ΑΝΑΣΑ: Όλο μέλι μέλι, κι από τηγανίτα τίποτα από την Ρόδη Κράτσα, πρωτοφανής διάσταση λόγων και έργων με θύμα την δημόσια υγεία στα νησιά μας

Ακόμη μία περίπτωση που η περιφερειακή αρχή Κράτσα-Τσαγκαροπούλου δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αποκαλύφθηκε με την ευκαιρία σχετικών συζητήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δυστυχώς αυτή την φορά η ασυνέπεια και η διάσταση λόγων και έργων της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου πλήττει τον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα:
14 σχεδόν μήνες μετά την (ομόφωνη) απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Μάιο του 2020 προκειμένου η ΠΙΝ να συνάψει προγραμματική σύμβαση με την 6η ΥΠΕ ώστε να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει την επισκευή και αναβάθμιση υποδομής και εξοπλισμού του συνόλου των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ) των νησιών μας,
12 σχεδόν μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης αυτής τον Ιούλιο του 2020 μεταξύ ΠΙΝ και 6ης ΥΠΕ και τις πανηγυρικές δηλώσεις που ακολούθησαν από περιφερειάρχη, διοικητή, αντιπεριφερειάρχες, βουλευτές,
μετά από τέσσερεις τροποποιήσεις και παρατάσεις της σχετικής πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά, προκειμένου η ΠΙΝ να υποβάλλει την σχετική πρόταση/αίτηση χρηματοδότησης για τα 10.000.000 ευρώ της προγραμματικής σύμβασης,
σήμερα, στο τέλος Ιουνίου 2021, αποκαλύφθηκε ότι ουδεμία ουσιαστική πρόοδος έχει συντελεστεί από πλευράς περιφερειακής αρχής!
Δεν έχουν γίνει οι μελέτες, για τις οποίες είχε επιλεγεί η κατάτμηση ανά περιφερειακή ενότητα, και παρά το ότι είχαν χρηματοδοτηθεί με το υψηλό τίμημα των 248.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν οικοδομικές άδειες στα περισσότερα των κτιρίων.
Δεν υπεβλήθη ποτέ πρόταση για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και δεν υπάρχει πλέον ανοικτή πρόσκληση για να υποβληθεί (τελευταία προθεσμία 20/4/2021).
Έχει μειωθεί σημαντικά η αρχικά διατεθείσα πίστωση των 10.000.000 ευρώ για άλλες δράσεις και έργα.
Εξανεμίστηκε δραματικά ο διαθέσιμος χρόνος για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού μέσω ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020 των Ιονίων Νήσων.
Πέρα από αυτές τις εικόνες που φανερώνουν αμέλεια, αδυναμία, αδιαφορία, υπάρχουν και οι κωμικοτραγικές εικόνες που σχηματοποιούν κυριολεκτικά το περιφερειακό αυτό φιάσκο.
Ακόμη δεν γνωρίζουν και διαφωνούν δημόσια και μεταξύ τους οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες για τον αριθμό των Κέντρων Υγείας της ΠΙΝ!
Ανερυθρίαστα δήλωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης έργων, προσπαθώντας να εξηγήσει την εμπλοκή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στις επισκευές, ότι «είναι άλλη επισκευή αυτή»!
Η συμπεριφορά αυτή της περιφερειάρχη απέναντι στους πολίτες των Ιονίων Νήσων, και μάλιστα σε ένα ζωτικό θέμα όπως αυτό της δημόσιας υγείας στην εποχή του covid-19, δεν μας ξενίζει, είναι αυτό που χαρακτηρίζει την παρουσία της στην ηγεσία της ΠΙΝ. Λόγια, πολλά λόγια, υποσχέσεις και εικόνες στον βωμό της επικοινωνίας όταν πρόκειται για τα λαϊκά προβλήματα, και πράξεις μηδέν. Η λαϊκή θυμοσοφία περιγράφει επακριβώς την έλλειψη δράσης και ενδιαφέροντος: «όλο μέλι μέλι κι από τηγανίτα τίποτα».
Η ΑΝΑΣΑ προτείνει άμεση επαναξιολόγηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί και εκπόνηση νέου σχεδιασμού με εξασφαλισμένο χρηματοδοτικό μέσο, προκειμένου τα Κέντρα Υγείας να γίνουν λειτουργικά, αποδοτικά και φιλόξενα για εργαζόμενους, επισκέπτες και ασθενείς.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed