Επερώτηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά μας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς & Ιθάκης, ως μία πολιτική οργάνωση με άμεσα αντανακλαστικά, δίπλα στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας, προώθησε στο Κίνημα Αλλαγής το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά μας, το οποίο αναδείχθηκε ιδιαιτέρως μετά το τραγικό περιστατικό στην Άσσο.
Επίσης ενημέρωσε και για το κίνδυνο το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν γίνεται να έχουμε νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους… Αυτό είναι το όραμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη του Ε.Σ.Υ. εν μέσω υγειονομικής κρίσης… Πριν λίγη ώρα, ο Δημήτρης Μπιάγκης Βουλευτής Κέρκυρας και ο Ανδρέας Πουλάς, Βουλευτής Αργολίδας κατέθεσαν την με αριθμό 8203/22-7-2021 Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με το κάτωθι περιεχόμενο:
Θέμα: Επιβεβλημένη ανάγκη στελέχωσης του ΕΚΑΒ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη έχει δημιουργήσει πολλά και ανυπέρβλητα προβλήματα με αποτέλεσμα ένας Γάλλος τουρίστας να χάσει πρόσφατα τη ζωή του.
Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, ένας 40χρονος Γάλλος τουρίστας βρισκόταν για διακοπές στην Άσσο της Κεφαλονιάς, κατέληξε να αφήσει την τελευταία του πνοή από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο χωρίο της Άσσου λόγω της πολύωρης αναμονής του ασθενοφόρου. Το ασθενοφόρο καθυστέρησε εξαιτίας της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που έπρεπε να διανύσει – η οποία σημειωτέον έχει μεγαλώσει μετά και τον κυκλώνα «Ιανό», καθώς η γέφυρα του «Χειμωνικού» καταστράφηκε ολοσχερώς από τον κυκλώνα και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης της από την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα η έκταση του οδικού δικτύου να έχει επιμηκυνθεί ξαφνικά και απότομα, ενώ ταυτόχρονα να αποτελεί πια σύνηθες φαινόμενο η πολύωρη καθυστέρηση στις διακομιδές των ασθενών προς τις μονάδες υγείας, βάζοντας ταυτόχρονα τη ζωή των πολιτών σε άμεσο κίνδυνο. Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι εν μέσω της τρέχουσας τουριστικής περιόδου-που είναι ήδη συρρικνωμένη λόγω της πανδημίας-τέτοια περιστατικά δυσφημούν και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, σε μία συγκυρία μάλιστα που οι νησιώτες παλεύουν με νύχια και με δόντια για να βγάλουν τα προς το ζην τους.
Η Κεφαλονιά ιδιαιτέρως, είναι ένα νησί μεγάλο σε έκταση με κακό οδικό δίκτυο, ειδικά στα ορεινά χωριά και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων. Η κατάσταση του οδικού δικτύου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τόσο από τους σεισμούς του 2014 όσο και από τον πρόσφατο κυκλώνα «Ιανό». Οι ζημιές αυτές δεν έχουν πλήρως αποκατασταθεί αρκετό καιρό μετά και έτσι καθίστανται δυσχερείς οι μετακινήσεις εντός του νησιού. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Κεφαλονιά καθώς και η μεγάλη της γεωγραφική έκταση τονίζουν την αναγκαιότητα της ύπαρξης ασθενοφόρων και πληρωμάτων του ΕΚΑΒ στα Νοσοκομεία Αργοστολίου, Ληξουρίου αλλά και στα Κ.Υ. Σάμης και Ιθάκης. Οι σχεδιαζόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης αλλά και η φημολογία περί κλεισίματος του Νοσοκομείου Ληξουρίου και μετατροπής του σε Κέντρο Υγείας μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν γίνεται να έχουμε νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους… οδηγούν τόσο σε υποβάθμιση της περίθαλψης του τοπικού πληθυσμού όσο και σε υπονόμευση της προσπάθειας για τουριστική προβολή της χώρας μας και για προσέλκυση τουριστών ειδικά στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, μετά δε μάλιστα και από το προαναφερόμενο συμβάν το οποίο εμπράκτως αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο από το σχεδιαζόμενο πλάνο της Κυβέρνησης: την αναγκαιότητα δηλαδή περισσότερων δομών υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Πόσα ασθενοφόρα επιχειρούν κάθε ημέρα στα νησιά της Κεφαλονιάς και Ιθάκης; 2. Πόσα πληρώματα ΕΚΑΒ υπάρχουν;
3. Υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο σε κάθε υγειονομικό σχηματισμό του νησιού (ΓΝ Κεφαλονιάς, ΓΝ Ληξουρίου, ΚΥ Σάμης, ΚΥ Ιθάκης);
4. Ενισχύθηκε με προσωπικό ο τομέας ΕΚΑΒ για να ανταποκριθεί στην αυξημένη κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά την διάρκειας της τουριστικής περιόδου;
5. Υπάρχει σχεδιασμός στο Υπουργείο σας για το σύνολο των δομών υγείας του Νομού Κεφαλληνίας; Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες περί συγχώνευσης των δύο Νοσοκομείων, περί κλεισίματος του Νοσοκομείου του Ληξουρίου και περί άμεσης μετατροπής του σε Κέντρο Υγείας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Μπιάγκης
Ανδρέας Πουλάς

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed