Επικίνδυνη για ατύχημα η γέφυρα του Χειμωνικού, ο χάλυβας δεν έχει συναισθήματα παρά μόνο αντοχή, να μην βιώσουμε τραγωδία εν καιρό ειρήνης

Έπεσε στην αντίληψη μου βίντεο από συμπολίτη μας στο οποίο περνούσε λεωφορείο πάνω από τη νέα γέφυρα μπέλευ στο Χειμωνικό. Δεν γνωρίζω αν είχε και επιβάτες μέσα. Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης γέφυρας (μήκος, ύψος, αγκυρώσεις, μεσόβαθρο, ακρόβαθρα κλπ) μπορεί να αντέξει (by the book) 32 τόνους φορτίο.
Τονίζω το «by the book» γιατί έχει τεράστια σημασία. Άλλα ρίσκα έχει το «book» σε έναν πόλεμο και άλλα σε καιρό ειρήνης. Το συγκεκριμένο υλικό είναι ούτως ή άλλως παλαιό και καταπονημένο. Ενδεχομένως με ακριβώς αυτό το υλικό που στήθηκε στο Χειμωνικό, να εκπαιδεύτηκα και εγώ πριν από 30 χρόνια σαν Ανθυπολοχαγός. Γνωρίζω ότι έχει γίνει αίτηση από την Περιφέρεια η γέφυρα από ΔΙΠΛΗ – ΑΠΛΗ να γίνει ΔΙΠΛΗ – ΔΙΠΛΗ (διώροφη για να το πω απλά) οπότε η φέρουσα ικανότητα της θα αυξηθεί σημαντικά. Δεν γνωρίζω – τουλάχιστον δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου – αν έχουν εκδοθεί από την Περιφέρεια οδηγίες χρήσης της γέφυρας και αν έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις. Ίσως και να έχει γίνει αυτό και ζητώ συγνώμη από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, απλώς τα λέω για να βοηθήσω με την πείρα 30 ετών σε τέτοιες κατασκευές. Για παράδειγμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για οποιονδήποτε λόγο να φρενάρουν ή να αλλάζουν ταχύτητα τα οχήματα πάνω στη γέφυρα. Δεν ξέρω κατά πόσο το γνωρίζουν οι οδηγοί ειδικά βαρέων οχημάτων.
Η γέφυρα είναι σύμφωνα με τις εξαγγελίες προσωρινή λύση. Επειδή στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού (στο χωριό μου υπάρχει γέφυρα μπέλευ για πάνω από μισό αιώνα), σε μια «προσωρινή» λύση πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες εκείνες οι παράμετροι από τις τεχνικές υπηρεσίες, ούτως ώστε να μην βιώσουμε τραγωδία. Και μάλιστα οι όποιες πιθανότητες αστοχίας (ο χάλυβας δεν έχει συναισθήματα παρά μόνο αντοχή) να εκμηδενιστούν γιατί όπως προείπα σε καιρό ειρήνης δεν ρισκάρουμε το παραμικρό. Μέχρι να ενισχυθεί η γέφυρα σε ΔΙΠΛΗ – ΔΙΠΛΗ κατά την άποψη μου πρέπει να μην επιτρέπεται η διέλευση βαρέων οχημάτων παρά μόνο ΙΧ, ελαφρών οχημάτων ανεφοδιασμού, ασθενοφόρων και οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αυτά ήθελα να καταθέσω με σεβασμό στις τεχνικές υπηρεσίες και τους πολιτικούς εκπροσώπους του νησιού.

Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed