Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κοιτάξει μπροστά με όραμα

Η 3η Σεπτεμβρίου 1974 είναι μια ιστορική ημερομηνία στην μεταπολιτευτική πορεία της χώρας, ενώ η ανάγνωση της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, έγινε μέσα σε έντονο αντιδικτατορικό κλίμα, παρουσία πολλών στελεχών και αγωνιστών του ΠΑΚ.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διακατέχεται από μια έκδηλη διάθεση για βαθιά ριζοσπαστική αλλαγή, έπειτα από την ταραγμένη περίοδο της χούντας και αυτό αποτυπώνεται γλαφυρά στο ιδεολογικό υπόβαθρο του κινήματος. Στο επίκεντρο μπαίνει ο πολίτης, ως κυρίαρχο στοιχείο του κοινωνικοπολιτικού συστήματος και όχι ως αποστασιοποιημένος αποδέκτης ειλημμένων αποφάσεων. Το ΠΑΣΟΚ διακηρύττει ένα μοντέλο εξουσίας με επίκεντρο τον λαό, μέσω του οποίου θα βρίσκει έκφραση και χώρο κάθε Δημοκρατικό στοιχείο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου λειτουργεί συγκολλητικά για το κόμμα, υπηρετώντας πιστά τις αξίες του, από τις οποίες εμφορούνται μέχρι σήμερα πολλά στελέχη και υποστηρικτές του κινήματος. Η απήχηση που είχε το ΠΑΣΟΚ στα λαϊκά στρώματα, προσέδωσε ισχυρή δυναμική, που σε συνδυασμό με την ρητορική και την ηγετική ικανότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, δημιούργησαν μια ανθεκτική μαγιά, η οποία ακόμη δεν έχει χάσει ολότελα την ενέργεια της.
Πάντα θα υπάρχει η σπίθα που σιγοκαίει στις ψυχές πολλών. Μια σπίθα που κρατά άσβεστη τη φλόγα της μεγάλης επιστροφής και επαναφοράς της Δημοκρατικής Παράταξης στο προσκήνιο, με την θέση και τον προγραμματικό λόγο που αρμόζει στην ιστορία του κινήματος. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι την 3η Σεπτεμβρίου 1843, οι Έλληνες απαίτησαν Σύνταγμα από τον Όθωνα, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες περικοπές υπό την πίεση των δανειστών της χώρας για την αποπληρωμή των δανείων του Αγώνα. Έπειτα από πολιτικοστρατιωτικό κίνημα επετεύχθη το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας ως διεθνούς αναγνωρισμένου κράτους. Συνεπώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ιστορική συγκυρία, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η ελευθερία έκφρασης και η διαμόρφωση της εξουσίας που υπηρετεί τον λαό. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει μεν να συμβαδίσει με τα δεδομένα της νέας εποχής, μένοντας όμως πιστό στην ιδεολογική του ταυτότητα, που διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του κινήματος και μέσω αυτής σημειώθηκαν ρηξικέλευθες αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής των πολιτών. Οφείλει να κοιτάξει μπροστά με όραμα, με στέρεο βήμα, με πίστη και πυγμή. Οφείλει την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης στον ιδρυτή της Ανδρέα Παπανδρέου. Το οφείλει στον λαό.

Αλέξανδρος Αλεξάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed