Δ. Στανίτσας: «Αποκατάσταση των ζημιών και αποζημειώσεις των πληγέντων»

Με την αναγγελία από την Ε.Μ.Υ ότι τα καιρικά φαινόμενα «ΑΘΗΝΑ» και «ΜΠΑΛΛΟΣ» αναμένονται να πλήξουν την Δυτική Ελλάδα, ο Δήμος Ιθάκης έθεσε σε επιφυλακή όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα σφοδρών καταιγίδων κα θυελλωδών ανέμων που αναμένονταν.
Ο καθαρισμός των φρεατίων, των χειμάρρων, η διασπορά των μηχανημάτων δημοτικών και ιδιωτικών, η συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, είχαν σχεδιαστεί και υλοποιήθηκαν. Το φαινόμενο όμως του όγκου και της σφοδρότητας της βροχής ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα. Ο Δήμος κλήθηκε να διαχειριστεί, από τις απογευματινές ώρες της 14ης Οκτωβρίου, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Οκτωβρίου τις συνέπειες βροχόπτωσης ύψους 343 τόνων/στρέμμα, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε καταγραφεί βροχόπτωση 290 τόνων/ στρέμμα χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Για να γίνει αντιληπτός ο όγκος της βροχόπτωσης μια συνήθης καταγραφή βροχόπτωσης για όλο τον μήνα Οκτώβριο είναι 110 τόνοι ανά στρέμμα.
Οι συνεργαζόμενες Υπηρεσίες με καίριες παρεμβάσεις τους (όπως σπάσιμο παραλιακών τοιχίων για εκτόνωση του νερού) κατά την διάρκεια των φαινομένων αλλά και μετά, απέτρεψαν μεγαλύτερες ζημιές και διασφάλισαν να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Έχει ζητηθεί να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνεχίζουμε τις ενέργειες άμεσης αποκατάστασης και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, πρωταρχικό μέλημα την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Σας διαβεβαιωνω ότι κάνουμε ότι ειναι ανθρωπίνως δυνατό και δουλεύουμε για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και αποζημειώσεως των πληγέντων. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την βοήθεια και την συμπαράσταση. Όλοι μαζι θα το ξεπεράσουμε και αυτό όλοι μαζι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Ο Δήμαρχος Ιθάκης
Διονύσης Στανίτσας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed