Βρισκόμαστε κιόλας στην μετάλλαξη Λ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το βιολί του

Την ώρα που στην Ελλάδα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να αμφισβητούν τα εμβόλια και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει ως… διχασμό την προστασία των εμβολιασμένων, την ώρα που η Ευρώπη παραμένει διστακτική – με φωτεινές εξαιρέσεις την Ελλάδα, τη Γαλλία και την (αριστερή) Πορτογαλία – η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί κιόλας παρελθόν. Στην πραγματικότητα, έχουμε φτάσει ήδη στην… Λάμδα!
Αυτή τη στιγμή την μεγάλη εξάπλωση γνωρίζει η μετάλλαξη Δέλτα που σαρώνει στην Ευρώπη, αλλά και στην Αυστραλία και στην Ασία. Και όσο κι’ αν ψάξετε, αντιπολίτευση που να συμπεριφέρεται όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και άνθρωπο που διετέλεσε πρωθυπουργός και να μιλάει για «εγκλήματα» δεν θα βρείτε πουθενά. Και όσο ο Τσίπρας και η παρέα του συνεχίζουν να προκαλούν σύγχυση, αμφισβητώντας τα πάντα την ώρα που παριστάνουν πως τάσσονται υπέρ των εμβολιασμών, οι μεταλλάξεις προχωρούν – το ίδιο γρήγορα όπως και οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Η Α εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Β στη Νότια Αφρική, η Γ στη Βραζιλία και η Δ στην Ινδία. Και στο μεταξύ, η μετάλλαξη Ε έκανε ήδη την εμφάνισή της στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει εντοπιστεί επίσης στη Χιλή, το Μεξικό και την Αργεντινή, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι κανένα από τα κρούσματα δεν είχε ιστορικό ταξιδιού. Σε μία περίπτωση η Ε εμφανίστηκε και στην Ιταλία – άρα έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη. Ήδη για την Ε δημοσιεύθηκε η πρώτη μελέτη στο Science, σύμφωνα με την οποία έχει παρουσιάσει κιόλας τρεις μεταλλάξεις. Και συνεχίζουμε:
Η Ζ έκανε ήδη την εμφάνισή της στην Βραζιλία, η Η εντοπίστηκε σε διάφορες χώρες από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Θ έκανε την εμφάνισή της στις Φιλιππίνες, η Ι στις ΗΠΑ και η Κ στην Ινδία. Έτσι φθάσαμε στη Λ ή C.37, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2020 στο Περού. Και έχει περιληφθεί στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σήμερα, η Λ έχει βρεθεί σε 25 χώρες, ειδικά στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ισπανία, δηλαδή στην Ευρώπη, όπου εδώ και δύο εβδομάδες έχουν εντοπιστεί σχεδόν 50 κρούσματα. Όσο για την μετάλλαξη Δ, αυτή κυκλοφορεί ήδη σε 100 περίπου χώρες, ενώ τα ECDC υποστηρίζουν πως μέχρι το τέλος Αυγούστου η Δ θα εκπροσωπεί το 90% των νέων μολύνσεων. Η μετάλλαξη Ε έχει εντοπιστεί ήδη σε 44 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Ιαπωνία. Στην Ευρώπη κρούσματα έχει αναφερθεί σε Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελβετία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Βέλγιο. Το πρόβλημα είναι ότι από μετάλλαξη σε μετάλλαξη ο ιός γίνεται όλο και πιο μεταδοτικός. Για παράδειγμα, η Β εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε 80 χώρες, η Γ σε τουλάχιστον 37, η Η σε 11 και η Λ σε περίπου 30. Προς το παρόν! Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι πως από μετάλλαξη σε μετάλλαξη, ο ιός εμφανίζεται πιο ανθεκτικός απέναντι στα εμβόλια, τα οποία σύντομα θα χρειαστεί να ενισχυθούν. Και πλέον θεωρείται βέβαιο πως αν όλοι εμβολιάζονταν – χωρίς καμιά συζήτηση περί δήθεν μη δοκιμασμένων εμβολίων – τότε ο ιός θα εξαφανιζόταν και θα καθίστατο αδύνατον να μεταλλάσσεται συνεχώς, προκαλώντας νέους κινδύνους και την ανάγκη για νέα εμβόλια. Ήδη βρισκόμαστε στην μετάλλαξη Λ. Μέχρι την Ω, υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη για να βυσσοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σοφία Βούλτεψη

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed