Διονύσης Μινέτος: «Απάντηση στο τελευταίο λιβελλογράφημα της Ισχυρής Κεφαλονιάς, η κοινωνία αναγνωρίζει και διαχωρίζει το γελοίο από το σοβαρό»

Με τον βαρύγδουπο τίτλο: «Μέγα σκάνδαλο! 67.000 € για τον τεχνικό σύμβουλο στο Μουσείο Σκλάβου», οι κ.κ. Αλέξανδρος Παρίσης και Νίκος Ανουσάκης εγκαινιάζουν επίσημα μια νέα, σκληρή περίοδο άθλιας λάσπης και αχαρακτήριστων λιβελογραφημάτων εναντίον της Δημοτικής Αρχής.
Κατανοούμε τον εκνευρισμό και την αμηχανία τους καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι εντάξεις σημαντικών έργων για το Δήμο μας. Μετά τα γήπεδα Διλινάτων και Κεραμειών που εντάχθηκαν στο ΦΙΛΟΔΙΜΟ με 700 χιλ. ευρώ, την αναβάθμιση του ΧΥΤΥ στο ΕΣΠΑ με 7,2 εκτ. ευρώ, την Πυροπροστασία των Σχολικών Μονάδων στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ με 200 χιλ. ευρώ ακολούθησαν πρόσφατα το Μουσείο Σκλάβου στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ, οι 18 Νέες Παιδικές Χαρές στο Πράσινο Ταμείο με προϋπολογισμό 180 χιλ. ευρώ, η Αγροτική Οδοποιία ύψους 1 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχτούν έργα άνω των 25 εκατ. ευρώ σε όλα τα Χρηματοδοτικά Προγράμματα τα οποία κατά τη δική τους περίοδο διακυβέρνησης τα άφηναν να περνούν σαν τα αποδημητικά πτηνά παριστάνοντας τους τροχονόμους. Σε σχέση με τις Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου είναι ευκαιρία να διευκρινιστούν τα εξής:
-Είναι μια νόμιμη δαπάνη η οποία καλύπτεται σε ποσοστό 100% από το ΕΣΠΑ, συνίσταται δε, από το ίδιο το Υπουργείο για όλα τα σύνθετα έργα με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Ούτε 1 ευρώ από το ταμείο του Δήμου Αργοστολίου δεν πρόκειται να δαπανηθεί.
-Η ανάθεση της υπηρεσίας είναι υποχρεωτικό να γίνει με κανονική διαγωνιστική διαδικασία. Επομένως, δεν θα γίνει απευθείας ανάθεση.
-Το αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου είναι ογκώδες και σύνθετο και περιλαμβάνει μηνιαίες εκθέσεις προόδου του έργου προς την Αρχή Χρηματοδότησης, μηνιαίες τεχνικές εκθέσεις, λειτουργία μηχανισμού πιστοποίησης εκτέλεσης της πράξης, εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου των πληρωμών, τήρηση των οικονομικών στοιχείων της πράξης, τήρηση φακέλων όλων των εγγράφων, δικαιολογητικών και στοιχείων της πράξης, και πολλά άλλα. Ο Ανάδοχος θα πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον 3 άτομα για την εκπλήρωση των ανωτέρω υποχρεώσεων.
-Ο Τεχνικός Σύμβουλος είναι ένας μηχανισμός που εν τέλει θα ελέγχει το Δήμο Αργοστολίου. Αυτός που πληρώνει το έργου του Μουσείου δηλαδή τα όργανα του ΕΣΠΑ, πληρώνουν και τον Τεχνικό Σύμβουλο για να έχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή αντικειμενική εικόνα της εξέλιξης του έργου.
Εν τέλει, είναι εκατοντάδες τα έργα του ΕΣΠΑ που έχουν εγκριθεί το τελευταίο διάστημα και περιλαμβάνουν «Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου». Το έργο «Παρεμβάσεις Αναβάθμισης και Εκσυγχρονισμού Οικίας Ανδρέα Λασκαράτου στο Δήμο Ληξουρίου», το έργο «Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Πατρέων του κ. Πελετίδη, το έργο «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Νέας Ζίχνης, όλα προβλέπουν Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου.
Κύριε Παρίση και κύριε Ανουσάκη, οι εποχές που παραμορφώνατε την πραγματικότητα και παραπλανούσατε την κοινωνία με φθηνά τρικ, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να πυροβολείτε τα δάκτυλα των ποδιών σας και να αυτογελοιοποιείστε. Αφού η «Υπηρεσία Τεχνικού Συμβούλου» είναι σκάνδαλο, γιατί στο έργο «Αποχέτευσης Πόρου Δήμου Κεφαλονιάς», ο τότε Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης ανέθεσε «Υπηρεσία Τεχνικού Συμβούλου» με προεκτιμώμενη αμοιβή 98.400 ευρώ σε Μελετητικό Γραφείο; Μήπως είναι και αυτό ένα Μέγα Σκάνδαλο;
Η κοινωνία βλέπει και κρίνει τον κάθε έναν και από αυτά που λέει και από αυτά που πράττει. Αναγνωρίζει και διαχωρίζει το γελοίο από το σοβαρό. Σίγουρα το νέο Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου έχει μετατραπεί σε «Κόκκινο Πανί» τόσο για τον κ. Ανουσάκη όσο και για τον κ. Παρίση. Είναι η Μητέρα των Μαχών και θα το πολεμήσουν μέχρις εσχάτων, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά τη δεκαετή παραμονή τους στο Μέγαρο πέρασαν καλά. Όμως ας αρκεστούν στο να διατηρήσουν στη μνήμη τους αυτές τις ευχάριστες αναμνήσεις. Ο κύβος ερρίφθη. Η απόφαση της κοινωνίας για το Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου είναι αμετάκλητη.

Διονύσιος Μινέτος
Α/Δήμαρχος Τεχνικών Έργων & Πολιτικής Προστασίας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed