Τι αλλάζει από την Δευτέρα 05/07 στις ακτοπλοϊκές γραμμές, ποιοι έχουν το δικαίωμα να έρθουν στα νησιά μας, ανατροπή στην… κανονικότητα

Αλλάζουν όλα στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων πολιτών προς τα νησιά, σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Νέα κανονικότητα στις ζωές των πολιτών της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς αλλάζουν οι προβλέψεις για εμβολιασθέντες και μη.
Την ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για εμβολιασμούς – με φόντο και τις προειδοποιήσεις για τη μετάλλαξη Δέλτα – ειδικοί και κυβέρνηση έλαβαν αποφάσεις που θέτουν περιορισμούς στους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Η κυβέρνηση, δια μέσω της κυβερνητικής εκπρόσωπου Αριστοτελίας Πελώνη, εξήγησε πως για όσα διάστημα θα έχουμε πανδημία, θα υπάρχουν «περιοριστικά μέτρα, αυστηρά, δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους». Για να μπορέσουν να ταξιδέψουν θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό έλεγχο ή με αρνητικό rapid test. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει και για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως διευκρίνισε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνη για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη. Αναλυτικά τα μέτρα για τα ταξίδια στα νησιά είναι τα εξής:
Οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους 12 – 17 ετών, θα απαιτείται οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.
Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Σαλαμίνα και η Λευκάδα.
Επίσης, εξαιρούνται:
Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) όπως ήδη ισχύει.
Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πριν τη μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Πώς επιβιβαζόμαστε στα πλοία
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα γίνεται ως εξής:
Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.
Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση.
Μάλιστα τονίζεται πως για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed