Εκδήλωση για την Κατοχή και την Αντίσταση στην Ιακωβάτειο

Με παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Κατοχή και την Αντίσταση, που διοργάνωσε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) με ομιλητές τους κ.κ. Μιχάλη Λυμπεράτο, δρα Σύγχρονης Ιστορίας, ιστορικό, συγγραφέα, Σωτήρη Ριζά, δρα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, ιστορικό, ερευνητή στην Ακαδημία Αθηνών, και Ραϋμόνδο Αλβανό, δρα Ιστορίας, διδάσκοντα ΜΠΣ «Δημόσια Ιστορία» στο Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Μ. Λυμπεράτος μίλησε με θέμα: «Η προσφορά της ΕΑΜικής Αντίστασης στον ελληνικό λαό και τη συμμαχική υπόθεση». Ο κ. Σ. Ριζάς μίλησε με θέμα: «Ο πέραν του ΕΑΜ πολιτικός χώρος, ο συμμαχικός παράγων και το ζήτημα της εξουσίας». Ο κ. Ρ. Αλβανός μίλησε με θέμα: «Προσλήψεις του ΕΑΜ και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες». Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό – κάποια φορά και με ένταση. Παράλληλα, λειτούργησε Έκθεση Βιβλίου σχετικού με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την ιταλική και γερμανική επίθεση στην Ελλάδα, την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο πόλεμο καθώς και σχετικού με την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ενώ αρκετοί από τους παρευρισκόμενους δανείστηκαν σχετικά βιβλία. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της Αντίστασης από τον συμπατριώτη μας μουσικό Διονύση Φραγκόπουλο.

● ΚΑΤΑΛΟΓΟΓΡΑΦΗΣΗ – ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Έχουμε ξεκινήσει την καταλογογράφηση άλλων 4.000 τίτλων βιβλίων, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2022. Από τις αρχές του Οκτωβρίου θα ξεκινήσουμε την καταγραφή, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του Αρχείου του Παναγή Πατρίκιου, το οποίο πρόσφατα απέκτησε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη και περιλαμβάνει παλιές εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδες, μονόφυλλα και φυλλάδια – όλα επτανησιακού περιεχομένου – καθώς και σπουδαίο φωτογραφικό υλικό (κυρίως τοπία Κεφαλονιάς των δεκαετιών 1950 και 1960). Η ολοκλήρωση αυτής της δραστηριότητάς μας προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2022.

● ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 1821
Την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η ένατη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, με ομιλητή τον Λαμπρογιάννη Πεφάνη, μουσικολόγο, δρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, βιολιστή, με θέμα «Η μουσική κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821». Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

● ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η αναβληθείσα λόγω καιρού βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου. Πρόκειται για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής με τίτλο «π» της Sine Lege. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Σταύρος Αντύπας, νομικός, αρθρογράφος, Ηλίας Ζερβός, καθηγητής σχεδίου, Ηρώ Καλλιγά, πτυχιούχος Τμήματος Φιλοσοφίας και η ποιήτρια Ελένη Αθανασοπούλου. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Δημήτρη Σμαΐλη.

● Η ΠΑΛΙΚΗ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ
Προγραμματίζουμε εκδήλωση για την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021, στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου, με ομιλητές τους συντοπίτες μας γιατρούς κ.κ. Διονύση Βώρο και Διονύση (Άκη) Βουτσινά, οι οποίοι θα μιλήσουν, ο πρώτος για τους καταγόμενους από την Παλική γιατρούς και την προσφορά τους, και ο δεύτερος για την καθοριστική συμβολή του Ληξουριώτη γιατρού Ιάκωβου Πυλαρινού (1659-1718) στην ανακάλυψη του εμβολιασμού. Θα υπάρξει αναλυτικό πρόγραμμα – με κάποιες εκπλήξεις.

● ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας:
— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.
— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).
Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.
Σύμμικτα Παλικής, οι δύο τόμοι, 1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.
Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται… 10 ευρώ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας
–στο «Aura Boutique Hotel» για την κάλυψη της διαμονής των προσκαλεσμένων μας κ.κ. Σ. Ριζά και Μ. Λυμπεράτου,
–στο Ανθοπωλείο της κ. Ρούλας Σαβράμη, που πάντοτε «στολίζει» τις εκδηλώσεις μας.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed