Η πυρκαγιά του Όρεγκον προκαλεί «σύννεφα πυρκαγιάς» ύψους χιλιομέτρων

Ο καπνός και η θερμότητα από μια τεράστια πυρκαγιά στο νοτιοανατολικό Όρεγκον δημιουργούν τεράστια «σύννεφα πυρκαγιάς» πάνω από τη φλόγα – επικίνδυνες στήλες καπνού και τέφρας που μπορούν να φτάσουν έως και 10 χιλιόμετρα στον ουρανό και είναι ορατά από περισσότερα από 160 χιλιόμετρα μακριά.

Οι αρχές έχουν τοποθετήσει αυτά τα σύννεφα στην κορυφή της λίστας της συμπεριφοράς ακραίας πυρκαγιάς που βλέπουν εν μέσω της πυρκαγιάς Bootleg, της μεγαλύτερης πυρκαγιάς που καίγεται στις ΗΠΑ. Η κόλαση αυξήθηκε την Παρασκευή σε περίπου 976 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια περιοχή μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, και μαινόταν μέσα από ένα μέρος της αμερικανικής δύσης που υφίσταται μια ιστορική ξηρασία. Το καλοκαλιρι ιδικά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον κίνδυνο πυρκαγιάς, δεν κάνει να αφήνουμε ποτέ στην τύχη την ασφάλειά μας και του περιβάλλοντος. Αν θέλετε να παίξετε με την τύχη, πάτε στο NetBet, αλλιώς πάρτε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Οι μετεωρολόγοι αυτή την εβδομάδα εντόπισαν επίσης μια μεγαλύτερη, πιο ακραία μορφή νέφους πυρκαγιάς – που μπορούν να δημιουργήσουν τον δικό τους καιρό, συμπεριλαμβανομένων των «ανεμοστρόβιλων». Η ακραία συμπεριφορά πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού περισσότερων νεφών πυρκαγιάς, αναμενόταν να συνεχιστεί την Παρασκευή και να επιδεινωθεί το σαββατοκύριακο. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 70 πυρκαγιές στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες ακόμη στον Καναδά.

Οι καταστροφικές υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται επίσης να ψήσουν τη δύση μέσα στο Σαββατοκύριακο, από το κεντρικό Rockies στον νότιο Καναδά, καθώς η περιοχή στηρίζεται για το τέταρτο κύμα καύσωνα σε πέντε εβδομάδες. Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι οι θερμοκρασίες σε όλη την περιοχή θα είναι 5-10C υψηλότερα από το μέσο όρο για αυτήν την περίοδο του έτους. Μέχρι τη Δευτέρα, Bozeman, Montana, οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν τους 41,6C – τη θερμότερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ποτέ η πόλη.

Η ζέστη θα περιπλέξει τις προσπάθειες πυρόσβεσης και θα αυξήσει την απειλή νέων αναφλέξεων. Οι πυροσβέστες αγωνίστηκαν την Παρασκευή για να ελέγξουν την έντονη φωτιά του Bootleg, η οποία εξαπλώνεται μίλια την ημέρα σε θυελλώδεις συνθήκες. Οι αρχές διέταξαν έναν νέο γύρο εκκένωσης εν μέσω ανησυχιών ότι η κόλαση, η οποία έχει ήδη καταστρέψει 21 σπίτια, θα μπορούσε να συγχωνευθεί με μια άλλη πυρκαγιά που επίσης εξερράγη σε μέγεθος.

Τα σύννεφα Pyrocumulus – που κυριολεκτικά μεταφράζονται ως “σύννεφα φωτιάς” – μοιάζουν με γιγάντια, βρώμικα κεραυνά που βρίσκονται πάνω σε μια τεράστια στήλη καπνού που προέρχεται από μια πυρκαγιά. Συχνά το πάνω μέρος της στήλης καπνού ισοπεδώνει για να πάρει το σχήμα του αμόνι. Στο Όρεγκον, οι αρχές πυρκαγιάς λένε ότι τα σύννεφα σχηματίζονται μεταξύ 3 μ.μ. και 5 μ.μ. κάθε μέρα καθώς ο ήλιος διαπερνά το στρώμα καπνού και θερμαίνει το έδαφος κάτω, δημιουργώντας μια άνοδο ζεστού αέρα. Τα πληρώματα βλέπουν τα μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα σύννεφα σε ένα τμήμα της ερημιάς που αποτελείται κυρίως από νεκρά δέντρα, τα οποία καίγονται αμέσως και με πολλή ζέστη.

Για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, η φωτιά του Bootleg έχει δημιουργήσει πολλά σύννεφα πυρκαγιάς που ανεβαίνουν σχεδόν έξι μίλια στην ατμόσφαιρα και «είναι εύκολα ορατά από 100 έως 120 μίλια αέρα», ανέφεραν οι αρχές την Παρασκευή. Οι συνθήκες που δημιουργούν τα σύννεφα αναμενόταν να επιδεινωθούν το σαββατοκύριακο. Όταν ένα σύννεφο pyrocumulus σχηματίζεται πάνω από μια φωτιά, οι μετεωρολόγοι αρχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά τον μεγάλο αδερφό του, το σύννεφο pyrocumulonimbus. Η Nasa ονόμασε τον τελευταίο ως «δράκο σύννεφων που αναπνέει φωτιά» επειδή είναι τόσο ζεστό και μεγάλο που δημιουργεί τον καιρό του.

Σε μια χειρότερη περίπτωση, τα πληρώματα πυρκαγιάς στο έδαφος μπορούσαν να δουν ένα από τα σύννεφα των τεράτων να γεννήσει έναν «ανεμοστρόβιλο», να δημιουργήσει τον δικό του ξηρό κεραυνό και να δημιουργήσει επικίνδυνους ζεστούς ανέμους παρακάτω. Τα σύννεφα μπορούν επίσης να στείλουν σωματίδια από τη στήλη καπνού έως και 10 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από τα σύννεφα στη φωτιά Bootleg ήταν τα λιγότερο έντονα σύννεφα πυρκαγιάς, αλλά η Εθνική Υπηρεσία Καιρού την Τετάρτη εντόπισε ένα σύννεφο pyrocumulonimbus που σχηματίστηκε σε αυτό που ονόμαζε «τρομακτικές» δορυφορικές εικόνες.

“Στείλτε θετικές σκέψεις και ευχές στους πυροσβέστες … Είναι μια δύσκολη στιγμή για αυτούς τώρα”, ανέφερε η υπηρεσία καιρού σε ένα tweet.

Εν τω μεταξύ, μια πυρκαγιά κοντά στην πόλη Paradise της βόρειας Καλιφόρνιας, η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό σε μια πυρκαγιά το 2018 που σκότωσε 85 άτομα, έχει αφήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών ανήσυχουν και φοβισμένους για το μέλλον. Μόλις είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στο φυσιολογικό αφού επέζησαν από τη θανατηφόρα φλόγα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Και στην Ουάσινγκτον, μια πυρκαγιά απειλούσε περισσότερα από 1.500 σπίτια κοντά στο Wenatchee, αυξάνοντας τα 36 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τα πληρώματα είχαν λίγο έλεγχο σε αυτό, ανέφερε το υπουργείο φυσικών πόρων της Ουάσινγκτον.

Οι εξαιρετικά ξηρές συνθήκες και τα κύματα θερμότητας που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν σκουπίσει την αμερικανική δύση, κάνοντας τις πυρκαγιές πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν. Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την περιοχή πολύ πιο ζεστή και ξηρότερη τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσει να κάνει τον καιρό πιο ακραίο και οι πυρκαγιές πιο συχνές και καταστροφικές.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed