Πρωταγωνιστές στη Νέα Αλλαγή

Στις εθνικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου του 1974, το νεοσυσταθέν ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατήλθε με το σύνθημα «Στις 18 Σοσιαλισμός». Έλαβε ποσοστό 13,58% και εξέλεξε (με τον τότε εκλογικό νόμο) μόλις 12 Βουλευτές.
Τούτο ουδόλως απέτρεψε τον Ανδρέα Παπανδρέου από το να γυρίσει κάθε γωνιά της Ελλάδος και να μιλήσει για την ανάγκη Αλλαγής στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο Ανδρέας δεν έμεινε στο παρελθόν, δεν προσπάθησε να δημιουργήσει μια νέα Ένωση Κέντρου, δεν διατήρησε τα σύμβολα του χθες, αλλά με λόγο ριζοσπαστικό και συνάμα ρεαλιστικό συσπείρωσε δίπλα του τη νέα γενιά. Άνθρωποι μορφωμένοι, μόλις ολοκλήρωναν τις σπουδές τους, επέστρεφαν για να ζήσουν στην επαρχία και μιλούσαν με πάθος για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι τοπικές κομματικές οργανώσεις παρήγαγαν πολιτική, έγραφαν ανακοινώσεις, διαδήλωναν στους δρόμους και είχαν ουσιαστική συμμετοχή στη τοπική αυτοδιοίκηση.
Σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής διαθέτει 22 Βουλευτές, περισσότερους δηλαδή από όσους ξεκινούσε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτοί που επομένως διερωτώνται, εάν το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να πρωταγωνιστήσει, δεν έχουν παρά να διδαχθούν από την ίδια την ιστορία και ιδιαίτερα την περίοδο των ετών 1974 – 1981. Ο δρόμος για τη Νέα Αλλαγή, προϋποθέτει τη στελεχιακή ανανέωση του Κινήματος σε ολόκληρη την επικράτεια και τη συμμετοχή στον αγώνα αυτόν, των νέων που πληγώθηκαν από τα μνημόνια, αλλά δεν έχασαν ποτέ τη πίστη τους στη Σοσιαλδημοκρατία. Περαιτέρω, προϋποθέτει ζωντανές κομματικές οργανώσεις που δεν θ’ αρκούνται σε πολιτικά μνημόσυνα, ούτε σε δελτία τύπου πέντε γραμμών, αλλά θα παράγουν σύγχρονο πολιτικό λόγο, θα έχουν παρεμβατική δράση και άμεσα κοινωνικά αντανακλαστικά. Τέλος είναι αυτονόητη, η δέσμευση όλων των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ως προς την ιδεολογική καθαρότητα και την πολιτική αυτονομία του χώρου με στόχο τη προοδευτική διακυβέρνηση της πατρίδας μας, αλλά και η ειλικρινής προσπάθεια όλων των στελεχών της δημοκρατικής παράταξης για τη δημιουργία ενός Κινήματος Αξιών και όχι ενός κόμματος αρχηγών.
Δεν θα βρεθεί ευνοϊκότερη συγκυρία για συστράτευση στο Κίνημα Αλλαγής από τη σημερινή! Δοθέντος ότι τα προηγούμενα χρόνια πλειάδα πρώην στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. “προσχώρησαν” στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη πρόσκαιρη πολιτική τους επιβίωση ή διαγράφοντας μονοκοντυλιά το παρελθόν τους βρέθηκαν στις “ανοιχτές αγκάλες” του κ. Μητσοτάκη, υπάρχει ο απαραίτητος ζωτικός χώρος για τη μεγάλη στελεχιακή ανανέωση του Κινήματος. Επίσης, το παραπλανητικό αφήγημα περί της “μεταρρυθμιστικής και κεντρώας” Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη καταρρεύσει… Ο αναχρονιστικός εργασιακός Νόμος Χατζηδάκη μας επιστρέφει σε περιόδους προ της θεσπίσεως του Εργατικού Δικαίου, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν προστατεύει κανένα περιουσιακό στοιχείο των οφειλετών, το αυστηρό lockdown λόγω της μη ενισχύσεως του Ε.Σ.Υ. και η κακή εμβολιαστική πολιτική επέφεραν οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία και ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού.
Στις εξελίξεις που ήδη δρομολογούνται, το Κίνημα Αλλαγής δεν επιτρέπεται να είναι παρατηρητής! Ήδη στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη μια ανασυγκροτημένη Νομαρχιακή Επιτροπή, στην οποία έχω τη τιμή να είμαι Γραμματέας, απαρτίζεται από νέους ανθρώπους, επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιωτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, συντάσσει η ίδια τις ανακοινώσεις της, παρέχει σημαντικό υλικό στους Βουλευτές και στην Πρόεδρο για τα τοπικά ζητήματα, μεταφέροντας ταυτόχρονα τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας, έχει φωνή και θέσεις που ακούγονται σε όλα τα νησιά του Ιονίου και δείχνει έναν άλλο δρόμο στη πολιτική ζωή του τόπου, αυτόν όπου το Κίνημα Αλλαγής θα είναι Πρωταγωνιστής!

Λευτέρης Κρητικός
Γραμματέας Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed