Πυρ κατά βούληση από τον Θόδωρο Γαλιατσάτο στην Ρόδη Κράτσα που χαρακτήρισε θρασύ, υποκρίτρια, ανεπαρκή και ανίκανη Περιφερειάρχη

Έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα Αυγούστου για να ακούσουμε την πολύ σκληρή κριτική του πρώην Περιφερειάρχη, Θόδωρου Γαλιατσάτου προς την Ρόδη Κράτσα, για την οποία χρησιμοποίησε λέξεις που δεν μας έχει συνηθίσει.
Ο πρώην Περιφερειάρχης έκανε μια αναφορά στο συνολικό έργο της Περιφερειακής Αρχής Κράτσα στα δύο χρόνια που είναι στην εξουσία, αρχίζοντας όμως από τα τελευταία γεγονότα που δεν είναι άλλα από τις πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της χώρας μας, σπίτια, περιουσίες και καλλιέργειες των κατοίκων. Ο κ. Γαλιατσάτος κατηγόρησε για πλήρη αποτυχία την κυβέρνηση, για τις μεγάλες ευθύνες εκείνων που έλεγαν περήφανα ότι έχουν ετοιμάσει το σχέδιο «Ιόλαος», ενώ τόνισε ότι το Μάτι στοιχειώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Άφησαν να καούν χωριά με τις συνεχείς εκκενώσεις των κατοίκων, απογυμνώνοντάς τα από τα χέρια πολιτών και εθελοντών. Υπάρχουν διοικητικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Η χώρα μας χρειάζεται Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών με την εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας», ανέφερε. Πάνω σε αυτό κατηγόρησε την κα Κράτσα, η οποία, όπως είπε έχει αργήσει χαρακτηριστικά να προχωρήσει στον καθαρισμό του Γύρου της Λάσσης και στον Μύλο του Πετρία από τα σπασμένα δέντρα του «Ιανού». «Υπήρχε χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο από τις 31/12/2019 και μόλις την 01/06/2021 η Περιφερειάρχης έφερε στην Οικονομική Επιτροπή σχέδιο που στερούνταν νομικής βάσης το οποίο απορρίφθηκε. Στις 28/07/2021 έφερε νέα πρόταση για απευθείας ανάθεση του έργου, διαδικασία που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Σοβαρή αμέλεια και κακή εκτίμηση κινδύνου, την ίδια ώρα που κατηγορούσε την ΑΝΑΣΑ, με την κα Κράτσα να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου».

Τα θέματα Υγείας και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Στη συνέχεια ο κ. Γαλιατσάτος αναλώθηκε στα θέματα υγείας που ταλανίζουν τον Νομό μας, αλλά και στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσα από το ταμείο της Περιφέρειας. Αναφορικά με το πρώτο είπε: «Η ΜΕΘ μπορεί να επέστρεψε στο Αργοστόλι, ωστόσο δεν λειτουργεί και αυτό είναι τεράστιο μειονέκτημα για τα νησιά μας. Σε αποσύνθεση βρίσκεται η Παθολογική Κλινική, αλλά και το ΕΚΑΒ και όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Βουλευτής, Παναγής Καππάτος έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Στα Κέντρα Υγείας η κατάσταση είναι τραγική, αφού το ΕΣΠΑ περνάει και χάνεται, με την κα Κράτσα να μην κάνει τίποτε. Τέλος στο Μαντζαβινάτειο πρέπει να γίνει από την αρχή η στατική αποκατάσταση, αφού κρίθηκε έκπτωτος ο ανάδοχος, ένα Νοσοκομείο, που σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης πάει προς κατάργηση». Αναφορικά με την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από την ΠΙΝ χαρακτήρισε ως μεγάλο παραμύθι τις ενέργειες της κας Κράτσα. «Υπάρχει πρόγραμμα 14 εκ. της ΠΙΝ, αλλά κανένας επαγγελματίας δεν πήρε τίποτε και ο χρόνος προχωρά και το παραμύθι της κας Κράτσα συνεχίζεται και μάλιστα με προκλητικές ανακοινώσεις. Στις 6 Μαρτίου του 2019 ως ΑΝΑΣΑ διαθέσαμε 16 εκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας στο ΕΦΕΠΑΕ. Που βρίσκονται τώρα αυτά τα χρήματα;».

Οι κατεδαφίσεις των σεισμών του 2014 και ο ΦΟΔΣΑ της ΠΙΝ
Εκρηκτικός στα λόγια του ήταν ο κ. Γαλιατσάτος όταν αναφέρθηκε στις κατεδαφίσεις των κτηρίων που έπρεπε να γίνουν μετά τους σεισμούς του 2014. «Έχει το θράσος να κατηγορεί εμάς η κα Κράτσα για τις μη κατεδαφίσεις. Είναι θρασύς και υποκρίτρια. Τον Φεβρουάριο του 2018 υπογράψαμε σύμβαση με τον Δήμο Κεφαλονιάς και χρηματοδοτήσαμε με 1,85 εκ ευρώ τις κατεδαφίσεις. Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία, έγιναν εκλογές, ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν υπάρχει πλέον. Τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά από δική μας ερώτηση στο Π.Σ. ανακάλυψαν η κα Κράτσα και ο Δήμος Αργοστολίου τη συγκεκριμένη πίστωση, ωστόσο τα χρήματα είχαν χαθεί, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα πήρε πίσω, μιας και θεωρήθηκαν ως μη απορροφητέα. Η κα Κράτσα επί έναν ολόκληρο χρόνο κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και με ψέματα προσπαθεί να καλύψει την αμέλεια, ανεπάρκεια και ανικανότητά της». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του για τον ΦΟΔΣΑ λέγοντας ότι η κα Κράτσα συνεχίζει να παρανομεί παρά τις προσφυγές που έχουν γίνει και έχουν κερδιθεί, τονίζοντας ακόμη ότι το εργοστάσιο της Κεφαλονιάς από προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ έχει φτάσει στα 28. «Το μεγάλο σκάνδαλο της Π.Α. Κράτσα είναι το γεγονός πως πήρε 2 εκ. ευρώ που προοριζόταν για τις ζημιές του Ιανού και αυθαίρετα τα έδωσε στο εργοστάσιο του ΦΟΔΣΑ», τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος.

Το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και οι διπλοί μισθοί Αντιπεριφερειαρχών
Ως επίλογο ο Θόδωρος Γαλιατσάτος άφησε μάλλον το καλύτερο, αφού επιτέθηκε εκ νέου στην κα Κράτσα λέγοντας τα εξής: «Η κα Κράτσα έχει πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων και ο συνδυασμός αμέλειας και ανικανότητας δεν την αφήνει να πράξει τα δέοντα για την Περιφέρεια. Καμία κουβέντα δεν έχει γίνει για το νέο ΕΣΠΑ, που ήδη τρέχει, ενώ δεν έχει ακουστεί τίποτε κια για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ξεκίνησε την 01/07/2021. Αντίθετα με αυτό η κα Κράτσα επενεργεί αρνητικά στο δημόσιο χρήμα κάνοντας τα εξής:
α. Επί οκτώ ολόκληρους μήνες Αντιπεριφερειάρχης της εισπράττει διπλό μισθό και από την Περιφέρεια και από την δουλειά του.
β. Ο δικηγόρος (επιφανές στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας) που προσλήφθηκε στον ΦΟΔΣΑ είναι παράλληλα και νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας, άρα έχει συμβάσεις που τρέχουν και πληρώνεται από δύο μεριές.
γ. Υπάλληλος της ΠΙΝ που πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο δουλεύει στο προσωπικό γραφείο της κας Κράτσα στην Αθήνα».
Κλείνοντας ο κ. Γαλιατσάτος ζήτησε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους να κάνουν την δουλειά τους και να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω.
Σημείωση: Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος, των οποίων τις τοποθετήσεις θα διαβάσετε σε επόμενο ρεπορτάζ.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed