Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΥ είναι απαραίτητη για το μέλλον των νησιών μας

Αύριο γίνεται η αποσφράγιση των προσφορών για το έργο που αφορά την αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς, με τίτλο: «ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ & ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΧΥΤΥ-Ο.Ε.Δ.Α. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»
Το έργο περιλαμβάνει αύξηση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΥ, καθώς και την βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. Πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή για τα νησιά μας. Για ένα έργο από τα πιο αναγκαία για το μέλλον του τόπου μας, την ποιότητα ζωής μας, την προστασία του περιβάλλοντος και το τουριστικό μας προϊόν. Οι αυξημένες διαχειριστικές απαιτήσεις και οι νέες προδιαγραφές που εισάγονται στην διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, απαιτούν σύγχρονες εγκαταστάσεις που ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες σε αυτό τον τομέα, όπως οι υποδομές ξεχωριστών ρευμάτων συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην διεθνή πρωτοπορία της προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, κάτι που αποτυπώνεται και στις προτάσεις της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Η αντιπαράθεση σε τοπικό επίπεδο γύρω από το έργο και η αντίθεση σε μια πολιτική που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας χαραγμένης εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση απορριμμάτων είναι σεβαστή, όμως σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει τα νησιά μας σε αδιέξοδα. Δεν πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένες στο μέλλον τις ευνοϊκές προϋποθέσεις που παρουσιάζονται σήμερα για την πραγματοποίηση του έργου. Είναι κρίσιμο η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να μη μείνουν πίσω από τις εξελίξεις και για αυτό το λόγο η όποια καθυστέρηση στις διαδικασίες δημοπράτησης και εκτέλεσης του έργου, εμπεριέχει κινδύνους που πρέπει να αποφύγουμε.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed