Πολιτιστικό πρόγραμμα καλοκαιριού του Δήμου Σάμης

Έπειτα από τον πολύμηνο εγκλεισμό, που περιείχε μέτρα πρόληψης, κοινωνικής αποστασιοποίησης και παύση όλων των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η ανάγκη για πολιτιστικά δρώμενα είναι έντονη. Η οργάνωση και η πραγματοποίηση δράσεων πολιτισμού σε αυτή την δύσκολη συγκυρία δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δεδομένο εγχείρημα. Ωστόσο, κάνουμε πράξη ό,τι είναι δυνατόν στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, αναγνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Σάμης ανακοινώνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2021 που στηρίζεται κυρίως σε τοπικά σχήματα ενώ περιλαμβάνει και εκδηλώσεις μνήμης για το 1821.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού
Αντώνης Καλλιβωκάς

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021: Εκδήλωση με θέμα: «Η Συμμετοχή των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων στον αγώνα του 1821», στην ΔΕ Ερίσου (προαύλιο Γυμνασίου Μεσοβουνίων) με ομιλήτρια την Μαριολένη Νεοφύτου- Ζαφειράτου, εκπαιδευτικό και πρόεδρο της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά. Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων και την Τοπική Κοινότητα. Θα πλαισιωθεί από συναυλία με το μουσικό σχήμα του κ. Γ. Παυλάτου.
Ώρα έναρξης: 21:00 – Μεσοβούνια
Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021: Music Sail Festival 2021 στη Σάμη. To μουσικό φεστιβάλ Music Sail Festival επιστρέφει στο Ιόνιο όπου καθιερώθηκε και στα πλαίσια αυτού θα πραγματοποιηθεί μια μαγική συναυλία κλασικής μουσικής στο Λιμεναρχείο Σάμης.

Ώρα έναρξης: 21:00 – Λιμεναρχείο Σάμης
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021: Οπτικοακουστική εκδήλωση στα Μακρυώτικα, στο θέατρο του σχολείου με θέμα: «Η Μάχη του Λάλα και η περίπτωση του Κωνσταντίνου Μακρή από τα Μακρυώτικα, αγωνιστή της σπουδαίας μάχης των Επτανησίων». Ομιλητής: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός. Η εκδήλωση θα περιέχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την χορωδία Αργοστολίου.
Ώρα έναρξης: 21:00 – Δημοτικό Σχολείο Μακρυωτίκων

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021: Συνδιοργάνωση με την ΠΕΔΙΝ: H μουσικοσυνθέτης Ζωή Τηγανούρια, με προπομπό την πρόσφατη επετειακή της σύνθεση «Επανάσταση 1821-Ζήτω η Ελευθερία» θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Σχολείο Σάμης μια μουσική παράσταση που υμνεί την επέτειο των 200 χρόνων, μέσα από ορχηστρικές μελωδίες, αφηγηματικά κείμενα και τραγούδια που μιλούν στις καρδιές και τις συνειδήσεις, με τη συμμετοχή αξιόλογων μουσικών και ερμηνευτών. Ένα μουσικό πέρασμα από τους ήχους των Βαλκανίων του χθες και του σήμερα, μέχρι την διαχρονική απ΄ άκρη σ’ άκρη Ελληνική Παράδοση και τη σύγχρονη μουσική της συνέχεια.
Ώρα έναρξης: 21:15 – Δημοτικό Σχολείο Σάμης
Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021: Στην Σάμη θα πραγματοποιηθεί οπτικοακουστική εκδήλωση με θέμα: «Η Συμμετοχή και η προσφορά των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων στον Αγώνα του 1821» με ομιλητές την Μαριολένη Νεοφύτου- Ζαφειράτου, εκπαιδευτικό και πρόεδρο της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά και τον Ορέστη Καππάτο, ιστορικό ερευνητή. Η εκδήλωση θα περιέχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την χορωδία Αργοστολίου.
Ώρα έναρξης: 21:00 – Δημοτικό Σχολείο Σάμης

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021: Αφήγηση από την Βιργινία Κοκκίνου με θέμα: «Ιστορίες που νικάνε τον φόβο» στο Πυργί. Μέσα από ένα ταξίδι στα παραδοσιακά παραμύθια από διαφορετικά μέρη του κόσμου γνωρίζουμε ήρωες που πρέπει να ξεπεράσουν εμπόδια ή να αναμετρηθούν με τους φόβους τους. Κάποιοι δεν ξέρουν πως να το κάνουν μα άλλοι πάλι μπορούν και προχωράνε γιατί τολμάνε και επιμένουν. Ιστορίες εύθυμες διανθισμένες με μουσική και τραγούδια. Αφήγηση Βιργινία Κοκκίνου (Ηλικίες 4 – 104).
Ώρα έναρξης: 20:30 – Πυργί

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021: Στο θέατρο του Δημοτικού Σχολείου στα Μακρυώτικα θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση “Κεφαλλονίτικες Ιστορίες”. Η παράσταση παίρνει τον τίτλο της από το ομώνυμο βιβλίο του Σπύρου Α. Σκιαδαρέση. Με τις δικές του ιστορίες συναντιούνται οι Ιστορίες, τα Μυστήρια κι οι Στοχασμοί του Ανδρέα Λασκαράτου. Το κείμενο διακρίνεται για το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα των Επτανήσων (γεμάτο ιταλικές λέξεις), των θρύλων και της Ιστορίας της Κεφαλλονιάς. Η πρωτότυπη μουσική – ειδικά γραμμένη για την παράστασή – εκτελείται ζωντανά στη σκηνή, όπως και τα τραγούδια που ερμηνεύουν οι 4 ηθοποιοί με τον Συνθέτη Κώστα Χαριτάτο παρόντα. Οι συντελεστές της παράστασης είναι στην πλειοψηφία, Κεφαλλονίτες: οι τρεις γυναίκες ηθοποιοί (Νικολέτα Βλαβιανού, Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη), ο άντρας ηθοποιός Κυριάκος Μαρκάτος, ο συνθέτης Κώστας Χαριτάτος και η σκηνογράφος-ενδυματολόγος μας Λουκία Μινέτου.
Ώρα έναρξης: 21:00 – Δημοτικό Σχολείο Μακρυωτίκων

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021: Το μουσικό σχήμα ΜΟΝΤΕ ΝΕΡΟ που αποτελείται από πέντε άτομα με τα εξής μουσικά όργανα: αρμόνιο – ακορντεόν, μπουζούκι, βιολί, κιθάρα και μπάσο θα παρουσιάσουν μια θεματική βραδιά με λαϊκά και ελαφρολαϊκά στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σάμης.
Ώρα έναρξης: 21:15 – Δημοτικό Σχολείο Σάμης

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021: Music Sail Festival 2021 στο Φισκάρδο. To μουσικό φεστιβάλ Music Sail Festival επιστρέφει στο Ιόνιο όπου καθιερώθηκε και στα πλαίσια αυτού θα πραγματοποιηθεί μια μαγική συναυλία κλασικής μουσικής στο ηλιοβασίλεμα, υπό το φως κεριών με θέα τον κόλπο του Φισκάρδου, στο Δημοτικό Σχολείο.

Ώρα έναρξης: 19:30 – Σχολείο Φισκάρδου

Τρίτη 10 Αυγουστου 2021: Αφήγηση από την Βιργινία Κοκκίνου με θέμα: «Σ’ένα παπόρο μέσα» στο προαύλιο του Γυμνασίου Μεσοβουνίων. Παραδοσιακά παραμύθια με μπόλικη θάλασσα, ήχους και τραγούδια που δροσίζουν τις νύχτες μας. Σ’ένα παπόρο μέσα ιστορίες λένε μπήκαν και στον κόσμο ταξιδέψαν. Πλάσματα του νερού να μας γνωρίσουν και τη δροσιά τους να μας χαρίσουν. Αφήγηση Βιργινία Κοκκίνου (Ηλικίες 4 – 104).
Ώρα έναρξης: 20:30 – Μεσοβούνια

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021: Συνδιοργάνωση με την ΠΕΔΙΝ: «Συναυλία τιμής στον Αντώνη Καλογιάννη» στον Λεμονόκηπο της Αγίας Ευφημίας. Οι τραγουδιστές Σπύρος και Μάκης Καραβιώτης πλαισιωμένοι από την ορχήστρα τους θα παρουσιάσουν μια μουσική αναδρομή στα αγαπημένα τραγούδια του δημοφιλούς τραγουδιστή, από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Μάριου Τόκα, Ηλία Ανδριόπουλου, κτλ. θα ταξιδέψουν το κοινό σε μια συναυλία όπου θεατές και καλλιτέχνες θα γίνουν ένα τραγουδώντας τις αγαπημένες μελωδίες του Καλογιάννη.
Ώρα έναρξης: 21:15 – Λεμονόκηπος Αγία Ευφημία

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021: Αφήγηση από την Βιργινία Κοκκίνου με θέμα: «Σ’ένα παπόρο μέσα» στο προαύλιο του Πολύκεντρου Πυλάρου στα Διβαράτα. Παραδοσιακά παραμύθια με μπόλικη θάλασσα, ήχους και τραγούδια που δροσίζουν τις νύχτες μας. Σ’ένα παπόρο μέσα ιστορίες λένε μπήκαν και στον κόσμο ταξιδέψαν. Πλάσματα του νερού να μας γνωρίσουν και τη δροσιά τους να μας χαρίσουν. Αφήγηση Βιργινία Κοκκίνου (Ηλικίες 4 – 104).
Ώρα έναρξης: 20:30 – Διβαράτα

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021: Μια συναυλία για σόλο φωνή με την μονωδό- υψίφωνο Ειρήνη Καράγιαννη και μικρό σύνολο εγχόρδων, με τίτλο «Στα βήματα του Οδυσσέα», θα πραγματοποιηθεί στο χώρο που θα γίνουν τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμης. Με αφορμή το Ομηρικό Έπος μέσα από αποσπάσματα ποίησης και λογοτεχνίας που θα συνοδεύουν θεματικά τα τραγούδια του προγράμματος με θέμα τον Νόστο. Μια διαχρονική αναφορά μέσω του λόγου και της μουσικής στον αρχέγονο και άρρηκτο δεσμό του ανθρώπου με τις ρίζες του και την ανάγκη του να «επιστρέφει» νοητά ή έμπρακτα, και να επαναπροσδιορίζεται μέσα από αυτές. Θα περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα τραγούδια από ένα ρεπερτόριο ελληνικό και ξένο τόσο σύγχρονο όσο και κλασικό. Ενδεικτικοί συνθέτες : Μ. Χατζιδακις , Μ . Θεοδωράκης , Δ. Λαγιος , L Dalla , G.F.Haendel , Θ.Οικονόμου . Χ. Λεοντής κ.α.

*Στις εκδηλώσεις θα τηρηθούν τα μέτρα για την προστασία από την διασπορά του Covid 19 και ως εκ τούτου ενδεχομένως να υπάρξει περιορισμός στη συμμετοχή του κοινού (αν χρειαστεί θα υπάρξει ενημέρωση).
*Μέχρι αυτή την στιγμή δεν γίνονται λιτανείες και πανήγυρεις, γι’ αυτό τον λόγο εκλείπουν οι τοπικές θρησκευτικές εορτές από το πρόγραμμα. Αν χρειαστεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί ή θα εμπλουτιστεί αναλόγως με την προβολή δράσεων των συλλόγων και τοπικών σχημάτων.
*Στο πρόγραμμα του Δήμου δεν περιλαμβάνονται εκδηλώσεις με αντίτιμο, που γίνονται με δική τους ευθύνη και έχει παραχωρηθεί απλά ο χώρος.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed