Η αλήθεια για τις αποζημιώσεις επιχειρηματιών από τον ΙΑΝΟ, κάκιστες υπηρεσίες στην κοινωνία προσφέρει η κακόβουλη και προσβλητική παραπληροφόρηση

Είναι ολοφάνερο ότι κάποιοι αρέσκονται να εκμεταλλεύονται την αγωνία των πληγέντων από τον ΙΑΝΟ επιχειρηματιών για προσωπικούς ή αντιπολιτευτικούς λόγους.
Τους συμβουλεύουμε αντί να κρύβονται πίσω από ανώνυμες καταγγελτικές και προσβλητικές επιστολές, να αξιοποιήσουν το χρόνο τους προς μια θετική κατεύθυνση για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και να σεβαστούν τους συμπολίτες μας που προσπαθούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες να ορθοποδήσουν. Με τον πολύπλευρο αγώνα τους, η Περιφερειακή Αρχή και οι Υπηρεσίες στέκονται αρωγοί και υποστηρικτικές με κάθε δυνατό μέσο στους πληγέντες συμπολίτες μας. Η Περιφερεια Ιονίων Νήσων θεωρεί υποχρέωσή της, να τους προστατεύσει και από την παραπληροφόρηση επί των πραγματικών δεδομένων που επιδιώκουν κάποιοι συστηματικά εις βάρος της κοινωνίας. Ίσως αυτοί οι συγκεκριμένοι κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την “κατάντια” παλαιότερων υποθέσεων αποζημιώσεων γιατί θέλουν να ξεχνούν ότι οι πληγέντες από τις πλημμύρες του 2015 αποζημιώθηκαν το 2021, ενώ για τους πληγέντες των πλημμυρών του 2016 είχαν… “χαθεί” οι φάκελοι.
Αναφορικά, λοιπόν, με το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΙΑΝΟ τα πράγματα λειτούργησαν και λειτουργούν με πρωτοφανή υπευθυνότητα και μεθοδικότητα. Παραθέτουμε το σχετικό ιστορικό και την σημερινή εξέλιξη για τους καλοπροαίρετους συμπολίτες μας γιατι οι εκ συστήματος κακόβουλοι δεν θα το διαβάσουν, δεν ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν:
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι Περιφέρειες δια επιτροπών που συστήνονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, είναι αρμόδιες σε περίπτωση θεομηνιών, κατόπιν διαδικασίας και αναζήτησης δικαιολογητικών που ρητά ορίζονται από τον νόμο, να προβαίνουν στην καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την ως άνω αιτία.
Με την επέλευση της θεομηνίας “ΙΑΝΟΣ”, στο πλαίσιο της ως άνω αρμοδιότητας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνέστησε άμεσα με απόφαση της Περιφερειάρχη τέσσερις (4) τριμελείς επιτροπές για την Κεφαλονιά και μία (1) για την Ιθάκη, ενώ μεταγενέστερα με νεότερη απόφαση της Περιφερειάρχη συστήθηκε μια επιπλέον επιτροπή για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών σε αλιευτικά σκάφη.
Άμεσα εκδόθηκε ανακοίνωση για την δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από τους πληγέντες επιχειρηματίες για τη διενέργεια αυτοψίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και τη διαχείριση των αιτημάτων. Λόγω του διαρκώς αυξανόμενου όγκου των αιτήσεων, δημιουργήθηκε ειδική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ianoskef@pin.gov.gr) καθώς και τηλεφωνική γραμμή παροχής πληροφοριών (26713.60505) όπου παρέχονταν προς τους πολίτες οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινήσεις, ενώ διαμορφώθηκε και ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να καταχωρούνται οι αιτήσεις των επιχειρηματιών και εν συνεχεία να είναι δυνατή η παρακολούθηση της επεξεργασίας τους από τις αρμόδιες επιτροπές, προκειμένου να μην παρατηρηθούν αστοχίες του παρελθόντος σε σχετικές υποθέσεις.
Οι αρμόδιες επιτροπές προέβησαν άμεσα στη διενέργεια αυτοψιών, σε όλη την επικράτεια του νησιού επιδεικνύοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε περιοχές που είχαν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την θεομηνία όπως η Αγία Ευφημία και η Άσσος. Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2020 που ξεκίνησαν οι αυτοψίες μέχρι και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στις αρχές Νοεμβρίου 2020 διενεργήθηκαν 347 αυτοψίες, απεστάλησαν στο Υπουργείο Οικονομικών 170 πλήρως επεξεργασμένοι φάκελοι και ήδη έχει ξεκινήσει η καταβολή της προκαταβολής του 20% που προβλέπει η νομοθεσία.
Για όσες περιπτώσεις δεν είχαν διενεργηθεί αυτοψίες εως τον Φεβρουάριο του 2021, είχε γνωστοποιηθεί στους πληγέντες επιχειρηματίες η δυνατότητά τους να προσκομίσουν φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ακόμα και αν δεν είχε διενεργηθεί αυτοψία στην επιχείρησή τους.
Καθώς από τον σύνολο των αιτήσεων που εκκρεμούσαν για επεξεργασία διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την προσκόμιση φακέλων από τους πληγέντες, κρίθηκε απαραίτητο να αποσταλεί προσωπικά σε κάθε αιτούντα ηλεκτρονικό μήνυμα είτε για την προσκόμιση δικαιολογητικών είτε για τη γραπτή παραίτηση από τη διαδικασία. Συνεπώς τα ηλεκτρονικά μηνύματα που στάλθηκαν τον Ιούλιο του 2021 είναι απόρροια προσπάθειας της αρμόδιας υπηρεσίας να παρακινηθούν οι επιχειρηματίες να υποβάλλουν τον φάκελο τους, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η εκτίμηση των φακέλων και να κινηθεί η διαδικασία για την καταβολή της αποζημίωσης από το αρμόδιο Υπουργείο.
Η ανάρτηση που φιλοξενήθηκε στο kefaloniapress για δήθεν εμπαιγμό των επιχειρηματιών του νησιού από την Περιφέρεια, είναι καθ’ όλα παραπλανητική και προσβλητική για τον Φορέα μας και τους υπαλλήλους που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές, καθώς από κοινού έχουμε λειτουργήσει με κύριο γνώμονα την σε μέγιστο βαθμό εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών, την διευκόλυνση τους και την εξάντληση κάθε δυνατότητας περί μη αποκλεισμού τους από το δικαίωμα της αποζημίωσης.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed