Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά…

Τα πάντα αλλάζουν στο σύμπαν. Τίποτα δεν μένει αιωνίως το ίδιο. Το μόνο που φαίνεται δύσκολο να αλλάξει είναι η ανθρώπινη νοοτροπία. Ό,τι εσφαλμένα νομίζουμε ότι δε μας απειλεί προσωπικά, δε μας απασχολεί!
Αφήνουμε το πρόβλημα να υποβόσκει με το λανθασμένο σκεπτικό «εγώ θα αλλάξω τον κόσμο»! Έτσι τα προβλήματα διαιωνίζονται και επιδεινώνονται με γρήγορους ρυθμούς! Τρανό παράδειγμα το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων κυβερνήσεις και λαοί κωφεύουν. «Πέρα βρέχει» για όλους ή σχεδόν όλους, γιατί υπάρχουν και οι εξαιρέσεις! Οι ειδικοί τονίζουν ότι για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν αμέσως οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο αυτό και παράλληλα να αυξηθεί θεαματικά η ανακύκλωση η οποία θα έχει δύο πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρώτον τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και δεύτερον τη μείωση της περιβαλλοντικής πίεσης που δέχεται ο πλανήτης για πρώτες ύλες.
Ο ερευνητής Γιούρι Ρόγκελ του Imperial College του Λονδίνου τόνισε πρόσφατα: «…Οι ενέργειες απέναντι στις κλιματικές αλλαγές είναι μέχρι σήμερα εντελώς ανεπαρκείς και πρέπει επειγόντως να μειώσουμε στο μηδέν τις εκπομπές (των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη». Οι ανησυχίες των επιστημόνων εστιάζονται στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος. «Είναι πιθανόν κατά 40% η ετήσια μέση θερμοκρασία παγκοσμίως να είναι προσωρινά ανώτερη του 1,5 βαθμού Κελσίου (που είναι ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού) σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον μία από τις πέντε επόμενες χρονιές, και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται με τον χρόνο», υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας κατά την παρουσίαση του «ενημερωτικού δελτίου για τις ετήσιες δεκαετείς προβλέψεις για το κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα».
Παράλληλα οι ειδικοί τονίζουν ότι «υπάρχει 90% πιθανότητα τουλάχιστον μια χρονιά μεταξύ του 2021 και του 2025 να είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και να ρίξει έτσι από τον θρόνο του το 2016», χρονιά κατά την οποία, όπως είναι γνωστό, σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ. Βέβαια η όποια αύξηση της θερμοκρασίας δεν θα έρθει μόνη. Θα φέρει μαζί της και άλλα δεινά. Θα πληγούν οι καλλιέργειες, θα αυξηθεί ο ρυθμός «ερημοποίησης» μεγάλων εκτάσεων ενώ το λιώσιμο των πάγων θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας αφανίζοντας νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι σημαντικές επιπτώσεις στην διατροφική ασφάλεια και στην υγεία μας, ενώ η βιώσιμη ανάπτυξη θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Η κλιματική αλλαγή, το έχω τονίσει και άλλη φορά, είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τον κορωνοϊό και δεν αντιμετωπίζεται, δυστυχώς, με… εμβόλιο. Αυτό που χρειάζεται είναι να αγαπήσουμε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Να αφουγκραστούμε τα όσα μας λέει και να κινηθούμε ανάλογα! Το κλίμα αλλάζει και την ευθύνη φέρουμε εμείς. Ελπίζω και εύχομαι να αλλάξουμε μυαλά αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας!

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed