Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η Έκθεση-Άφιέρωμα 1821-2021 στην Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι

Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η Έκθεση-Άφιέρωμα 1821-2021 στην Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι. Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από τον ζωγράφο, λογοτέχνη, θεωρητικό της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτο.
Κύριος κορμός της έκθεσης είναι τα λιθογραφικά ανάτυπα που απεινονίζουν τα κορυφαία γεγονότα της επανάστασης και του αγώνα από την κήρυξη της, τους αγώνες και όσα διαδραματίστηκαν, τα οποία φιλοτέχνησε ο Γερμανός ζωγράφος Peter Von Hess (1792-1871). Εκτίθενται επίσης γλυπτικά αντίγραφα των προτομών του μεγάλου φιλέλληνα, ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα που φιλοτέχνησε ο Ιταλός γλύπτης Lorenzo Bartolini (1777-1850) καθώς και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας που έδρασαν διαχρονικά, με ανάλογες εκδόσεις-ντοκουμέντα. Εκτίθενται έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ζωγραφικά, σχέδια, χαρακτικά, λιθογραφίες, φωτογραφίες, εκδόσεις τέχνης από τους: Ευάγγελο Αγόρου, Ελένη Κρυστάλλη, Παννίκο Παναγή-Χατζηδάκη, Κατερίνα (Βασιλείου)-Πατράγκου, Γιώργο Παστάκα, Ελένη Χατζηπουλίδου, Φάνη Σακελλαρίου, Νόρα Σταματιάδου, Sreranza Spir(-atos), Denis Lafond, Μοχαχό Νικόδημο, Λεόντιο Πετμεζά, Μαριλένα Φωκά, όλα ευγενικές προσφορές των δημιουργών τους. Επίσης ζωγραφικά, φωτογραφικά, εκδοτικά και λιθογραφικά έργα – ντοκουμέντα από την συλλογή τέχνης της Πινακοθήκης Villa Ροδόπη των: Κώστα Ευαγγελάτου (ακρυλικά), Αχιλλέα Ζωηρού (επιχρωματισμένη φωτογραφία), Μαρίας Καλλιπολίτη {γλυπτική), Κώστα Κλουβάτου (σχέδια), Κωνσταντίνου Παρθένη (σχέδια), Σπύρου Παπαλουκά (υδατογραφία), Πέτρου Ζουμπουλάκη (ακρυλικό), Αλέκου Φασσιανού, Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη (λιθογραφίες) κ.α.
Παράλληλα εκτίθενται σε προθήκες έργα mail-art που έστειλαν καταρτιζόμενοι από τα ΔΙΕΚ Νίκαιας και Γαλατσίου, της ειδικότητας Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, με την επιμέλεια της καθηγήτριάς τους Στέλλας Λιάτου, αρχαιολόγου- μουσειολόγου, προσεγγίζοντας την ιστορική μνήμη μέσα από σύγχρονες εικαστικές αφηγήσεις. Ακολούθησε στην “ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ” του κήπου η ετήσια εκδήλωση-επτανησιακή βεγγέρα- με τίτλο “ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ- ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2021”. Η φετινή εκδήλωση- αφιερωμένη στην μεγάλη επέτειο των 200 Χρόνων, περιελάμβανε απαγγελίες εμβληματικών ποιημάτων. Την ΩΔΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΛΟΧΟΝ του Ανδρέα Κάλβου, απήγγειλε ο Ηλίας Καρόγλας, το στερνό ποίημα του Λόρδου Βύρωνα ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑ ΤΑ 36 ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ, στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, μτφ. Νίκου Σπάνια, ο Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος, 25 στροφές από την μεγάλη ποιητική σύνθεση ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΟΥ ΜΠΑΙΡΟΝ του Διονύσιου Σολωμού, ο ΔΡ.Ηλίας Τουμασάτος, το ποίημα Ο ΒΡΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, η Χριστίνα Τσιμάρα και το ποίημα Ο ΜΑΤΡΟΖΟΣ του Γιώργου Στρατήγη ερμήνευσε η Διονυσία Πεντογάλου.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τους κανόνες προστασίας που τηρήθηκαν από όλους η δημοφιλής εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την παρουσία πολλών φιλότεχνων ντόπιων, ομογενών και ξένων που παρακολούθησαν τις εξαιρετικής ποιότητας δράσεις! Σημειωτέον ότι παραυρέθηκαν πολλοί νέοι που σπάνια παρακολουθούν σχετικά γεγονότα. Ο Κώστας Ευαγγελάτος ευχαρίστησε όλους που τίμησαν την ανεξάρτητη, πολύχρονη προσπάθεια του, τους εκλεκτούς συντελεστές, τους καλλιτέχνες που πρόσφεραν εικαστικά έργα τους, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την τεχνική υποστήριξη, την Διεύθυνση του ‘Α Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου για την διακόσμηση, την παραδοσιακή “Βοσκοπούλα” και όλους όσους συνέβαλαν φιλικά στην σημαντική και ανεπανάληπτη επετειακή εκδήλωση! Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2021. Ξεναγήσεις κάθε Τετάρτη και Σάββατο από 8:30 μ.μ.-10.00 (με απαραίτητη προσυνεννόηση και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας)
Είσοδος ελεύθερη.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
COSTAS EVANGELATOS ART-EST
Είσοδος έκθεσης: Μεσολωρά 7 και Βύρωνος.
Είσοδος κήπου: Μαντζαβίνου 8.
Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed