξικού αγώνα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές δρομολόγησε την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους. Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, καθώς και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία.
Όταν εκδηλώθηκε η πανδημία, η κυβέρνηση την αντιμετώπισε ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας, απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και μείωσης των μισθών που είναι πάντοτε ο στόχος του κεφαλαίου. Δεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας, και με τις πολιτικές της τροφοδότησε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας. Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους.
Το «εργασιακό νομοσχέδιο» που ετοιμάζει ο κ. Χατζηδάκης στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις με στόχο την κατάργηση του οκταώρου και την επιβολή δεκάωρης εργασίας, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενου και τις ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις με κατάργηση της υποχρέωσης επαναπρόσληψης σε περίπτωση που κριθεί δικαστικά παράνομη η απόλυση εργαζομένου. Πρόκειται για γενικευμένη επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία, σε όλους τους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και τις Αυτοδιοίκησης.
Με τον δήθεν «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» και την ανατροπή του ν.1264/82 σχεδιάζεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η ποινικοποίηση και ουσιαστικά ακύρωση του δικαιώματος στην απεργία και κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης. Όλα αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι βγαλμένα από τις πιο νοσηρές απαιτήσεις του ΔΝΤ και των δανειστών τα χρόνια των μνημονίων. Απαιτήσεις που η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέκρουσε με σκληρή διαπραγμάτευση. Η σημερινή κυβέρνηση τα φέρνει από την πίσω πόρτα – χωρίς κανείς να τα απαιτεί σήμερα, παρά μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και η εγχώρια παρασιτική ελίτ – επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμά της παραμένει το μνημόνιο, το μνημόνιο Μητσοτάκη – Πισσαρίδη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής και πολιτικής μάχης για να μην περάσει και να ανατραπεί αυτό το νομοθετικό έκτρωμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.

Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς-Ιθάκης
ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed