Δράσεις της Ιακωβατείου και βράβευση του προέδρου της

Στις 28 Αυγούστου 2021 πραγματοποιήθηκε στον προαύλειο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου η εκδήλωση του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) για τη βράβευση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και του Προέδρου της Πέτρου Πετράτου.
Κατά γενική ομολογία ήταν μια όμορφη, σεμνή και συνάμα συγκινητική εκδήλωση, όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε θερμή και εντυπωσιακή: φίλοι, εθελοντές και χρήστες της Βιβλιοθήκης, καθώς και συμμαθητές, συνάδελφοι, μαθητές, συγχωριανοί, φίλοι και συναγωνιστές του Π. Πετράτου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ΙΚΙ, με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση και με το χειροκρότημα και τη συγκίνησή τους τίμησαν την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη και τον Π. Πετράτο. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου καθώς και η Διευθύντρια και η υπάλληλος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) και τον Πρόεδρό του κ. Ηλία Μπεριάτο για τη βράβευση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και του Προέδρου της. Ευχαριστούν, επίσης, όλους όσοι παρευρέθηκαν στην τιμητική εκείνη εκδήλωση.

● ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ. στον προαύλειο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου διοργανώνουμε την παρουσίαση της ενδιαφέρουσας ποιητικής συλλογής με τίτλο «π» της Sine Lege. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Σταύρος Αντύπας, νομικός, αρθρογράφος, Ηλίας Ζερβός, καθηγητής σχεδίου, Ηρώ Καλλιγά, πτυχιούχος Τμήματος Φιλοσοφίας και η ποιήτρια Ελένη Αθανασοπούλου. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Δημήτρη Σμαΐλη.

● ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΩΝ ΑΜΦΙΩΝ
Αυτές τις μέρες παραλάβαμε από την Αθήνα συντηρημένα τα άμφια που το Φεβρουάριο του 2021 είχαμε παραδώσει σε συντηρήτρια πιστοποιημένη στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη συντήρησή τους. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται τρεις αρχιερατικοί σάκκοι, δύο ωμοφόρια, τρία επιτραχήλια κ. ά. Την επόμενη εβδομάδα θα ετοιμαστούν οι προθήκες και αμέσως μετά ένα μέρος από αυτά θα εκτίθεται στο χώρο του Μουσείου, περιμένοντας να τα εκθέσουμε όλα στο ιστορικό κτήριο της Ιακωβατείου, όταν επισκευαστεί.

● ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, με ομιλητές τους κ.κ.
–Σωτήρη Ριζά, δρα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, ιστορικό, ερευνητή στην Ακαδημία Αθηνών,
–Μιχάλη Λυμπεράτο, δρα Σύγχρονης Ιστορίας, ιστορικό, συγγραφέα, και
–Ραϋμόνδο Αλβανό, δρα Ιστορίας, διδάσκοντα ΜΠΣ «Δημόσια Ιστορία» στο Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Αργότερα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα.

● ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας:
— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.
— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).
Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.
Σύμμικτα Παλικής, οι δύο τόμοι, 1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.
Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται… 10 ευρώ.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed