Αξιοποίηση και προβολή «Παλατιού του Οδυσσέα» στην Ιθάκη

Κυρία Υπουργέ, σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, στα βόρεια του νησιού της Ιθάκης, κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος, το 2010, ανακαλύφθηκε το «Παλάτι του Οδυσσέα», που σήμερα ονομάζεται «Σχολή Ομήρου».
Τα στοιχεία συνηγορούν περί της ανακάλυψης αυτού από την αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο κλήθηκε, μετά από 60 χρόνια παύσης, να συνεχίσει τις σχετικές ανασκαφές, που είχε ξεκινήσει στις αρχές του 20ου αιώνα η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Τα ευρήματα των ανασκαφών, όμως, παραμένουν στην αφάνεια, αντί να αξιοποιούνται, ώστε να καταστήσουν την Ιθάκη παγκόσμιο πόλο έλξης. Ο ως άνω αρχαιολογικός χώρος, παρά την περίφραξη που έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο, ρημάζει, όντας αφύλακτος, με το μόνο που παρουσιάζει την εικόνα του παλατιού της εποχής του Οδυσσέα να είναι η εξαιρετική αναπαράστασή του σε μακέτα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Βγωπω Mazzali, στο διπλανό χωριό Σταυρός.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να αναλάβετε την απαραίτητη πρωτοβουλία αφενός, της χρηματοδότησης της συνέχισης των ανασκαφών στο «Παλάτι του Οδυσσέα», στην Ιθάκη, ώστε το «Παλάτι» να τύχει αίγλης, ανάδειξης και προβολής, εντός και εκτός Ελλάδας, και αφετέρου, της ανάδειξης των ευρημάτων των ανασκαφών της επίμαχης σχετικής αρχαιολογικής έκτασης στα τοπικά μουσεία του νησιού;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed