Σε πρώτο πλάνο από την ΠΙΝ η ενίσχυση του εξαγωγικού προφίλ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τις εξαιρετικές προοπτικές εξωστρέφειας, που ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε ότι αφορά τις εξαγωγικές δυνατότητες τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Access2Markets, παρουσίασε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης, που οργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η εκδήλωση (webinar) είχε σκοπό να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν οι επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς για τα νέα δεδομένα, τα οποία δημιουργούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με απώτερο στόχο την ενθάρρυνση, την προώθηση και την «καλλιέργεια» της εξαγωγικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας, Αλέξανδρος Αλεξάκης, οι Στέφανος Γκίκας, Παναγής Καππάτος και Θανάσης Καββαδάς, Βουλευτές Κέρκυρας, Κεφαλονιάς & Ιθάκης και Λευκάδας της ΝΔ, αντίστοιχα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» και πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κέρκυρας, Λευκάδας και Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Γιώργος Χονδρογιάννης, Σωτήρης Σκιαδαρέσης και Σταύρος Σπαθής, αντίστοιχα και οι Ιωάννα Κουλουμπή, Γιώργος Μπουρδάρας, Πρόεδροι της ΔΕΕΠ Κεφαλονιάς & Ιθάκης και Λευκάδας, αντίστοιχα.
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη διοργάνωση, τη συμμετοχή και τα συμπεράσματα της συζήτησης, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας, με την υλοποίηση δημιουργικών πολιτικών, που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και τα κατάλληλα εργαλεία, που προσφέρονται στο πλαίσιο της εξαγωγιμότητας και της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου επεσήμανε: «Ελπίζω ότι ακόμα κι αν δεν λύθηκαν όλες οι απορίες ή ακόμα κι αν δεν αναπτύχθηκαν όλες οι δυνατότητες της πλατφόρμας, η σημερινή πληροφόρηση αποτελεί ένα εξαιρετικό ερέθισμα για να καταλάβουμε ότι σ’ αυτόν τον αγώνα για την ανταγωνιστικότητα στο παγκόσμιο -συνεχώς εξελισσόμενο- σύστημα, οι Περιφέρειες της χώρας μας δεν είναι μόνες».
Στο βαρύ πλήγμα που έχει επιφέρει στην οικονομική ζωή της χώρας, η παρατεταμένη υγειονομική κρίση, με στασιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αβέβαιο επενδυτικό περιβάλλον και έντονη δυσπραγία στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας, Αλέξανδρος Αλεξάκης, παρουσιάζοντας το οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σε ότι αφορά τις δυνατότητες και προοπτικές επιχειρηματικής εξωστρέφειας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, κυρίως στον τομέα της Αγροδιατροφής. Εντούτοις, βασικός προβληματισμός, παραμένει η παραγωγική επάρκεια κυρίως του πρωτογενούς τομέα με την δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου κινήτρων για την επέκταση της παραγωγής και την αύξηση της δυναμικότητας των επιχειρήσεων όλων των παραγωγικών κλάδων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας προανήγγειλε, εξάλλου, την εκπόνηση Μελέτης για την δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας και τη σύσταση τοπικών ομάδων γαστρονομίας για την προώθηση των προϊόντων και την δικτύωση των παραγωγικών φορέων για την διαμόρφωση του παραγωγικού προφίλ της Περιφέρειας και την παροχή κινήτρων για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την επέκταση της παραγωγής. Όπως υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Αλεξάκης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχει υλοποιήσει δύο κύκλους σεμιναρίων που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, με ολοκληρωμένη ενημέρωση για το εξαγωγικό πλαίσιο, την σύναψη συμφωνιών, τις ισχύουσες εμπορικές διατάξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κλπ.
Από την πλευρά της, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στην ομιλία της, υπογράμμισε τις δυνατότητες που προσφέρει στους επιχειρηματίες η νέα ψηφιακή πλατφόρμα Access2Markets, καθώς μέσω αυτής οι επιχειρηματίες μπορούν να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα τους, σε ολόκληρο τον πλανήτη, άμεσα και δωρεάν, όπως επίσης να λαμβάνουν πληροφορίες για τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οικονομικά δεδομένα, τους όρους και τους δασμούς που είναι σε ισχύ, αλλά ακόμα και να καταγγείλουν περιστατικά που αφορούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου χαιρέτησε τις προσπάθειες της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, να ενισχύσει την εμπορική εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επτανησιακών επιχειρήσεων, αλλά και ν’ αναδείξει την αναξιοποίητη δυναμική τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ευρωβουλευτής: «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι πιο ώριμη από ποτέ και μπορεί να κατανοήσει τη δυναμική της εξαγωγικής δραστηριότητας».
Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου εξήρε τις πρωτοβουλίες της Περιφερειάρχη στο πλαίσιο της στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και της εξωστρέφειας αυτών, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι επαφές της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με χώρες-αγορές, όπως η Κίνα κ.α., όπως επίσης και οι προσπάθειες ενδυνάμωσης του ρόλου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Στη διάρκεια τη διαδικτυακής εκδήλωσης, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νίκη Κουμαδωράκη, παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα Access2Markets δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες χρήσης προς τους επιχειρηματίες προκειμένου να μπορούν να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία της πλατφόρμας, στην κατεύθυνση της προώθησης και εξαγωγής των προϊόντων τους. Οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και αποφάσισαν και τη μεταξύ τους επικοινωνία για την ανάπτυξη και την αξιοποίησή του.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed