Πανδημία και τουρισμός, η κυβερνητική συνταγή αποτυχίας

Με την ινδική μετάλλαξη να βρίσκεται προ των πυλών, με τα πρώτα κρούσματα να ανιχνεύονται πλέον και στην χώρα μας, γίνεται ολοένα και πιο έκδηλη η πρωτοφανής ανεπάρκεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα άρτιο επιχειρησιακό σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού.
Διανύουμε ήδη την δεύτερη κακή τουριστική χρονιά, γεγονός που προκαλεί οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα, που βασίζεται κυρίως στα έσοδα από τον τουρισμό. Το περασμένο έτος βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Φέτος αναμέναμε η Κυβέρνηση να παρουσιαστεί πιο προετοιμασμένη… Όμως, παρά τους διθυράμβους των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που κατέκλυσαν τα Μ.Μ.Ε. στις αρχές του καλοκαιριού και τις προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού και της Υφυπουργού Τουρισμού από την Κεφαλονιά, για το άνοιγμα του τουρισμό από μέσα Μαΐου, η κατάσταση είναι απογοητευτική και η ευθύνη βαρύνει τη Κυβέρνηση.
• Οι μονάδες υγείας στις νησιωτικές περιοχές είναι υποστελεχωμένες. Μετά βίας και με υπεράνθρωπες προσπάθειες του εξουθενωμένου εδώ και 17 μήνες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες περίθαλψης των μόνιμων κατοίκων των νησιών τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι όμως ο πληθυσμός των νησιών πολλαπλασιάζεται λόγω της τουριστικής κίνησης και τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας αδυνατούν να περιθάλψουν ντόπιους και τουρίστες.
• Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν μερίμνησε να ενισχύσει με προσωπικό και εξοπλισμό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των νησιών μας, ώστε να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του τουριστικού κύματος ειδικά φέτος με την πανδημία του Covid να προελαύνει. Σπασμωδικές κινήσεις όπως η εποχιακή μετακίνηση ιατρών και νοσηλευτών από τα γειτονικά νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, μοιάζουν κυρίως με μπαλώματα που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία από τα οποία μετακινούνται. Η κατάσταση γίνεται δυσμενέστερη αν αναλογιστούμε ότι ένα μέρος του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων των μεγάλων νησιών της χώρας απασχολείται και για την διαδικασία του εμβολιασμού.
• Η Κυβέρνηση μας προϊδέασε για την εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμένων, όμως φρόντισε και εδώ να μας εκπλήξει δυσάρεστα… Ξαφνικά λοιπόν ανακοινώθηκε ότι οι μη εμβολιασμένοι ξένοι τουρίστες μπορούν να εισέρχονται στην χώρα και με την επίδειξη αρνητικού rapidtest, χωρίς να απαιτείται να προσκομίσουν το μοριακό τεστ που θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ως το πιο ακριβές διαγνωστικό μέσο που διαθέτουμε για την ανίχνευση νέων κρουσμάτων του ιού, δημιουργώντας ανασφάλεια στον εγχώριο πληθυσμό αλλά και τους επισκέπτες, ενώ άλλαξε τακτική όταν οι ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ελέγχου των ξένων τουριστών στην χώρα μας με την μη υποδοχή εμβολιασμένων με εμβόλια μη εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
• Αποτυχία υπήρξε και στην κυβερνητική εκστρατεία εμβολιασμού με τις παλινωδίες της επιτροπής εμβολιασμού σχετικά με τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε ηλικίες κάτω από τα 50 έτη που δημιούργησαν μια κατάσταση σύγχυσης και αβεβαιότητας στον πληθυσμό. Ένα ακόμη παράδειγμα προχειρότητας, η αρχική οδηγία να εμβολιάζονται οι κάτοικοι των νησιών με το σκεύασμα Jonshon χωρίς να έχουν δικαίωμα επιλογής εμβολίου όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μια προσέγγιση των κατοίκων των νησιών μας, ως πολιτών β’ κατηγορίας που ευτυχώς εν τέλει δεν υιοθετήθηκε.
• Αντί να υπάρξει επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών με απλά και ξεκάθαρα μηνύματα, το Υπουργείο Υγείας διχάζει την κοινωνία προαναγγέλοντας προνόμια για τους εμβολιασμένους, φοβερίζοντας παράλληλα όσους διστάζουν να εμβολιασθούν. Κάθε μέτρο βέβαια ξεπέρασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που εξήγγειλε χθες την χορήγηση προπληρωμένης κάρτας αξίας 150 Ευρώ σε όλους τους νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών, στα πλαίσια της στρατηγικής ενθάρρυνσης του εμβολιασμού. Σε αυτή την κίνηση (που θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές…) αποδεικνύεται περίτρανα η προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων των νέων ψηφοφόρων και η απουσία σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτή η προσχηματική επιβράβευση καταδεικνύει όμως και μια ασέβεια της Κυβέρνησης προς τους νέους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκαν άδικα ότι αυτοί ευθύνονται για την έξαρση του κορονοϊού, προσήλθαν άμεσα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με υπευθυνότητα και με ευσυνειδησία. Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού υποτιμά την ελεύθερη επιλογή για την τέλεση μιας ιατρικής πράξης όπως ο εμβολιασμός. Οι νέοι δεν χρειάζονται τα 150 Ευρώ για να καταλάβουν την αξία του εμβολιασμού. ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ. ΔΕΝ ΔΩΡΟΔΟΚΟΥΝΤΑΙ. ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Έχουν ανάγκη από μια κυβερνητική πολιτική που θα οδηγήσει στην μείωση της ανεργίας που μαστίζει αυτή την ηλικιακή ομάδα και από ένα σχέδιο που θα εξασφαλίσει ότι θα επανέλθουν ύστερα από 18 μήνες με ασφάλεια στα αμφιθέατρα των σχολών τους ή στην εργασία τους.
Το Κίνημα Αλλαγής, ήδη από το Δεκέμβριο του 2020, διατύπωσε τη θέση ότι η επαρκής εμβολιαστική κάλυψη είναι αναγκαία για την επιστροφή προς την κανονικότητα και το άνοιγμα του τουρισμού και κατέθεσε προτάσεις για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας που δεν εισακούστηκαν. «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν», είχε πει ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής. Η Κυβέρνηση αντίθετα αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και κλείνει τα μάτια στα πραγματικά προβλήματα. Αδυνατεί να στηρίξει πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να εκπονήσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού. Χωρίς την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της δυνατότητας για περίθαλψη των ξένων τουριστών εάν παραστεί ανάγκη, τουριστική κίνηση δεν πρόκειται να υπάρξει. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ! Ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση να τεθεί προ των ευθυνών της, να αναγνωρίσει τα λάθη και τις αστοχίες της και να προσπαθήσει έστω και τώρα με διορθωτικές κινήσεις να μειωθούν οι συνέπειες της τουριστικής κρίσης που είναι ήδη έκδηλες!

Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed