Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη (ανανεωμένο)

H Ελλάδα σήμερα πενθεί για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλά ένας καλλιτέχνης, ήταν μία ιστορική μορφή της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς η μουσική του, οι στίχοι του και η στάση ζωής του σημάδευσαν την πολιτική και πολιτιστική πορεία της χώρας, συστήνοντάς μας ξανά στα πέρατα του κόσμου. Στον αγώνα για κάθε τι καλύτερο πάντα θα κρύβεται το έργο και ο Λόγος του. Η παρακαταθήκη που μας αφήνει βαριά. Οι δεσμοί του με την Κεφαλονιά και η αγάπη του για τον τόπο μας, μας τιμά. Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος όλων των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Σταύρος Σπαθής

H είδηση του θανάτου του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, διότι υπήρξε σπουδαίος καλλιτέχνης και εμβληματικός παγκόσμιος Έλληνας. Αποτέλεσε μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα πλαίσια της ανάδειξης του μνημειώδους έργου του και της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη τίμησε το έργο του μέσα από μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και στην Ζάκυνθο, ενώ σχεδιάζεται εκδήλωση στην Κέρκυρα. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στον αύλειο χώρο του Ξενία στο Αργοστόλι από την ομώνυμη ορχήστρα, όπου παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία, αθρόα προσέλευση και συγκίνηση του κοινού, μέρος του έργου και της μουσικής δημιουργίας του. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες στο Ληξούρι όπως και την Ζάκυνθο με τίτλο “Τραγουδώντας για τη Ρωμιοσύνη… 200 χρόνια μετά”, με θέμα την σύνθεση και τα τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού, συνοδεία της ορχήστρας του Παναγή Μπαρμπατη. Όλες οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν μία λαϊκή και βαθιά προσέγγιση του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη και ανθρώπου, με την ευθύνη και τη σοβαρότητα που επιβάλλει η προσωπικότητά του, με τρόπο εύληπτο στο κοινό όλων των ηλικιών των νησιών μας αλλά και των επισκεπτών μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Αργοστολίου, γεγονός που συνιστά τιμή για τον τόπο μας και μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε, με περηφάνια και σεβασμό τα ίχνη της επιρροής της επτανησιακής μουσικής παράδοσης σε κάποιες συνθέσεις του. Το “θρανίο” του στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου παραμένει τιμή και μνήμη της ζωής του στην Κεφαλονιά και το Σχολείο θα πάρει το όνομά του.
*Το τελευταίο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη στην Κεφαλονιά κατα την εκδήλωση προς τιμη του έργου του, το οποίο ανέγνωσε από το Αργοστόλι η κόρη του Μαργαρίτα:
Αγαπητοί φίλοι,
Είναι γνωστοί οι ιδιαίτεροι δεσμοί μου με την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα με το Αργοστόλι, που αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής μου. Εκεί ανακάλυψα την μυστηριακή σχέση μου με τη μουσική. Εκεί νομίζω ότι βγήκε για πρώτη φορά ο μουσικός που είχα μέσα μου και που έμελε να κυριαρχήσει στη ζωή μου και αυτό χάριν στα μουσικά ακούσματα που κυριαρχούσαν τότε στο νησί, τις καντάδες και τις φιλαρμονικές. Τόσο που κάποτε δήλωσα ότι ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών μου έχει τις ρίζες του στο ωραίο αυτό νησί. Αλλά και αργότερα ευτύχισα να ζήσω μαζί σας στιγμές αξέχαστες, με συναυλίες και παρουσίαση των έργων μου. Σήμερα έχω την μεγάλη χαρά και συγκίνηση να πληροφορούμε την απόφασή σας να δώσετε το όνομα μου στο σχολείο στο οποίο φοίτησα και εγώ, κάποτε. Η Τιμή είναι μεγάλη! Σας Ευχαριστώ και στέλνω τις θερμότερες ευχές μου σε όλους και κυρίως στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς τους. Σας Ευχαριστώ όλους. Με θερμούς χαιρετισμούς
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ρόδη Κράτσα
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Τα λόγια θα είναι πάντα φτωχά όταν πρέπει να περιγράψουν το μεγαλείο ανθρώπων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης. Είμαστε ευγνώμονες που με τόσο πάθος, ευγένεια και γενναιοδωρία μας χάρισε απλόχερα το ανεκτίμητο έργο του. Έντυσε με μουσική τους στίχους του Ελύτη, του Ρίτσου, του Καρυωτάκη. Έκανε την ποίηση προσιτή και προσφιλή στο ευρύ κοινό, σημάδι της απεριόριστης αγάπης του για την Ελλάδα, για τους Έλληνες. Οι αγώνες του για την πτώση της χούντας, με τους βασανισμούς, τις φυλακίσεις, την εξορία, δεν ανέκοψαν την ορμή του, αντίθετα μέσα από την φυλακή πετούσαν σαν πουλιά οι νότες του, ταξίδευαν στην άκρη του κόσμου. “Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Αντρέα”, γράφει μέσα από το κελί της οδού Μπουμπουλίνας όπου κρατείτο. Το Σφαγείο γράφτηκε με πόνο και αίμα, όπως και όλα τα τραγούδια που έγραψε για τον αγωνιστή ενάντια στην δικτατορία, Αντρέα Λεντάκη. Ποιος θα ξεχάσει την ιστορική συναυλία στο στάδιο Καραϊσκάκη μετά την πτώση της χούντας, με χιλιάδες κόσμου να τραγουδούν με δάκρυα στα μάτια, να αγκαλιάζονται, να παρασύρονται σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού, να νιώθουν την απόλυτη ελευθερία. Και στη μέση της σκηνής εκείνος, ανάμεσα σε σπουδαίους καλλιτέχνες, να ανοιγοκλείνει τα χέρια ρυθμικά, σαν φτερούγες που αγκαλιάζουν μελωδικά όλο τον κόσμο. Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε παγκόσμια προσωπικότητα και το έργο του γνώρισε διεθνή αναγνώριση και απήχηση. Ένα τεράστιο κεφάλαιο του Ελληνικού πολιτισμού, ένα μνημείο Ελληνικής ψυχής πέρασε στην αιωνιότητα. Μίκη Θεοδωράκη θα σε ευγνωμονούμε πάντα για το συναίσθημα, την ποιότητα, την ευρύτητα του πνεύματος, το ράγισμα της καρδιάς, τον λυγμό, για όσα ζήσαμε και θα ζούμε για πάντα μέσα από το έργο σου.

Αλέξανδρος Αλεξάκης
Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ

Αντίο μεγάλε Μίκη, μεγάλη η παρακαταθήκη που αφήνεις για τη χώρα και και το έθνος μας. Ελάχιστο χρέος μας η μετονομασία του 1ου Δημοτικού σχολείου Αργοστολίου που αποφοίτησες σε Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και η καλλιέργεια της μουσικής μας παράδοσης που σε επηρέασε στην μουσική σου, όπως μας είπες στην τελευταία ίσως επίσημη δήλωση σου από τα χείλη της κόρης σου στην συναυλία προς τιμή σου τις 24 Αυγούστου 2021 στο Αργοστόλι. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΘΑΝΑΤΕ ΜΙΚΗ! Η αιωνιότητα σε περιμένει…

Σταύρος Τραυλός
Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Ο Μίκης του Κόσμου. Ο Μίκης της Ελλάδας. Ο Μίκης της Κεφαλονιάς και του Αργοστολίου δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε για την «Όμορφη πόλη» της Αθανασίας του μετά την συγκλονιστική του παρουσία στον δικό μας κόσμο.
Στην διαδρομή των 96 χρόνων του μας σημάδεψε ανεξίτηλα με τις μουσικές, τα τραγούδια, τους αγώνες του, την παγκόσμια ακτινοβολία του.
Εμπνευσμένος συνθέτης που διαμόρφωσε για πολλές δεκαετίες την ελληνική μουσική της έδωσε διεθνή διάσταση, την πάντρεψε με τον λόγο των μεγάλων ποιητών, ακούμπησε με τους ήχους του τις ψυχές των Ελλήνων και τους μετέφερε στις γειτονίες του κόσμου.
Φλογερός Πατριώτης, ήταν παρών στους μεγάλους αγώνες του λαού της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Αγωνίστηκε για υψηλά Ιδανικά και κατέβαλε το βαρύ προσωπικό τίμημα των Ιδεών του, κατέστη δε διεθνές σύμβολο Ειρήνης, Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Ανεξαρτησίας των λαών.
Είναι τιμή για τον τόπο μας που ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε και στο Αργοστόλι κάποια νεανικά του χρόνια. Η τιμή αυτή γίνεται τεράστια όταν ο ίδιος σε πάμπολλες αναφορές, αλλά και κατά μοιραία ιστορική συγκυρία με το τελευταίο γραπτό μήνυμα της ζωής του προ οκταημέρου στην συναυλία της ορχήστρας του, ομολογεί πως η παραμονή του στο Αργοστόλι επηρέασε καθοριστικά την μουσική του ιδιοφυία.
Αποχαιρετούμε σήμερα τον Μεγάλο Έλληνα τον Μεγάλο Συνθέτη.
Αποχαιρετούμε σήμερα τον Επίτιμο Δημότη της πόλης του Αργοστολίου.
Το αφιερωμένο στην πόλη μας τραγούδι του «Καημός» και η ονοματοδοσία του 1ου Δημοτικού σχολείου Αργοστολίου θα κρατά άσβεστους τους δεσμούς μας με την θρυλική του φυσιογνωμία.
Ο Μίκης θα παραμείνει πάντα ζωντανός στο διηνεκές γιατί είναι κορυφαίο συστατικό στοιχείο του Ελληνικού Πολιτισμού, μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι η προσωποποίηση της Ρωμιοσύνης.

Εκ του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου

Όλη η Ελλάδα θρηνεί για έναν μεγάλο Έλληνα, για έναν άνθρωπο που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, έναν αστείρευτο μουσικοσυνθέτη, έναν ακούραστο αγωνιστή. Συνθέτης παγκόσμιου βεληνεκούς και ακατάβλητος αγωνιστής της δημοκρατίας καθ΄ όλη την διάρκεια του βίου του, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε κορυφαία προσωπικότητα στην νεότερη ιστορία της χώρας. Πήρε τις ελπίδες και τα πάθη του ελληνικού λαού και τα έκανε τραγούδια που “μιλούν” στην ψυχή συμπυκνώνοντας αξίες και εικόνες ενός ολόκληρου λαού. Η ανεκτίμητη παρακαταθήκη των τραγουδιών και των μελοποιημένων ποιημάτων, οι αγώνες και η εθνική προσφορά που αφήνει πίσω του ο Μίκης Θεοδωράκης, αποτελούν σημαντικότατα κειμήλια για τις επόμενες γενιές. Η ρωμιοσύνη θρηνεί! Η ρωμιοσύνη δεν θα ξεχάσει ποτέ!

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Σάμης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη. Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο Έλληνα, έναν τεράστιο δημιουργό, έναν παγκόσμιο μουσικοσυνθέτη. Τον Μίκη που εμπνεύστηκε από τα Κεφαλονίτικα μουσικά ακούσματα των παιδικών του χρόνων και ο οποίος κατάφερε να δέσει τη λαϊκή μουσική που σύνθεσε με επιρροές από την Επτανησιακή Μουσική Σχολή. Η προσφορά του με την ανάδειξη του ελληνικού τραγουδιού παγκόσμια, είναι τεράστια και η απώλειά του για την ελληνική μουσική μεγάλη. Εξέφρασε με μοναδικό μουσικό τρόπο, πάθος και παλμό τον προοδευτικό κόσμο της Ελλάδας και τους αγώνες του για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα και αυτοδιάθεση. Ενέπνευσε τους αγώνες πολλών νεότερων γενιών και τα τραγούδια του είναι άμεσα συνυφασμένα με τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και διευθυντής ορχήστρας που με το έργο του, την πέννα του και την μπαγκέτα του έβαλε την υπογραφή του στον ελληνικό πολιτισμό και άφησε χαραγμένο ανεξίτηλα το αποτύπωμά του στον καλλιτεχνικό χάρτη του κόσμου. Ως ένας εκ των κορυφαίων συνθετών, άλλαξε την ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Σαν Κεφαλονίτες είμαστε υπερήφανοι που στον τόπο μας, που ανάμεσα στους παππούδες μας και τους γονείς μας έζησε τα παιδικά του χρόνια ένας τέτοιος άνθρωπος. Ο Μίκης Θεοδωράκης που τον νιώθουμε δικό μας άνθρωπο, αφού από το 1996 επί δημαρχίας Γεράσιμου Φόρτε, έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Αργοστολίου. Αποτίουμε φόρο τιμής στον αγαπημένο μας Μίκη και εκφράζουμε την θλίψη και την οδύνη μας για την απώλειά του.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
Ομάδα Εργασίας Πολιτισμού

Μπορεί να έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης, έχει όμως αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της αγωνιστικής και καλλιτεχνικής του προσφοράς. Δημιούργημα ο ίδιος της εποχής του – μιας εποχής έντονης πολιτικοποίησης, συνεχών πολιτικοκοινωνικών αγώνων και συγκρούσεων – δημιούργησε με τη δική του συμμετοχή και δράση εποχή, έγραψε τη δική του ιστορία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και υπερβαίνοντας τα μέτρα του καιρού του. Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί τη συμπύκνωση της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας. Με τους αγώνες του αντιτάχθηκε στην ξενοκρατία και το φασισμό, υπερασπίστηκε την ελευθερία της σκέψης και την κοινωνική δικαιοσύνη, αγωνίστηκε για την εθνική μας αξιοπρέπεια και τη συναδέλφωση των λαών. Πληθωρικός ο ίδιος, δεν απέφυγε κάποτε αντιφάσεις και παλινωδίες, χωρίς αυτό να μειώνει σε τίποτε την πίστη του στα ζυμωμένα με προσωπικούς αγώνες και θυσίες ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής προόδου. Πολυτάλαντος μουσικός, στο έργο του συνυπάρχουν όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Ιδιαίτερα όμως με τις νότες του έφερε κοντά στο λαό τους μεγάλους μας ποιητές. Λάμπρυνε με τη μουσική του τη ζωή και το μεροκάματο των απλών ανθρώπων, αλλά και τους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού μας. Γι’ αυτό τα τραγούδια του ήταν και παραμένουν αστείρευτη πηγή ελπίδας και ανάτασης, δύναμης και ανατροπής. Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε ένα σύντομο χρονικό διάστημα της παιδικής ζωής του στην Κεφαλονιά. Και εκείνο το πέρασμα το «κουβαλούσε» πάντοτε μέσα του, καθώς σε κάθε ευκαιρία ομολογούσε ότι στην Κεφαλονιά ανακάλυψε «τη μυστηριακή σχέση του με τη μουσική». Άλλωστε, ίχνη της επτανησιακής μουσικής ανιχνεύονται στο μουσικό του έργο. Στον Μίκη της Κεφαλονιάς, στον Μίκη της Ελλάδας, στον Μίκη του Κόσμου υποκλινόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου συμμετέχει στην χαρμολύπη του Ελληνισμού, για το πέρασμα του Μίκη Θεοδωράκη στην αιωνιότητα. Στην μακρά και πολυσχιδή ιστορία μας έχουμε την τιμή να είμαστε ίσως η πρώτη μπάντα που έπαιξε τραγούδια του Θεοδωράκη, το καλοκαίρι του 1975 με πρωτοβουλία του τότε Μαέστρου μας αειμνήστου Χρήστου Μποζίκη, σε μια συναυλία με πολλά επακόλουθα, λόγω του πολιτικού κλίματος της εποχής. Ελπίζουμε η Ελληνική Πολιτεία να ενισχύσει αφειδώς όσους φορείς συντελούν στην ανάπτυξη του αληθινού Πολιτισμού μας, ώστε το Έργο του Μίκη Θεοδωράκη να μείνει ζωντανό για πάντα, όπως και η μνήμη του.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed