Πραγματοποιήθηκε σε συγκινητική ατμόσφαιρα η εκδήλωση της βράβευσης του Πέτρου Πετράτου και της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης από το ΙΚΙ

Το βράδυ του Σαββάτου, 28 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου, μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης η βράβευση του συμπατριώτη μας Πέτρου Πετράτου, φιλολόγου, Δρα Ιστορίας (προέδρου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης) καθώς και του νομικού προσώπου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ), το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο (Η. Μπεριάτο) και τον ταμία (Α. Μοσχόπουλο) του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στον κατάμεστο προαύλιο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Ληξουρίου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γ. Γαλανός, ο πρώην νομάρχης Κεφαλληνίας κ. Γ. Μεταξάς, ο πρώην δήμαρχος Ληξουρίου Γ. Θεοτοκάτος, η έφορος του Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογαρφικού Μουσέιου Αργοστολίου και τ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Δώρα Μαρκάτου, η Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Λ. Ευαγγελάτου, πολλοί φίλοι και συνάδελφοι, συγχωριανοί και συντοπίτες του τιμώμενου καθώς και πλήθος αξιόλογων συμπολιτών μας από την Παλική και όλη την Κεφαλονιά.
Μετά από την εισαγωγική ομιλία του πρόεδρου του ΙΚΙ κ. Η. Μπεριάτου ακολούθησαν με εμπνευσμένες και εμπεριστατωμένες ομιλίες, πρώτα η κα Ελευθερία Μπουτέτσιου- Φαραντάτου, φιλόλογος, και μετά ο κ Δημήτρης Ζαβιτσιάνος, φιλόλογος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης, που ανέδειξαν τη σχολική/εκπαιδευτική δράση, το συγγραφικό και επιστημονικό έργο, την κοινωνική προσφορά αλλά και την ανθρώπινη διάσταση της προσωπικότητας του Πέτρου Πετράτου.
Ακολούθησε η απονομή του τιμητικού διπλώματος και της τιμητικής πλακέτας που συνοδεύονταν από μια ανθοδέσμη, στον Πέτρο Πετράτο, ο οποίος στην αντιφώνησή του μίλησε με συγκίνηση για όλους εκείνους που στάθηκαν και συνεργάστηκαν μαζί του, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ευχαριστώντας τους ονομαστικά. Ιδιαίτερη συγκινητική υπήρξε η αναφορά στη σύζυγό του Λουκία, που στάθηκε δίπλα του βοηθώντας τον στο συγγραφικό έργο του και στη μνήμη της οποίας αφιερώθηκε η εκδήλωση της βράβευσής με την ομόθυμη συναίνεση όλων των παρισταμένων.
Στη συνέχεια έγινε απονομή του τιμητικού διπλώματος στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, το οποίο παρέλαβε η Διευθύντρια κα Δώρα Ζαφειράτου, αρχειονόμος, δρ Ιστορίας, πρόσωπο-κλειδί για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, η οποία, καταφανώς συγκινημένη, μίλησε για τη συνεργασία της με τον Πέτρο Πετράτο, το Εφορευτικό Συμβούλιο και την υπάλληλο Βάσω Μαθιουδάκη, στην οποία, με μια συμβολική κίνηση, παρέδωσε την ανθοδέσμη, που της είχε μόλις δοθεί.
Το ΙΚΙ ευχαριστεί θερμά όλους του συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη (και ιδιαίτερα την κα Βάσω Μαθιουδάκη) για την παροχή της αναγκαίας υλικοτεχνικής στήριξης καθώς και όσους βοήθησαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Το ΙΚΙ εύχεται στον Πέτρο Πετράτο υγεία σωματική και ψυχική και κάθε καλό, ώστε να συνεχίσει το δημιουργικό του έργο -επιστημονικό, κοινωνικό, πνευματικό- που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ηλίας Μπεριάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed