Μια Ελλάδα στη Μόσχα Νο 1

Η παιδεία, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και παρωπίδες, είναι το Α και το Ω της ανθρώπινης πνευματικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Είναι παράλληλα και ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις των ανθρώπων αλλά και των λαών.
Η παιδεία είναι όσο σημαντικό είναι και το οξυγόνο για τον άνθρωπο. Χωρίς παιδεία είσαι πνευματικά νεκρός, χωρίς οξυγόνο είσαι σωματικά νεκρός. Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είχαν δώσει τόση μεγάλη σημασία στην παιδεία. Αξίζει να θυμίσω μερικές ρήσεις τους: «Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους», είχε πει ο Πλάτωνας. Ο Πυθαγόρας είχε τονίσει ότι «Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα». Ο Σωκράτης είχε πει: «Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ’ αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής». Καταλυτική είναι και η ρήση του Πλούταρχου: «Όπως η γη, όσο γόνιμη κι αν είναι δεν μπορεί να κάμει τίποτα χωρίς καλλιέργεια, έτσι και ο νους, χωρίς εκπαίδευση δεν μπορεί να δώσει καλό καρπό».
Το σχολείο, λοιπόν, είναι το φυτώριο όπου καλλιεργείται η ανάπτυξη του νου και ένα τέτοιο σχολείο και μάλιστα, από ό,τι πληροφορούμε, καλό, υπάρχει στη Μόσχα και φέρει το όνομα «ΕΛΛΑΔΑ – Κύριλλος και Μεθόδιος». Ένα όνομα που τιμά την πατρίδα μας και τους Βυζαντινούς μοναχούς οι οποίοι επινόησαν, τον 9ο αιώνα, το γνωστό κυριλλικό αλφάβητο, τους αδελφούς από τη Θεσσαλονίκη, Άγιο Κύριλλο και Άγιο Μεθόδιο. Το ιδιωτικό αυτό σχολείο ιδρύθηκε από το φιλέλληνα Ρώσο, Βλαντίμιρ Σίντοροβ, πριν 25 χρόνια. Το σχολείο έχει δημοτικό και γυμνάσιο, δηλαδή καλύπτει και τα 11 χρόνια παιδείας που προβλέπει ο ρωσικός νόμος. Οι μαθητές του ανέρχονται σε 600, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής – τα παιδιά ελληνικής καταγωγής είναι ελάχιστα.
Η ύπαρξη του σχολείου έπεσε στην αντίληψή μου από ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας, ιδρύτρια και γενική διευθύντρια του οποίου είναι η καλή μου φίλη, δρ Θεοδώρα Γιαννίτση. Η ανάρτηση αναφερόταν σε μια κοινή εκδήλωση του Σχολείου ΕΛΛΑΔΑ και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα «Πασχαλινές παραδόσεις στην Ελλάδα», η οποία διοργανώθηκε την Πέμπτη 13 Μαϊου στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Ναού των Αγίων Πάντων στη Μόσχα. Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση, στη διάρκεια της εκδήλωσης, του διευθυντή του Σχολείου «ΕΛΛΑΔΑ» και ένθερμου Φιλέλληνα Βλαντίμιρ Σίντοροβ ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο η ελληνική γλώσσα εντάσσεται ως υποχρεωτική στο διδακτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου από την 5η Δημοτικού, ενώ η δρ Θεοδώρα Γιαννίτση διαβεβαίωσε τη διεύθυνση του σχολείου ότι το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού θα προσφέρει απαρέγκλιτη υποστήριξή με ανθρώπινο δυναμικό, διδακτικό υλικό, εγχειρίδια κτλ για την ενίσχυση της ελληνικής παιδείας στο πρόγραμμα του σχολείου. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed