Οδηγίες από την Αγροτική Διεύθυνση της ΠΙΝ προς τους πληγέντες αμπελουργούς από το πρόσφατο χαλάζι, προκειμένου να σώσουν τα αμπέλια τους

Μετά την επίσκεψη κλιμακίου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για επιτόπιο έλεγχο και εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς σε πληγέντες αμπελώνες από την σφοδρή χαλαζόπτωση της 15ης Μάιου 2021, συνίσταται στους καλλιεργητές, για την προστασία του φυτικού κεφαλαίου (πρέμνων) οι παρακάτω επεμβάσεις:
-άμεσαψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα (οξυχλωριούχο χαλκό, βορδριγάλειο πολτό, κλπ.) για προστασία των πρέμνων από μολύνσεις από μύκητες και βακτήρια. (Για την διενέργεια και επανάληψη του ψεκασμού να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας των γεωπόνων και με πιστή τήρηση των περιορισμών της ετικέτας των σκευασμάτων).
Μετά 20-25 περίπου ημέρες από την χαλαζόπτωση, με την εμφάνιση της νέας βλάστησης – αντικατάστασης, από κοιμώμενους οφθαλμούς του ξύλου ή από αυτούς στους κόμπους των φετινών κληματίδων θα ακολουθήσει κορφολόγημα των πληγέντων κληματίδων για την αφαίρεση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση των τραυμάτων από το χαλάζι. Σε περίπτωση που η επέμβαση οδηγεί σε ελαφρύ κλάδεμα να γίνει κάλυψη των τομών με πάστα κλαδέματος.
Με την ανάπτυξη του φυλλώματος της νέας βλάστησης και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία, υγρασία κλπ) μπορεί να γίνει ψεκασμός με διαφυλλικά ισορροπημένα λιπάσματα με ιχνοστοιχεία. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα σκευάσματα που βοηθούν την ανάπτυξη βλάστησης (υδρολυμένεςπρωτεΐνες, σκευάσματα σε μορφή αμινοξέων κλπ), ώστε να βοηθηθούν τα φυτά στις δυσμενείς συνθήκες, δίνοντας απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κεφαλληνίας, είναι στην διάθεση των πληγέντων παραγωγών. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26713 60575, Αθανάσιος Σκλαβούνος.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed