Απίστευτες καταστάσεις στα Βαλσαμάτα, πυρπόλιση κατ εξακολούθηση σπιτιού που φιλοξενεί ΑΜΕΑ, ομερτά από τους κατοίκους του χωριού

Έπρεπε να το ζήσω από κοντά για να καταλάβω το μέγεθος του προβλήματος, που εδώ και πάνω από μια δεκαετία ταλανίζει μια οικογένεια (πατέρα και γιο) που ζουν με μια πενιχρή σύνταξη στα Βαλσαμάτα χωρίς να ενοχλούν κανέναν.
Μια ομάδα νεαρών, που συνεχώς ανανεώνεται, κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα κάνει κυριολεκτικά σουρωτήρι ένα σπίτι στο χωριό, όπου ζουν ο ΑΜΕΑ πατέρας με τον γιο του. Δεν είναι λίγες οι φορές που το συγκεκριμένο σπίτι έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός είτε την Μεγάλη Παρασκευή είτε τα μεσάνυχτα της Ανάστασης. Δύο φορές μάλιστα, το σπίτι υπέστη καταστροφές όταν οι ένοικοί του έλειπαν, αφού ο πατέρας νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Σπασμένα παράθυρα, καταστραμμένα μάρμαρα, διαλυμένη στέγη, με αποτέλεσμα να μπει νερό στο σπίτι και το ένα πρόβλημα έφερε ένα ακόμη μεγαλύτερο. Ο ΑΜΕΑ πατέρας με το παιδί του (η μητέρα έχει πεθάνει εδώ και κάποια χρόνια) ζουν κάτω από το φόβο για τη ζωή τους κάθε χρόνο. Θέλουν να φύγουν, να μετακομίσουν αλλού, αφού φοβούνται για τη ζωή τους. Έχουν ενημερώσει αρκετές φορές την Αστυνομία για το επαναλαμβανόμενο συμβάν, ωστόσο, η βοήθεια που τους παρέχεται είναι ανύπαρκτη.
Έχουν επισκεφτεί και εκφράσει το παράπονό τους στην πολιτική ηγεσία, τον Αντιδήμαρχο, Σπύρο Ματιάτο, αλλά και τον Δήμαρχο, Θεόφιλο Μιχαλάτο. Ο μόνος που ανταποκρίθηκε ήταν ο Δήμαρχος, αλλά και αυτός με λόγια παρηγοριάς. Τελευταίο αποκούμπι τους ήταν ο ιερέας του χωριού, που προς τιμή του ανέλαβε δράση για να γλιτώσει η συγκεκριμένη οικογένεια από το επαναλαμβανόμενο δράμα. Επισκευάστηκαν η στέγη, τα παράθυρα και τα τζάμια τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά φέτος το ποτήρι ξεχείλισε. Έζησαν ακόμη μια… καταδρομική επίθεση από την γνωστή σε όλους παρέα νεαρών του χωριού, με αποτέλεσμα να έχουμε πάλι τα ίδια. Στέγη, παράθυρα, τζάμια έσπασαν και πάλι, τραπέζι και καρέκλες πήραν φωτιά. Μια απίστευτη κατάσταση και ένα ολόκληρο χωριό να μην κάνει τίποτε για να την αντιμετωπίσει. Η γνωστή ομερτά ισχύει και στα Βαλσαμάτα και η ζωή… συνεχίζεται. Πατέρας και γιος είναι αναγκασμένοι κάθε χρόνο να ζουν τα ίδια γεγονότα, απροστάτευτοι από όλους.
Φέτος φαίνεται ότι μάλλον αλλάζουν τα πράγματα. Η Αστυνομία έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον και ήδη έχει αρχίσει να μαζεύει στοιχεία για τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης. Γειτονικά σπίτια έχουν κάμερες και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το υλικό τους βρίσκεται στα χέρια της Ασφάλειας. Έχει ενημερωθεί και η Εισαγγελία Κεφαλονιάς και αναμένουμε την επιστροφή του Εισαγγελέα στο νησί μας για να προχωρήσει η υπόθεση. Το δύσκολο κομμάτι όμως είναι να ανοίξουν στόματα στο χωριό, διότι οι περισσότεροι κάτοικοι γνωρίζουν, αλλά δεν μιλούν. Το θράσος των δραστών είναι πολύ μεγάλο, αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η αδιαφορία, κυρίως των πολιτικών προσώπων, που δεν έχουν επισκεφτεί, χρόνια τώρα, τα θύματα για να εκφράσουν τουλάχιστον τη συμπαράστασή τους στο δράμα που περνούν. Παρά την ομερτά, ελπίζουμε κάτι να γίνει για αυτή την οικογένεια, που κάθε χρόνο περνά τον δικό της Γολγοθά τις ημέρες του Πάσχα.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed