ΑΝΑΣΑ: Γιατί το νέο ΠΔΕ(ΕΠΑ) στα Ιόνια Νησιά δεν έχει καμία πρόοδο;

Η παράταξη μας με δυο επερωτήσεις της, την πρώτη τον Ιούλιο και την δεύτερη τον Νοέμβριο του 2020, προσπάθησε να σας βγάλει από την χαρακτηριστική σας απάθεια και απραξία σχετικά με τα διαλαμβανόμενα ως προς το νέο τύπο ΠΔΕ που μετονομάστηκε πλέον σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Εις μάτην!
Αποτέλεσμα της στάσης και της μη δράσης σας είναι, ως γνωστόν, το γεγονός ότι η ΠΙΝ λαμβάνει από το πρόγραμμα αυτό των εθνικών πόρων την χαμηλότερη χρηματοδότηση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας (βλ. ΥΑ 95189 ΦΕΚ Β 3961/16-9-20). Σε συνέχεια της αποτυχίας σας αυτής, ακολούθησε η επιλογή σας να μην υπάρξει οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση και διαβούλευση προκειμένου οι πόροι αυτοί, έστω και μειωμένοι, να αντιστοιχούν σε διαπιστωμένες και γενικά παραδεκτές ανάγκες, έργα και δράσεις. Την ίδια στιγμή οι γειτονικές μας περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού και προχωρούν σε αξιοποίηση των πόρων. Είναι προφανές ότι πίσω από αυτή την πρακτική σας κρύβονται τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την πολιτική σας παρουσία ως περιφερειακή αρχή:
· Αδιαφανείς χειρισμοί μακριά και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους πολίτες.
· Πλήρης υποταγή στις κυβερνητικές επιλογές και ουδεμία αντίδραση ακόμη κι όταν θίγουν βάναυσα τον τόπο μας.
· Έλλειψη αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδιασμού και αντ’ αυτού ικανοποίηση κάθε ευτελούς πρότασης των γνωστών-αγνώστων ιδιωτών που συνωστίζονται έξω από τα γραφεία σας και τα γραφεία των αντιπεριφερειαρχών, ξοδεύοντας το δημόσιο χρήμα.
Επερωτάται η περιφερειάρχης:
Επειδή το ΕΠΑ είναι πρόγραμμα πενταετίας και δεσμεύει και την επόμενη περιφερειακή αρχή, τι θα πράξετε ώστε αφ’ ενός οι πόροι του να αυξηθούν και αφ’ ετέρου η αξιοποίησή τους να αντιστοιχεί σε πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι σε ψηφιακές φούσκες και πελατειακές σχέσεις;

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed