Αφήνοντας το 51ο σκαλοπάτι…

Όσο μπορεί να συγκρατήσει όνειρα ένα παιδικό μυαλό, θα λεγα με σχεδόν βεβαιότητα ότι υπάρχουν δυο από αυτά που τα είχα δει αρκετές φορές και χαράχτηκαν στη μνήμη μου. Στο ένα από αυτά ανέβαινα μια σκάλα στην οποία δεν μπορούσα να διακρίνω το πάνω μέρος της, αλλά καθώς κοιτούσα ψηλά έβλεπα ένα εκτυφλωτικό φως.
Στο άλλο όνειρο στριφογύριζα με ταχύτητα σπειροειδώς σε ένα φωτεινό τούνελ ασταμάτητα. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου θα σκεφτεί κάποιος. Με τα χρόνια άρχισα, και τώρα νιώθω βέβαιος πως αυτή η σκάλα είναι η ζωή μας. Η ζωή του καθενός μας. Μια σκάλα ξεχωριστή για τον καθένα μας, που όλοι την ανεβαίνουμε και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο ύψος και ποιο σκαλοπάτι φτάνει η δικιά του σκάλα. Απλώς ανεβαίνουμε. Αυτή η σκάλα είναι τόσο ωραία και μαγική γιατί κανένας δεν ξέρει τι θα συναντήσει. Είναι όλο εκπλήξεις. Έχει βέβαια και κάποια κοινά χαρακτηριστικά για όλους μας. Για παράδειγμα στα πρώτα σκαλοπάτια όλοι χοροπηδάμε και βιαζόμαστε να ανέβουμε γρήγορα στα παραπάνω. Όσο ανεβαίνουμε όμως όλο και μας λείπουν και αναπολούμε τα χαμηλότερα σκαλοπάτια. Επειδή ο καθένας έχει τη δική του σκάλα , σε άλλον τα σκαλοπάτια είναι βελούδινα και σε άλλον πέτρινα. Και τα σκαλοπάτια όμως της ιδιας σκάλας διαφέρουν μεταξύ τους. Κάποια μπορεί να είναι βελούδινα στην αρχή αλλά μετά ξύλινα ,σαθρά κι επικίνδυνα. Όλα παίζουν, ανάλογα με τις χαρές, τις λύπες, τις όμορφες στιγμές, τις στεναχώριες μας, τη διάθεση μας.
Ένα επίσης είναι σίγουρο. Όσο ανεβαίνεις στη σκάλα η θέα γίνεται όλο και πιο φανταστική. Όσο πιο ψηλά στέκεσαι, τόσο πιο πολλά πράγματα μπορείς να δεις. Αρκεί να μη φοράς παρωπίδες. Αρκεί το μυαλό σου και η ψυχή σου να είναι ανοιχτή και ελεύθερη. Μόνο έτσι θα απολαύσεις το καθετί τριγύρω όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις. Η μαγεία της ζωής είναι να μπορείς να σταθείς σε κάθε σκαλοπάτι όρθιος ,να αγναντέψεις τη θέα και να το χαρείς όσο μπορείς μέχρι το επόμενο σκαλοπάτι. Αφήνοντας εγώ τώρα το 51ο σκαλοπάτι μου, θα θελα να πω στους νεότερους να μη βιάζονται να ανέβουν την σκαλα γρήγορα. Να απολαύσουν κάθε ξεχωριστή στιγμή στα ξεχωριστά κι αξέχαστα χαμηλά σκαλοπάτια τους. Για όσους βρισκόμαστε στο ίδιο σκαλοπάτι θα πρότεινα να προσέχουμε το κουτσό και το κυνηγητό γιατί σε αυτό το ύψος έχει υγρασία και το σκαλοπάτι γλιστράει. Για όσους βρίσκονται σε ψηλότερα σκαλοπάτια αν και δεν τους πολυζηλεύω να ξέρουν ότι τους αφουγκράζομαι. Τελειώνοντας θα θελα να σας ομολογήσω, ότι ακόμη δεν έχω καταλάβει τι σήμαινε αυτό το σπειροειδές τούνελ στο άλλο μου παιδικό όνειρο. Ποιος ξέρει; Μπορεί να το μάθω σε κάποιο επόμενο σκαλοπάτι…

Φώτης Αυγουστάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed