Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τους γιατρούς της Παλλικής

Πραγματοποιήθηκε με παρουσία κόσμου η εκδήλωση για την προσφορά των γιατρών της Παλικής, που διοργάνωσε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, με ομιλητές τους γιατρούς κ.κ. δρα Διονύσιο Βουτσινά, παθολόγο, λοιμωξιολόγο, και Διονύσιο Βώρο, Ομότιμο Καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Δ. Βουτσινάς μίλησε με θέμα: «Επιδημίες και εμβόλια. Η συμβολή του Ιάκωβου Πυλαρινού». Ο κ. Δ. Βώρος μίλησε με θέμα: «Η προσφορά των γιατρών της Παλικής». Την εκδήλωση χαιρέτισαν η γιατρός κ. Σοφία Ζαφειράτου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, και ο οδοντογιατρός κ. Διονύσιος Γαρμπής, πρόεδρος του Οδοντοϊατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς. Παρευρέθηκαν ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς κ. Δημήτριος Μαρτίνης και η διοικήτρια του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου κ. Ζωή Μοσχονά καθώς και γιατροί του τόπου μας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο γιατρό Γεράσιμο Πεντόγαλο, καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Παράλληλα, λειτούργησε Έκθεση ιατρικών εργαλείων του γιατρού Χαράλαμπου Τυπάλδου Ιακωβάτου (1810-1885), ενώ παρουσιάστηκαν οι τέσσερις τόμοι του εξαίρετου – και από τα ελάχιστα αντίτυπα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – Άτλαντα Ανατομίας που απόκεινται στη Βιβλιοθήκη μας.

● ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 1821
Τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η δέκατη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, με ομιλητές τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Γεράσιμο Μήλα, Όλγα Μαρκέτου και Βασίλη Μανίκα με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 στα σχολικά εγχειρίδια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου». Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας.

● ΝΕΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙΗ ΤΣΙΤΣΕΛΗ
Έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021, εκδήλωση στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου για τη Ληξουριώτισσα συγγραφέα Καίη Τσιτσέλη (Μασσαλία Γαλλίας 1926-Αθήνα 2001) και το έργο της, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων από το θάνατό της. Ελληνόφωνο και αγγλόφωνο το λογοτεχνικό της έργο. Βίωσε στο Ληξούρι τους σεισμούς του 1953 και την εμπειρία της εκείνη την αποτύπωσε στο βιβλίο της «Ο θάνατος μιας πόλης». Το έργο της «Ο Χορός των Ωρών» της χάρισε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1999. Για τη συγγραφέα και το έργο της θα μιλήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μ. Οικονόμου, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η κόρη τής Καίης Τσιτσέλη. Θα υπάρξει αναλυτικότερο πρόγραμμα.

● ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας
–στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς για την οικονομική κάλυψη μέρους των εξόδων της εκδήλωσής μας για την προσφορά των γιατρών της Παλικής (17-10-2021),
–στην κ. Λίζα Κουρούκλη και κ. Βούλα Αντωνέλου, μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης αντίστοιχα, οι οποίες με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα ανέλαβαν το έργο του καθαρισμού και της συντήρησης των ιατρικών εργαλείων, που εκτέθηκαν στην εκδήλωση της 17ης Οκτωβρίου για τους γιατρούς της Παλικής,
–στην κ. Σοφία Ζαφειράτου, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς για την καθοριστική βοήθεια της στην ονοματοδοσία των ιατρικών εργαλείων, που παραπάνω αναφέραμε,
–στον κ. Διονύσιο Βώρο για την οικονομική ενίσχυση προς την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη,
–στους εκλεκτούς συμπολίτες μας που προσφέρουν αξιόλογα βιβλία της προσωπικής ή οικογενειακής τους βιβλιοθήκης στη Βιβλιοθήκη μας.

● ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας:
— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.
— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).
Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι. Σύμμικτα Παλικής, οι δύο τόμοι, 1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ. Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται… 10 ευρώ.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed