17 νεκροί στην Υεμένη μετά από συγκρούσεις κυβερνητικών και ανταρτών Χούθι

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων της Υεμένης και μαχητές της σιιτικής ένοπλης παράταξης των Χούθι στην επαρχία Μαρίμπ, δήλωσε αξιωματικός του κυβερνητικού στρατού.
Οι Χούθι εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον διαφόρων θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στον πόλεμο εναντίον των Σιιτών ανταρτών το 2015 αντέδρασε καταφέρνοντας αεροπορικά πλήγματα, ανέφερε ο αξιωματικός, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Το έσχατο οχυρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στον βορρά της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο Υεμένης, η επαρχία Μαρίμπ, έχει μετατραπεί σε θέατρο σκληρών μαχών από τον Φεβρουάριο, όταν οι ζαϊδίτες αντάρτες, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπέλυσαν έφοδο για να κυριεύσουν την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή. Σύμφωνα με τον αξιωματικό των κυβερνητικών δυνάμεων, τουλάχιστον 17 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν και στις δύο πλευρές. Οι Χούθι πολύ σπάνια ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.
Την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ανακατέλαβαν θέσεις-κλειδιά στη Μαρίμπ. Αφότου γενικεύθηκε η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη το 2014, με την έναρξη της επίθεσης ευρείας κλίμακας των Χούθι από τα οχυρά τους στον βορρά και την κατάληψη της πρωτεύουσας Σανάα, σχεδόν ολόκληρη η βόρεια Υεμένη έπεσε στα χέρια των ανταρτών. Τους τελευταίους μήνες οι Χούθι διεξάγουν πεισματική εκστρατεία για να αποσπάσουν τη Μαρίμπ από τα χέρια της κυβέρνησης, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ να κηρυχθεί εκεχειρία. Εξαπολύουν επίσης τακτικά πυραύλους και UAVs στα οποία τοποθετούν εκρηκτικά εναντίον της σαουδαραβικής επικράτειας, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Πρόσφατα το Ριάντ εξέφρασε απογοήτευση διότι οι αντάρτες δεν αποδέχθηκαν την προσφορά της σαουδαραβικής μοναρχίας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Οι Χούθι απαιτούν από το Ριάντ να τερματιστεί ο αεροπορικός και ναυτικός αποκλεισμός της χώρας τους, το θεωρούν προϋπόθεση για να συμφωνήσουν σε ανακωχή.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed