12.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μετά την χθεσινή πυρκαγιά στον Ελειό, εκατοντάδες ζώα κάηκαν σε μια καταστροφή άνευ προηγουμένου για την Κεφαλονιά

Όσο περνάει η ώρα σήμερα τόσο συνειδητοποιούμε καλύτερα το μέγεθος της καταστροφής μετά την χθεσινή πυρκαγιά στα χωριά του Ελειού. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 12.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης καμένα.
Μιλήσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη, Σταύρο Τραυλό, ο οποίος βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν διαπιστώθηκε πως είχε ξεφύγει από τον έλεγχο της Πυροσβεστικής. Ο κ. Τραυλός μας είπε: «Χτες δόθηκε μια ακόμη μεγάλη μάχη με την φωτιά, χωριά εκκενώθηκαν, σπίτια απειλήθηκαν και 12000 στρέμματα έγιναν στάχτη. Η υπερπροσπάθεια των πυροσβέστων μας, των εθελοντών, καθώς και των πιλότων των εναέριων μέσων απέτρεψε τα χειρότερα και έσωσε κόσμο και περιουσίες. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η πρωτοφανής και έγκαιρη κινητοποίηση εκ μέρους της πολιτείας». Παράλληλα με την καταστροφή του δασικού μας πλούτου, ο κ. Τραυλός μας ανέφερε και για την καταστροφή ζωικού κεφαλαίου, αφού εκατοντάδες ζώα κάηκαν, ζώα οικόσιτα, αλλά και ελεύθερα. Σύμφωνα τώρα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Κουρή, έχει ενημερωθεί ήδη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι κόμβοι για να γίνουν οι δηλώσεις από τους πληγέντες, για να αποζημιωθούν. Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φωτιά φέτος στο νησί μας και επιτέλους να πιαστούν αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι που κάθε χρόνο καίνε χιλιάδες στρέμματα στην ίδια περιοχή.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed