Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο σε Κεφαλονιά-Ιθάκη

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κεφαλληνίας (ΔΑΟΚ) ενημερώνει ότι μετά τη δημοσίευση της αριθ. 140/106513/16-04-2021 (ΦΕΚ Β΄ 1560) Απόφασης της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθιερώνεται Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, στο οποίο εγγράφονται οι ενεργοί μελισσοκόμοι.
Την ιδιότητα του ενεργού μελισσοκόμου έχουν όσοι είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου, θεωρημένου από 01/01/2018 και όσοι είχαν υποβάλει δήλωση κατεχομένων κυψελών το έτος 2020.
Όλοι οι ενεργοί μελισσοκόμοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν Αίτηση – Δήλωση Κατεχόμενων Κυψελών (σύμφωνα με το Υπόδειγμα 3 του παραρτήματος της Υ.Α.) έως και την 20η Οκτωβρίου 2021, είτε σε έντυπη μορφή στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), είτε μέσω εφαρμογής των ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σε όσους μελισσοκόμους υποβάλουν την προαναφερόμενη αίτηση και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, θα χορηγείται σχετική βεβαίωση λόγω της κατάργησης των μελισσοκομικών βιβλιαρίων.
Εάν ενεργός μελισσοκόμος δεν υποβάλει την δήλωση κατεχόμενων κυψελών, μολονότι έχει σχετική υποχρέωση, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.
Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική για κατόχους τουλάχιστον πέντε (5) κυψελών και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ΔΑΟΚ σύμφωνα με το Υπόδειγμα 1 της Υ.Α. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο μελισσοκόμος αποκτά την ιδιότητα του ενεργού μελισσοκόμου.
Οποιαδήποτε μεταβολή του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 10% επί των κατεχομένων κυψελών και ταυτόχρονα σε απόλυτο αριθμό μεγαλύτερο ή ίσο των πέντε (5) κατεχόμενων κυψελών, δηλώνεται υποχρεωτικά από τον μελισσοκόμο εντός δεκαπέντε (15) ημερών με σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΑΟΚ. Οι παραφυάδες που δεν δηλώνονται στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο δεν μπορούν να μεταβιβαστούν. Δεν γίνεται αποδεκτή ετήσια αύξηση μεγαλύτερη του 100% των κατεχόμενων κυψελών. Γίνεται αποδεκτή ετήσια αύξηση από 50% έως 100% των κατεχόμενων κυψελών μόνο κατόπιν τεκμηρίωσης από το μελισσοκόμο.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κεφαλληνίας.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed