Τραγική νύχτα στην Παλαιστίνη, τουλάχιστον 22 οι νεκροί

Η ένταση που υπέβοσκε εδώ και εβδομάδες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και εκδηλώθηκε με σοβαρά επεισόδια στην Ιερουσαλήμ το τελευταίο τετραήμερο έφτασε χθες το βράδυ στο δραματικό αποκορύφωμά της.
Τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η εξαιρετικά βίαιη αντίδραση ήταν τα αντίποινα για τις δεκάδες ρουκέτες που εκτόξευσαν χθες οι Παλαιστίνιοι προς ισραηλινούς στόχους. Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ μίλησε για μικρότερο αριθμό νεκρών προσθέτοντας ότι όλοι ήταν μέλη της Χαμάς και Παλαιστίνιοι τζιχαντιστές, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε παιδιά. «Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς» είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους και πρόσθεσε: «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ». Σύμφωνα με παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι πόλεις Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν σοβαρά πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.
Η χθεσινή νύχτα ήταν η τραγική συνέπεια των βίαιων επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Ιερουσαλήμ και κυρίως στον χώρο του ιερού για τους μουσουλμάνους τεμένους του Αλ Ακτσά. Πάνω από 600 Παλαιστίνιοι προσκυνητές -υπενθυμίζεται ότι βρισκόμαστε στην περίοδο του Ραμαζανιού- τραυματίστηκαν σε αυτά τα επεισόδια από πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, ενώ στο νοσοκομείο βρέθηκαν και Ισραηλινοί που δέχτηκαν πέτρες και άλλα αντικείμενα. Αυτά τα επεισόδια ήταν το προοίμιο όσων ακολούθησαν χθες τη νύχτα, καθώς, με τελεσίγραφό της, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα απαντούσε με ρουκέτες αν οι ισραηλινές δυνάμεις δεν εγκατέλειπαν τον χώρο του τεμένους. Ωστόσο εδώ και εβδομάδες η Ιερουσαλήμ έμοιαζε με πυριτιδαποθήκη που χρειαζόταν μόνο μία σπίθα για να ανατιναχθεί. Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε αναβρασμό λόγω της έντονης προσπάθειας Ισραηλινών εποίκων να πάρουν τα σπίτια τους στην αραβική συνοικία Σεΐκ Τζαρά, μια προσπάθεια που στηρίζεται από το επίσημο κράτος του Ισραήλ, καθώς χθες αναμενόταν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα τους δικαίωνε. Πάντως λόγω των γεγονότων η ανακοίνωση της απόφασης πήρε αναβολή.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed