Άρχισαν τα όργανα στην τοπική πολιτική σκηνή, σε θέσεις μάχης οι μέχρι τώρα «μονομάχοι» για τον μητροπολιτικό Δήμο Αργοστολίου

Ενάμιση χρόνο πριν ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος και ήδη τα νταούλια άρχισαν να βαράνε στο μητροπολιτικό Δήμο Αργοστολίου που είναι και το κέντρο βάρους της τοπικής πολιτικής σκηνής.
Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος φαίνεται πως «τα έχει χάσει», καθώς ενώ «είχε κανονίσει» με τον «αδελφό Λυκούδη» μια ήσυχη πολιτική κατάσταση ξαφνικά βλέπει να ξεκινά κανονική πολιτική αντιπαράθεση με στόχο το θώκο του, κάτι που δεν το περίμενε και τον έχει αγχώσει. Ας δούμε όμως μέχρι σήμερα πως είναι διαμορφωμένο το πολιτικό σκηνικό στον μητροπολιτικό Δήμο Αργοστολίου:

Παράταξη Μιχαλάτου: Ο νυν Δήμαρχος κατεβαίνει ως δυνατός παίκτης στο αγώνα με βασικά του ατού την μεγάλη οικονομική του επιρροή και τον μηχανισμό του Δήμου. Ποντάρει και σε κάτι αποστάτες που έχει μαζέψει π.χ. Σπύρο Ματιάτο από Ομαλά ή Σπύρο Πεφάνη από Φόρτε και γενικά δηλώνει αισιόδοξος. Στα μείον του το γεγονός πως τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει φανεί κάποιο σοβαρό έργο στην πράξη (και φυσικά δεν εννοούνται ως έργα οι εξαγγελίες και οι φαντασιοπληξίες του «παραληρηματικού» Αντιδημάρχου τεχνικών έργων Διονύση Μινέτου όπως και γενικά το αδύναμο πολιτικό επιτελείο του, που παράλληλα έχει μέσα και πρόσωπα που ο πολύς κόσμος θα θελήσει να αποδοκιμάσει, ιδίως στον δεύτερο γύρο που «ανοίγει το παιχνίδι», όπως π.χ. τον «σερίφη» Αντιδήμαρχο, Σπύρο Σαμούρη. Υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί να στήριξαν τον σημερινό Δήμαρχο στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο οι λάθος χειρισμοί του κ. Μιχαλάτου απέναντί τους είναι πιθανόν να τους οδηγήσουν όχι μόνο να μείνουν αποστασιοποιημένοι, αλλά να αναλάβουν και ενεργό ρόλο εναντίον του με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράταξη Ανουσάκη: Γνωστός και μη εξαιρετέος ο Νίκος Ανουσάκης έχει και καλά και κακά. Σε κάθε περίπτωση όμως ίσως είναι ο μοναδικός, αυτός και η ομάδα του, που μπορεί να εκπορθήσει το κάστρο του Θεόφιλου. Ο Ανουσάκης έχει ηγετικό προφίλ και σαφέστατα παράγει πολιτική, ενώ είναι αλήθεια ότι έχει συγκεντρώσει δίπλα του πρόσωπα με πολιτική οντότητα, που μπορούν να δώσουν με αξιώσεις την μεγάλη μάχη (Νίκος Παπαδάτος, Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Αντώνης Κατσιγιάννης, Γιώργος Τζωρτζάτος, Γιώργος Καλιτσουνάκης κ.α.). Από την άλλη όμως θα έχει να αντιμετωπίσει τις «ορδές» των τοπικών Μ.Μ.Ε. που ελέγχει ο Μιχαλάτος όπως και τις «τρικλοποδιές» των πρώην φίλων του. Στα μείον του ότι, όσο και αν ο ίδιος παρουσιάζεται ως κάτι διαφορετικό κι ανανεωμένο, πως πρέπει να απολογείται για την περίοδο «Παρίση- αετών» καθώς υπήρξε πρωταγωνιστικό στέλεχος αυτής όσο κι αν τώρα παριστάνει πως έχει πάθει… Αλτσχάιμερ και δεν θυμάται την διακυβέρνηση Λυκούδη. Το σίγουρο είναι πως με την παράταξη Ανουσάκη το πολιτικό σκηνικό θα πάρει φωτιά και θα έχει έντονο χρώμα αφού είναι γεγονός πως είχαμε βαρεθεί με κάτι «τζιτζιφιόγκους» και «ψευτοκυριλάτους» με τους οποίους ο Θεόφιλος γέλαγε όταν προσπαθούσαν να του αντιπαρατεθούν. Με Ανουσάκη αντίπαλο «τα γέλια κόπηκαν» στον νυν Δήμαρχο.

Παράταξη Παρίση: Ο «άγνωστος Χ» των εκλογών. Πολλοί αμφισβητούν πως θα πάει μέχρι τέλους, ενώ αρκετοί θεωρούν πως τελικά στην πορεία ίσως να αλλάξει απότομα ο αρχηγός της Ισχυρής Κεφαλονιάς, αφού τέτοιες «κινήσεις-σοκ» τις συνηθίζει ο πραγματικός επικεφαλής Διονύσης Λυκούδης, που όσο κι αν τώρα είναι σε «αγρανάπαυση» είναι θέμα χρόνου να επανέλθει δριμύτερος και να κάνει τα κουμάντα του. Ο γέρο-Γνήσιος δίνει τον αγώνα του. Πριν λίγες μέρες μάλιστα έβγαλε και φωτογραφία με τον Πέτσα, ενώ έχει ως «φύλακα Άγγελό του» τον Κωνσταντάκη που παρουσιάζεται ως ο μόνος πιστός στον Αλέκο. Ο ίδιος ο Παρίσης δηλώνει παντού πως δεν έχει φάει τα ψωμιά του κι ότι είναι σίγουρος Δήμαρχος το 2023. Μάλιστα ισχυρίζεται πως θα εξαντλήσει και όλη την πενταετή θητεία παρά το προχωρημένο της ηλικίας του κι αυτά που διαδίδονται πως θα δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Κωνσταντάκη είναι… μπούρδες. Ο Αλέκος πιο ορεξάτος από ποτέ θα χτυπήσει δυνατά κατά του ίδιου του Θεόφιλου και μάλιστα χρησιμοποιεί και χαρακτηρισμούς που δεν γράφονται για όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, ένθεν κακείθεν, πως στο τέλος θα τους… τακτοποιήσει όλους. Κάποιοι τον παίρνουν στα σοβαρά κάποιοι όχι, η ουσία είναι ότι ο γερο-Γνήσιος είναι εδώ και θα δώσει τη δική του μάχη.

Παράταξη Λαϊκής Συσπείρωσης: Ό,τι και να γίνει, σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, ο κόσμος να χαλάσει, η παράταξη του Κ.Κ.Ε θα πάρει το δέκα τοις εκατό της, βρέξει χιονίσει. Η αλήθεια είναι πως ο Γιάννης Κουρούκλης δίχνει μια σοβαρή εικόνα στον Περισσό κι εκπροσωπεί καθαρά και αξιόμαχα τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όμως η κομματική καθαρότητα και η κομματική γραμμή είναι ένα πρόβλημα για να μπορέσουν, αυτός κι ο Γρηγορόπουλος, να κάνουν ένα εκλογικό άλμα. Αυτό βέβαια δεν τους πτοεί, αλλά αντίθετα τους «ατσαλώνει» , όπως λέει με την χαρακτηριστική κομματική «αργκό» ο ίδιος ο Κουρούκλης αφού γι΄αυτούς μία είναι η αλήθεια και την κατέχει μόνο το κόμμα. Στην παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορεί να προστεθούν και κάποιοι… ξέμπαρκοι, που ξεκινούν από το σπίτι για να ψηφίσουν κάποιον άλλο και μέσα στο παραβάν θυμούνται πράγματα και το ρίχνουν δαγκωτό στο ΚΚΕ, έτσι από αντίδραση και μόνο. Με τον τρόπο αυτό ο Κουρούκλης και η παρέα του θα φτάσουν στο πλασματικό, με βάση τα πανελλήνια ποσοστά του κόμματος, 10%.

Οι… υπόλοιποι: Πέρα από τους παραπάνω βασικούς παίκτες υπάρχουν οι λεγόμενοι Μηχανικοί, δηλαδή η παράταξη “Κεφαλονιά Νησί για όλους” που μάλλον όμως “εναύαγησε” και δεν φαίνεται να κατεβαίνουν ξανά, αφού και ο επικεφαλής τους, Αλέξανδρος Παντελειός μάλλον έχει ξενερώσει με πολλούς από τους συνοδοιπόρους του, Υπάρχουν οι… σκόρπιοι του ΣΥΡΙΖΑ, με έναν Βαρούχα που προσπαθεί “να τους κρατήσει”, με πολλούς από αυτούς να κλείνουν το μάτι σε κάποια από τις τρεις μεγάλες παρατάξεις. Δεν μπορεί να αγνοηθεί ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ, ο Λευτέρης Κρητικός, που όμως είναι περισσότερο της θεωρίας και λιγότερο της κάλπης. Ωστόσο πρέπει να περιμένουμε και τις εσωκομματικές εκλογές και τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ γιατί η έκπληξη μπορεί να έρθει και να μην την περιμένει κανένας. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ είναι παντού. Τέλος, υπάρχει η “παλιά καραβάνα”, ο Μάκης Φόρτες, που κανείς δεν ξέρει τις βουλές του και που και πως θα χτυπήσει. Θα έχει ενδιαφέρον το ματς των επόμενων δημοτικών εκλογών στο Αργοστόλι. Πάρτε ξηρούς καρπούς, ουίσκι, βότκα και μπύρα και πάμε να το απολαύσουμε.

Σημείωση: Κεφαλονιά δεν είναι μόνο το Αργοστόλι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πολιτικά πράγματα τόσο στο Ληξούρι, όσο και στη Σάμη, με τα οποία θα ασχοληθούμε σε μετέπειτα ρεπορτάζ-αναλύσεις.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed